Το πλέον κλασσικό ελληνικό όσπριο.
Αποτελούν πλούσια πηγή ασβεστίου και σιδήρου καθώς και σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που έχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συτήματος, στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού, ενώ συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέως εντέρου.
Οι φυτικές πρωτεΐνες που περιέχονται στις φακές είναι πλούσιες σε όλα τα αμινοξέα, εκτός από τη μεθειονίνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με το πλεονέκτημα της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε λίπος εν αντιθέση με το κρέας.
Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Το φυλλικό οξύ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
- Οι ψιλές φακές τρώγονται κυρίως βραστές σαν σούπα και χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
- Μειώνουν τη χοληστερίνη.
- Ενισχύουν τον μεταβολισμό.
- Ενισχύουν την πέψη.
- Αυξάνουν την ενέργεια.
- Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών.
- Εμποδίζουν την καρδιαγγειακή νόσο.
- Εμποδίζουν τις γενετικές ανωμαλίες.
- Βοηθούν στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου.
- Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Περιέχουν λεκτίνες – ένα μοναδικό είδος φυτικής πρωτεΐνης και βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου
Διατροφική Δήλωση ανά 100gr Ενέργεια 1350 kJ / 312 kcal, Λιπαρά 1.29 g, Υδατάνθρακες 52.2 g, Πρωτεΐνες 22.9 g