ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Που θα βρεις τo άγνωστο τσάι puerh που αδυνατίζει;

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το τσάι puerh αδυνατίζει περισσότερο από κάθε άλλο τσάι στον κόσμο. Που θα το βρεις;

 

Υπάρχει ένα μοναδικό και σχετικά άγνωστο τσάι που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά των Κινέζων για το αδυνάτισμα εδώ και πολύ καιρό. Μάθε γι’ αυτό το άγνωστο κινέζικο τσάι που η επιστήμη έχει δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειές σου για απώλεια βάρους.

Η επιστήμη του τσαγιού puerh

Σίγουρα, δεν μπορείς να πιστεύεις κάθε συμβουλή απώλειας βάρους που διαβάζεις. Έτσι, όταν διαβάσαμε σε ένα ειδησεογραφικό ινδικό site ότι ο τσάι puerh μπορεί να μας αδυνατίσει, ψάξαμε λίγο βαθύτερα για να μάθουμε αν αυτό ισχύει. Φαίνεται ότι το τσάι puerh (που αναφέρεται επίσης ως τσάι «pu-erh» ή «puerh») έχει όντως αποτέλεσμα εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

Το τσάι puerh προέρχεται από την περιοχή Yunnan της Κίνας και καλλιεργείται από το Camellia sinensis, το ίδιο φυτό που παίρνουμε το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι και το τσάι oolong. Επίσης παρόμοια με το τσάι oolong, το τσάι puerh ζυμώνεται. Ωστόσο, αυτό το τσάι περνά από μια πρόσθετη διαδικασία μετά τη ζύμωση, όπου τα φύλλα του ξεραίνονται στον ήλιο σε υγρό περιβάλλον. Όσο για το ρόλο του στο να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος; Έχει αποδειχθεί ότι ισχύει!

Οι ειδικοί αποκαλούν το τσάι puerh «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Κίνας για την απώλεια βάρους».

Το τσάι Puerh εμποδίζει το σώμα σου να παράγει περισσότερο λίπος και θεωρείται ιδανικό για την πέψη και την αποτοξίνωση καθώς και για τη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος.

Μια ιαπωνική μελέτη που έγινε το 2011 διαπίστωσε ότι όταν χορηγήθηκε σε διάστημα 12 εβδομάδων τσάι puerh «επέδειξε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της περιφέρειας μέσης, του ΔΜΣ και των τιμών του σπλαχνικού λίπους και μπορεί να είναι χρήσιμο για τον έλεγχο του βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας ή την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου» ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη διαδικασία ζύμωσης του τσαγιού και στην επίδραση που μπορεί να έχει στο μικροβίωμα του εντέρου.

Πώς είναι η γεύση του

Το τσάι puerh διατίθεται σε πράσινες και μαύρες ποικιλίες και έχει απαλή γεύση. Τα φύλλα προσφέρουν μια ήπια γλυκιά γεύση και τα παρασκευασμένα φύλλα εκπέμπουν το άρωμα των φύλλων του φθινοπώρου. Αυτό το τσάι είναι πιο σκούρο από το μαύρο τσάι και έχει πιο γεμάτη γεύση και άρωμα. Το τσάι puerh περιέχει καφεΐνη και καταναλώνεται συχνά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα για να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας.

Γιατί να δοκιμάσεις τσάι puerh

1 Αυξάνει την ενέργεια

Χάρη στην καφεΐνη, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού την ημέρα μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας και τη συγκέντρωσή σου. Κάθε φλιτζάνι τσαγιού περιέχει περίπου 60 έως 70 mg καφεΐνης σε σύγκριση με τα 105 mg σε ένα κλασσικό φλιτζάνι καφέ. Η καφεΐνη βελτιώνει τη συγκέντρωση και σου δίσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις τα δύσκολα απογεύματα. Επιπλέον η καφεΐνη αυξάνει την αθλητική απόδοση.

2 Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι puerh την ημέρα, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το τσάι συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων επειδή βοηθά στην παραγωγή λοβαστατίνης. Αυτή η φυσική στατίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης. Κινεζική μελέτη δείχνει ότι το τσάι puerh μειώνει την κακή χοληστερίνη, LDL, και προλαμβάνει ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

3 Αποτοξινώνει και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες

Το τσάι puerh χρησιμοποιεί τις οξειδωτικές του ιδιότητες για να προσφέρει αυξημένα επίπεδα οξυγόνου, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος. Παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο, το τσάι puerh μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το τσάι puerh χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τη σπλήνα και το στομάχι στο φιλτράρισμα των τοξινών. Το τσάι περιέχει απλά σάκχαρα και μικροοργανισμούς που βοηθούν τον σπλήνα να καθαρίσει το αίμα και να εξαλείψει τις ελεύθερες ρίζες.

4 Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεπής κατανάλωση τσαγιού puerh μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και να αποτρέψει την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Kunming έδειξε την ικανότητα των συστατικών του τσαγιού puerh να στοχεύουν συγκεκριμένα κύτταρα όγκου με ελάχιστες παρενέργειες. Μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το τσάι μπορεί να αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι οξειδωμένες πολυφαινόλες του τσαγιού είναι ο λόγος πίσω από τη πιθανή χρήση του τσαγιού puerh για την πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτές οι πολυφαινόλες λειτουργούν για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και βοηθούν στη διακοπή της παραγωγής ακανόνιστων κυττάρων.

5 Προστατεύει την υγεία των οστών

Δεν είναι μυστικό ότι τα οστά χάνουν την πυκνότητα και γίνονται πιο αδύναμα καθώς μεγαλώνουμε. Ο κίνδυνος σοβαρών παθήσεων των οστών, όπως η οστεοπόρωση, αυξάνεται και μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβάλουν στην αποδυνάμωση των οστών, συμπεριλαμβανομένης της αδράνειας και της έλλειψης σημαντικών βιταμινών και μετάλλων. Το κάπνισμα και το ποτό μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ασθενειών των οστών. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες στο τσάι βοηθούν στην ανάπτυξη υψηλότερης οστικής μάζας και μεγαλύτερης οστικής αντοχής. Αυτές οι πολυφαινόλες περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του πόνου και της δυσφορίας.

 

6 Βοηθά στο αδυνάτισμα

Το τσάι puerh βελτιώνει την πέψη και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας χάρη στην ύπαρξη λοβαστατίνης. Τα αντιοξειδωτικά και οι πολυφαινόλες βοηθούν επίσης στην πέψη και στη διάσπαση του λίπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι puerh μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και άσκηση. Το τσάι καταστέλλει τη σύνθεση λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν την παραγωγή υψηλότερων επιπέδων λίπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να ακολουθήσεις μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, να πίνεις τσάι puerh και να αδυνατίσεις. Για να πετύχεις οποιαδήποτε απώλεια βάρους, θα πρέπει να γυμνάζεσαι τακτικά και να τρως υγιεινές τροφές. Το τσάι puerh ενθαρρύνει επίσης τον οργανισμό να παράγει τις ορμόνες επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες μειώνουν τα αποθηκευμένα λιπαρά οξέα.

7 Μειώνει το στρες

Αν και το τσάι puerh περιέχει καφεΐνη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου προκαλέσει νευρικότητα. Το τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και οι φλεγμονώδεις ιδιότητές του στη χαλάρωση όταν αντιμετωπίζεις μυικούς πόνους. Περιέχει τις φυτοχημικές ουσίες GABA και θεανίνη, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα στρες. Αυτά τα φυτοχημικά αυξάνουν την παραγωγή μελατονίνης, η οποία προσφέρει καλύτερο ύπνο και χαλάρωση.

8 Συμβάλλει στην πρόληψη

Δεδομένου ότι το τσάι puerh είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, πίνοντας ένα φλιτζάνι από αυτό κάθε μέρα προλαμβάνεις ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη. Το τσάι puerh είναι ζυμωμένο, που σημαίνει ότι έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των αντιοξειδωτικών από τα μη ζυμωμένα τσάγια. Δεδομένου ότι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, έχει επίσης περισσότερα αντιοξειδωτικά και κατεχίνες από τα βότανα, που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Που θα βρεις το τσάι Puerh;

Δοκίμασε το Pu ‘erh Ninja Μαύρο Τσάι Αποτοξίνωσης. Παράγεται από αποξηραμένα φύλλα τσαγιού, τα οποία κατόπιν συλλέγονται, οξειδώνονται πλήρως (αφήνονται να ωριμάσουν πολύ περισσότερο καιρό από οποιοδήποτε άλλο τσάι) και στην συνέχεια υφίστανται ζύμωση.

Φίλια Μητρομάρα

Πηγές

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.3247

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf061663o

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3233424/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5382226/

https://www.algaecal.com/expert-insights/bone-health-benefits-of-tea/