Το κινόα χαίρει υψηλής εκτίμησης για την διαθρεπτική του αξία και θεωρείται υπερτροφή λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (13%). Η κινόα παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, επιπλέον περιέχει Ωμέγα 3 λιπαρά, είναι καλή πηγή φωσφόρου και έχει πολύ μαγνήσιο και σίδηρο.
Δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα. Ο καρπός της κινόα, ενός φυτού που καλλιεργείται ψηλά στις Ανδεις, έχει εξαιρετική διατροφική αξία και πλησιάζει όλο και περισσότερο το δυτικό τραπέζι.
Γνωστή ως «τσισάγια μάμα», ή «μητέρα όλων των δημητριακών», η κινόα ήταν τόσο σημαντική για τους Ίνκας, ώστε η πρώτη σπορά του έτους γινόταν συνήθως από τον αυτοκράτορα, χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία από χρυσό. Οι Ισπανοί κατακτητές αρχικά περιφρόνησαν την κινόα. Αργότερα απαγόρευσαν την καλλιέργειά της, επειδή οι σπόροι χρησιμοποιούνταν σε «παγανιστικές» τελετές, και ανάγκασαν τους αυτόχθονες να καλλιεργούν σιτηρά στη θέση της. Στη Βολιβία πιστεύουν ότι η κινόα μπορεί να γίνει ο κινητήρας μιας άλλου τύπου αγροτικής ανάπτυξης: όπως η σόγια στις πλούσιες πεδινές εκτάσεις στα ανατολικά της χώρας έφερε πλούτο στους λίγους αγρο-επιχειρηματίες με τις τεράστιες φυτείες, έτσι ελπίζουν η κινόα να γλιτώσει τα υψίπεδα από την ενδημική φτώχεια.
Έτοιμο λοιπόν για το πρωινό, την ανάμειξη σε φρουτοσαλάτες και ότι άλλο φανταστείτε.