Το χρώμα του είναι καφέ και το σχήμα του μακρύσπερμο:
Η επεξεργασία του είναι μικρότερη σε σχέση με το λευκό για τον λόγο αυτό αποτελεί πιο υγιεινή πρόταση διατροφής.
Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται.
Οι κόκκοι του ρυζιού δεν κολλάνε μεταξύ τους όταν είναι μαγειρεμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιλάφι, σαλάτες καθώς και μια ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες και κάρυ.
Συνταγή για ρύζι μπασμάτι με λαχανικά
Υλικά:
1-2 μέτρια κρεμμύδια
3-4 πιπεριές φλωρίνης
3 πιπεριές πράσινες μακρόστενες
2-3 κολοκυθάκια
Ολα τα παραπάνω τα κόβουμε σε μικρά κοματάκια
1-2 φλυτζ. τσαγιού αρακά κατεψυγμένο
1-2 φλυτζ. τσαγιού καλαμπόκι κατεψυγμένο
ελαιόλαδο
2 φλυτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι ΟΛΑ ΒΙΟ
4 φλυτζ. τσαγιού νερό
1 φλυτζανάκι του καφέ άσπρο κρασί
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι ΙΜΑΛΑΙΩΝ
1 κύβος λαχανικών
Εκτέλεση:
Ενα σκεύος με μεγάλη βάση και λίγο βάθος (τύπου γουόκ).
Σωτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές στη μέγιστη θερμοκρασία.
Προσθέτουμε τον αρακά και το καλαμπόκι (κατεψυγμένα) και μετά τα κολοκυθάκια και τον κύβο λαχανικών.
Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ρύζι σωτάρωντας για πολύ λίγο. Ρίχνουμε το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Μόλις τελειώσει το βράσιμο, τοποθετούμε μια πετσέτα πάνω από το σκεύος και κλείνουμε απο πάνω με το καπάκι για να απορροφηθούν οι υδρατμοί.
Προιόν ΟΛΑ ΒΙΟ από Πακιστάν για την ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ