Το μέτριο φασόλι είναι το πιο διαδεδομένο όσπριο στη χώρα μας. Είναι φυτό υγρόφιλο, ηλιόφιλο και θερμόφιλο.
Η προέλευση του είναι η περιοχή του Δομοκού και καλλιεργείται σε εδάφη γόνιμα, με καλή στράγγιση.
Τα μέτρια φασόλια είναι ένας καλός «σύμμαχος» της υγιούς καρδιάς. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα μέτρια φασόλια περιέχουν ένα εξαιρετικά καλό μίγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Κατά συνέπεια τα φασόλια, επιβραδύνουν σημαντικά τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλουν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα περιορίζουν το αίσθημα κούρασης και λοιπών ενοχλήσεων που νιώθει ο οργανισμός.
ΣΥΝΤΑΓΗ για φασόλια μέτρια με λαχανικά
Υλικά
500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια ΟΛΑ ΒΙΟ
1 κρεμμύδι λεπτοκομμένο
2 κλωναράκια σέλινο
1 καρότο σε φέτες
100 γρ. λάχανο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια (τον χυμό και τη φλούδα τους)
200 γρ. σταμναγκάθι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1,5 lt ζωμό λαχανικών
αλάτι χοντρό Μεσολλογίου και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Αφού έχουμε μουλιάσει τα φασόλια από την προηγουμένη, τα βράζουμε με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το σταμναγκάθι) μέχρι να χυλώσουν. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το σταμναγκάθι.
Tip: Αντί για σταμναγκάθι, αυτήν την εποχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπρόκολο ή κουνουπίδι. Επίσης, αν μας αρέσει, προσθέτουμε παραπάνω λεμόνι.
Ελληνικό προιόν ΟΛΑ ΒΙΟ παράγεται στην περιοχή του Δομοκού