Μαυρομάτικα ή αμπελοφάσουλα φετεινής εσοδείας από την Στερεά Ελλάδα.Πρόκειται για ημιαναρριχώμενο φασόλι με στρογγυλούς λοβούς μαύρο μάτι. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και ξηρικό.
Τα μαυρομάτικα φασόλια όπως και τα υπόλοιπα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν το κύριο γέυμα στο διαιτολόγιο μας σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά και δημητριακά.
Είναι τροφή πλούσια σε φυτικές πρωτείνες,καθώς και καλή πηγή υδατανθράκων.
Περιέχουν ακόμα βιταμίνες Α ,B,και C καθώς επίσης αποτελούν πηγή ασβεστίου,σιδήρου,καλίου και νατρίου.
Σύμφωνα με τις τάσεις της υγειινής διατροφής και τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας τα μαυρομάτικα φασόλια αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
Διατροφική αξία ανά 100γρ
Πρωτείνες gr 22,70 Kcal/340
Υδατάνθρακες gr 56,80
Λίπη gr 1,60
Νάτριο mg 6,00
Κάλιο mg 689
Σίδηρος mg 6,5
Ασβέστιο mg 110
Συνταγή για φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
Συστατικά:
275 γρ μαυρομάτικα φασόλια ΟΛΑ ΒΙΟ
5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 ματσάκι ρόκα ψιλοκομμένη
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
2/3 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χύμος από 1 λεμόνι
10-12 μαύρες ελιές
αλάτι & πιπέρι
Οδηγίες:
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια και κρύο νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
2. Τα βάζουμε στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση τα αφήνουμε 10 λεπτά και σουρώνουμε το νερό.
3. Τα ρίχνουμε και πάλι στην κατσαρόλα, με φρέσκο νερό όσο να τα σκεπάζει και αλάτι, για να σκληρύνουν και να μη λιώσουν στο βράσιμο.
4. Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι πολύ (περίπου 20-30 λεπτά).
5. Σουρώνουμε τα φασόλια, κρατώντας 5-6 κουταλιές της σούπες απ’το ζωμό τους.
6. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το ζωμό που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε αμέσως, ή αφού κρυώσουν λίγο
Προιόν ΟΛΑ ΒΙΟ από Στερεά Ελλάδα για την ΒΙΟ-ΥΓΕΙΑ