Ο κρόκος είναι ένα φυτό με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, του οποίου η ιστορία ξεκινάει εδώ και αιώνες από την Ανατολή. Πρώτοι οι Άραβες συστηματοποίησαν την παραγωγή του και τον εισήγαγαν στην Ισπανία τον δέκατο αιώνα όχι μόνο ως μπαχαρικό, αλλά κυρίως ως φάρμακο.
Η επιστημονική κοινότητα έχει κατά καιρούς επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο του πολύτιμου αυτού φυτού στην αντιμετώπιση ήπιων μορφών κατάθλιψης, χωρίς μάλιστα τον κίνδυνο παρενεργειών που συνοδεύουν συχνότατα τα αντίστοιχα φάρμακα, όπως αύξηση βάρους, ξηροστομία, θαμπή όραση, δυσκοιλιότητα, καταστολή, ορθοστατική υπόταση, διαταραχές στύσης και μείωση ερωτικής διάθεσης.
Παράλληλα, τα βασικά ενεργά συστατικά του κρόκου (κροκίνη, κροκετίνη, πικροκοκίνη, σαφρανάλη) διαθέτουν διαπιστωμένα πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς.
Επιπλέον, μελέτες έχουν καταλήξει ότι ο κρόκος αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής απόδοσης, στην καταπολέμηση του άγχους και της μελαγχολίας και στην ανακούφιση πεπτικών προβλημάτων.