Στο αναποφλοίωτο αυτό ρύζι όπως μαρτυρά και η ονομασία του κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια.
Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του. Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους. Το χρώμα του είναι καφε και το σχήμα του μεσόσπερμο, από τα παλαιότερα είδη. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και είναι επιμήκης, λεπτοί,,λευκοί και αδιαφανείς. Ενδείκνυται για σούπες, (γίνονται πιο πηχτές και πιο νόστιμες) και γλυκά, όπως το ρυζόγαλο.