Φαρμακολογικές ιδιότητες του μελιού.
Το μέλι έχει Αντιβακτηριακές και Αντιβιοτικές ιδιότητες. Το χαμηλό pH, η ελάχιστη ποσότητα νερού, η υψηλή ωσμωτική πίεση, συνιστούν ένα εξαιρετικό δύσκολο μέρος για επιβίωση των βακτηρίων. Τα βιοφλαβονοειδή και τα ένζυμα που υπάρχουν στο μέλι είναι επίσης αντιβακτηριακά/αντιβιοτικά. Βοηθάει στη υγεία των ούλων, καθώς και στην αποκατάσταση ελκών κατάκλισης, εγκαυμάτων, κ.τ.λ.
Επιπλέον το μέλι είναι:
- Αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
- Βιοενεργειακό: Το μέλι είναι μια ζωντανή τροφή με πολλή ενέργεια.
- Αποτοξινωτικό: Βοηθάει τους αποτοξινωτικούς μηχανισμούς του σώματος καθώς έχει φρουκτόζη, ουσία σημαντική για ητν καλή υγεία του ύπατος ( το ήπαρ έιναι σημαντικό όργανο αποτοξίνωσης).
- Ανοσοδιεργετικό: Δίνει ενέργεια σε όλα τα λευκά αιμοσφαίρια. Τα βιοφλαβονοειδήδρουν απ’ευθείας στο ανοσοδιεγερτικό.
- Υπακτικό: Το μέλι είναι υγροσκοπικό (έλκει νερό). Ρυθμίζει τη χλωρίδα του παχέος εντέρου. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του παγκρέατος και ύπατος, οργάνω που εκπίπτουν σημαντικά πεπτικά υγρά.
- Αντιδιαρροϊκό για τις διάρροιες που ωφείλονται σε μικροοργανισμούς (π.χ. αυτοί που βρίσκονται σε τρόφιμα μη καλά διατηρημένα).
- Αναγεννητικού του συνδετικού ιστού: Βοηθάει στην παραγωγή πολυσακχαριτών, σημαντικών συστατικών του συνδετικού ιστού και στον αναβολισμό.
- Τονωτικό της καρδιάς: Το μέλι είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας για οποιοδήποτε μυ, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε:
- Aσβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση.
- Kάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Mαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
- Xαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων.
- Σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.
- Αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
- Υδατάνθρακες που ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη και βιταμίνη Ε που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.