Προέρχεται από την ποικιλία της πιπεριάς τσίλι ή Capsicum annum και οφείλει την καυτερή του γεύση στην ουσία καψαϊκίνη. Η καταγωγή του είναι απο την Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά σήμερα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου. Ενα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν πλούσια αντιθρομβωτική δράση, ενώ σύμφωνα με κλινικές μελέτες λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, πως βοηθά αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά αυτο συμβαίνει σε άτομα τα οποία δεν έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν καυτερές τροφές. Είναι λοιπόν, σύμφωνα με τις έρευνες, ένα φυσικό διαιτιτικό προϊόν.
Τα οφέλη που συναντάμε στο πιπερι καγιέν θεωρούνται αμέτρητα για την υγεία των ανθρώπων. Αυτά ξεκινούν από την βελτίωση του γαστρεντερικού συστήματος, έλκος κτλ., την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος,την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και φτάνουν μέχρι και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Οφέλη: Το πιπέρι καγιέν βοηθάει στο πεπτικό έλκος. Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος. Μειώνει χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντιμετωπίζει την γρίπη. Καταπολεμά την παχυσαρκία μειώνοντας την όρεξη. Βελτιώνει την αποτελεσματικότητα άλλων βοτάνων.