Ο 30χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής στο δυναμικό τρίαθλο Κώστας Τρομάρας μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για την ιστορία της πάλης, το powerlifting, τη δύναμη και την μεγάλη του αγάπη για την προπονητική.
Η επικοινωνία μου με τον Κώστα Τρομάρα ήταν απολαυστική. Μητρομάρα εγώ, Τρομάρας εκείνος (αν και το όνομά τους κατάγεται από το Μητρομάρα, όπως μου εξήγησε, αλλά πρόκειται για απλή συνωνυμία -πάνω που χάρηκα ότι υπήρχε περίπτωση να έχω στο DNA μου τη ρωμαλέα δύναμή του). Γιος του θρυλικού μασίστα, βετεράνου παλαιστή και strongman, Γιώργου Τρομάρα, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο δυναμικό τρίαθλο, General Manager του Tromaras Sports Club, personal trainer, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην υγεία και ευρωστία.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να μας ευχαριστήσει για το βήμα που του δίναμε. «Αθλητισμός δεν είναι μόνο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο. Είναι αμέτρητα τα αθλήματα, πολλά εκ των οποίων μπορεί να μην τυγχάνουν της ίδιας προβολής με τα παραπάνω, στα οποία η Ελλάδα φέρει διεθνείς διακρίσεις. Το άθλημα του powerlifting (δυναμικό τρίαθλο) είναι ένα από αυτά και με χαροποιεί κάθε φορά που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για αυτό.» είπε χαρακτηριστικά.
Ο 30χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής στο δυναμικό τρίαθλο Κώστας Τρομάρας μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για την ιστορία της πάλης, το powerlifting, τη δύναμη και την μεγάλη του αγάπη για την προπονητική.
Το όνομά σου είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πάλης στην Ελλάδα. Ο πατέρας σου ήταν ο Γιώργος Τρομάρας. Τι θυμάσαι από τον πατέρα σου;
Το όνομα «Τρομάρας» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πάλη στην Ελλάδα. Ο πατέρας μου είναι ο αθλητής που έχει παλέψει και έχει υψώσει την Ελληνική σημαία σε περισσότερα από 30 κράτη. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι συνδεδεμένο και με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Τα επιτεύγματα μυϊκής δύναμης που παρουσίαζε ο πατέρας μου, αποτελούσαν από τον 19ο αιώνα κομμάτι της κουλτούρα μας και ήταν είδος λαϊκής διασκέδασης. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τους «δυνατούς» performers. Παράδειγμα είναι το τραγούδι που γράφτηκε για τον «Κουταλιανό» και εξιστορεί τα κατορθώματα του. Πιο πρόσφατα, η φιγούρα του παλαιστή Γιώργου Τρομάρα, έχει συμμετάσχει σε θέατρο σκιών, όπως και τραγούδια έχουν γραφτεί για εκείνον.
Αγαπάω και θαυμάζω τον πατέρα μου. Νιώθω περήφανος που αυτός ο πατέρας στάθηκε ως βατήρας για τη δική μου εκκίνηση. Έχω πολλές αναμνήσεις. Θυμάμαι τα μεσημέρια που ερχόταν και με έπαιρνε από το νηπιαγωγείο και τα παιχνίδια που κάναμε μετά. Τις πρώτες προπονήσεις στο γυμναστήριο που είχαμε στο Νέο Κόσμο. Ακόμα, τις συναντήσεις με τους συναθλητές του και τις ιστορίες που είχε ο καθένας να πει. Το πρώτο μου ξενύχτι αλλά και την ορκωμοσία μου, όπου ήταν εκεί. Επίσης θυμάμαι τα ταξίδια μας, τις επιδείξεις δύναμης που έδινε και την υποδοχή του με λουλούδια στο αεροδρόμιο, μετά από την επιτυχία μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα powerlifting, το 2016 στη Ρωσία.
“Αγαπάω και θαυμάζω τον πατέρα μου. Νιώθω περήφανος που αυτός ο πατέρας στάθηκε ως βατήρας για τη δική μου εκκίνηση.” λέει ο Κώστας Τρομάρας
Ποια συμβουλή κρατάς από τον πατέρα σου;
Όποιος συνομιλεί με τον πατέρα μου μαγεύεται από τις ιστορίες που έχει να διηγηθεί από τη ζωή του και από τα διδάγματα που περνάει. Οι συμβουλές του είναι απλές αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικές και διαχρονικές. Αυτές με τις οποίες πορεύομαι είναι να αθλούμαι, να σέβομαι και να προσέχω τον εαυτό μου, να αγαπάω την οικογένεια μου, να κάνω το σταυρό μου και να δείχνω ανθρωπιά.
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το δυναμικό τρίαθλο και όχι με την πάλη, όπως ο πατέρας σου;
Θα ήθελα να αναφέρω ότι γυμνάζομαι από την ηλικία των 10 ετών. Η μεγαλύτερη μου επιρροή είναι ο πατέρας μου και βάση εκείνου έχουν καθιερωθεί τα πρότυπα μου. Εκείνος με εισήγαγε στον αθλητισμό.
Μέχρι σήμερα έχω περάσει από αθλήματα τα οποία αγαπώ και πλέον με την ιδιότητα του καθηγητή φυσικής αγωγής, θεωρώ άξια για την ενδυνάμωση και διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Το άθλημα της πάλης ήταν ένα από αυτά, το οποίο το έκανα από 12 χρονών μέχρι και τα πρώτα χρόνια των προπτυχιακών μου σπουδών. Πρόκειται για ένα σπουδαίο άθλημα, στο οποίο παράμετροι όπως η αντίληψη, τα αντανακλαστικά, η δύναμη, η ισχύς και η ευκινησία, πρωταγωνιστούν.
Ωστόσο, από μικρός εντυπωσιαζόμουν περισσότερο από τα ανδραγαθήματα του πατέρα μου, όπως το τράβηγμα δύο βαγονιών τρένου 40 τόνων, με τα δόντια. Βλέποντας αυτά και θέλοντας να γίνω και εγώ δυνατός, εστίασα περισσότερο το ενδιαφέρον μου στην προπόνηση αντιστάσεων. Μέσω αυτής της προπόνησης οδηγήθηκα στο άθλημα του powerlifting, στο οποίο τυγχάνει να είναι από τους πρωτεργάτες στην Ελλάδα, ο πατέρας μου.
Από μικρός εντυπωσιαζόμουν περισσότερο από τα ανδραγαθήματα του πατέρα μου, όπως το τράβηγμα δύο βαγονιών τρένου 40 τόνων, με τα δόντια.
Τί είναι για σένα το powerlifting;
Το powerlifting είναι μια συνεχής πρόκληση που με κάνει να προπονούμαι και να εξελίσσομαι. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα της ολοκλήρωσης μια βαριάς προπόνησης. Ανεβάζει το γόητρο του άντρα.
Ποιο είναι το προσωπικό σου ρεκόρ και ποιος ο μελλοντικός σου στόχος;
Οι πιέσεις στον οριζόντιο πάγκο είναι το αγαπημένο μου αγώνισμα. Έχω κάνει 220 κιλά στην κατηγορία raw, ενώ με εξοπλισμό έχω πιάσει 300 κιλά. Στα υπόλοιπα δύο αγωνίσματα έχω κάνει 300 κιλά. Στόχος μου είναι να αγγίξω τον 1 τόνο στο σύνολο.
Είσαι δηλαδή ο άνθρωπος που «σηκώνει βάρη και δεν κλατάρει;» Ποιοι παράγοντες μπορεί να κλατάρουν έναν αθλητή σε αυτό το άθλημα;
Δεν υπάρχει αθλητής που δεν «κλατάρει». Τα όρια του καθενός είναι διαφορετικά και εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς είναι ο περιοδισμός της προπόνησης, ο ύπνος, η διατροφή, οι καθημερινές συνήθειες, η ψυχολογική κατάσταση και η ποιότητα ζωής.
“Οι πιέσεις στον οριζόντιο πάγκο είναι το αγαπημένο μου αγώνισμα.” λέει ο Κώστας
Τι σημαίνει δύναμη για σένα;
Υποστηρίζω ότι η δύναμη έχει διττή ερμηνεία. Αφενός μεν είναι η σωματική ρώμη και η ικανότητα των μυών να υπερνικήσουν μια αντίσταση, αφετέρου δε είναι η ψυχική ακεραιότητα και αδιάκοπη στοχοπροσήλωση, ανεξαρτήτως συνθηκών.
Υπάρχουν «μασίστες» στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα ανέκαθεν έβγαζε και βγάζει δυνατά παιδιά. Είναι κομμάτι της κουλτούρας μας. Εκτιμώ ότι υπάρχουν πυρήνες που μπορούν να «καλλιεργήσουν» μασίστες. Βέβαια, μασίστα δεν τον κάνει κάποιον μόνο η ηράκλεια δύναμη, αλλά η παιδεία, η ηθική και το ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο. Οι μασίστες, επειδή προέρχονταν από φτωχά λαϊκά στρώματα και με κόπο έγιναν αθλητές, ήταν πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο τους.
Τι είναι το strongman;
Βάσει βιβλιογραφικών αναφορών, μπορεί κανείς να πει ότι το strongman ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Στα παρασκήνια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, διάσημοι αθλητές προκαλούσαν τους αντιπάλους τους σε ελεύθερες μονομαχίες με αντικείμενο τη δύναμη. Στα νεότερα χρόνια, κάπου το 1820, έχουμε τα Highland Games, στην Σκοτία, όπου θεωρείται η πρώτη επίσημη διοργάνωση strongman.
Τα Strongman Competitions χρονολογούνται από το 1970 και είναι η συνέχεια των παραπάνω, επηρεασμένα από τους δυνατούς performers που παρουσίαζαν το πρόγραμμα τους σε μία πλατεία, στο τσίρκο ή σε κάποιο πανηγύρι. Είναι άθλημα δύναμης στο οποίο ο αθλητής καλείται να υπερνικήσει μια μη συνηθισμένη αντίσταση. Παράδειγμα είναι το τράβηγμα μια νταλίκας ή η άρση τεράστιας σφαίρας 200 κιλών. Βάσει των επιδόσεων ο αθλητής βαθμολογείται και ο δυνατότερος κερδίζει!
Με τον πατέρα του Γιώργο Τρομάρα
Τι διαφορές έχει το powerlifting με την άρση βαρών;
Το powerlifting είναι ένα άθλημα που ξεκίνησε το 1950 στην Αμερική, μέσα από την εξέλιξη των odd lifts. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα από τον Γιώργο Τρομάρα και από το 2014 παρουσιάζει εξέλιξη. Είναι ένα άθλημα δύναμης. Είναι κοντινό άθλημα με την άρση βαρών και το κοινό τους γνώρισμα είναι ότι εκτελούνται με ολυμπιακή μπάρα και αντίστοιχου τύπου κιλά. Επίσης, με βάση των περισσότερων Παγκόσμιων Ομοσπονδιών, χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα την ηλικία (Teenage έως 19, Junior από 20 έως 23, Open από 24 έως 39, Master από 40+) και το σωματικό βάρος (Άνδρες: 52, 56, 60, 67.5 , 75, 82.5, 90, 100, 110, 125, 140, 140+ – Γυναίκες: 44, 48, 52, 56, 60, 67.5, 75, 82.5, 90, 100, 100+). Σε κάθε αγώνα υπάρχουν τρεις κριτές που αξιολογούν την ορθότητα της κίνησης, spotters οι οποίοι επεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο και γραμματεία η οποία συντονίζει τον αγώνα.
Η διαφορά τους είναι στα αγωνίσματα (lifts). Το powerlifting αποτελείται από τρία αγωνίσματα, τα καθίσματα, τις πιέσεις σε οριζόντιο πάγκο και τις άρσεις θανάτου. Στην άρση βαρών συναντάμε δύο κινήσεις, το αρασέ και το επολέ ζετέ. Σημαντική διαφορά είναι η μεθοδολογία της προπόνησης για το κάθε άθλημα, διότι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις λόγω των διαφορετικών αγωνισμάτων.
Υποστηρίζω ότι η δύναμη έχει διττή ερμηνεία. Αφενός μεν είναι η σωματική ρώμη και η ικανότητα των μυών να υπερνικήσουν μια αντίσταση, αφετέρου δε είναι η ψυχική ακεραιότητα και αδιάκοπη στοχοπροσήλωση, ανεξαρτήτως συνθηκών.
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς αυτό το άθλημα;
Γενικά θα πρότεινα την ενασχόληση με την προπόνηση αντιστάσεων από την αρχή της εφηβείας, με τον απαιτούμενο όγκο και την απαραίτητη ένταση της προπόνησης, βάσει ηλικίας. Είναι ένα πολύ καλό στάδιο, η αρχή της εφηβείας, κατά το οποίο το παιδί μπορεί να αρχίσει να χτίζει κινητικές βάσεις και να δομεί τη φυσική του κατάσταση, πάντα με την καθοδήγηση ενός καθηγητή φυσικής αγωγής. Προοδευτικά, χωρίς κάποιος τραυματισμός να επηρεάσει την ανάπτυξη, μπορεί το παιδί να φτάσει και στο powerlifting. Μάλιστα, οι πρώτες αγωνιστικές κατηγορίες είναι μέχρι 19 ετών.
Είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα το δυναμικό τρίαθλο ή είναι πιο ελίτ;
Οι πρώτες προσπάθειες για τη διάδοση του αθλήματος έγιναν κάπου στο 1970 από τον πατέρα μου, σε συνεργασία με τον Νικηφόρο Λοΐζο και Κώστα Καράμπαλη. Πιθανότατα ήταν νωρίς για να ανταποκριθεί το ελληνικό κοινό. Στη συνέχεια έγιναν προσπάθειες από τους δασκάλους Συζόπουλο και Παρασκευόπουλο, έπειτα από την ομοσπονδία δυναμικού τριάθλου, από το ελληνικό σωματείο δυναμικού τριάθλου και πιο πρόσφατα από τον Σ.Δ.Α. Νεστόριος. Τα τελευταία χρόνια είναι πιο διαδεδομένο αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα το επίπεδο που εμείς ως αθλητές ονειρευόμαστε.
Υπάρχει υποστήριξη σε αυτό το άθλημα; Ξέρουμε ότι δεν μοριοδοτείται στην εισαγωγή των ΤΕΦΑΑ – ΣΕΦΑΑ. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το τί μπορεί να γίνει;
Για να αναγνωριστεί και να μοριοδοτηθεί ένα άθλημα στοιχίζει χρήματα στο κράτος και απαιτεί πολλές διαδικασίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συλλογική προσπάθεια και καμία προσπάθεια από μεμονωμένους φορείς δεν κατέληξε σε θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, το θεωρώ απίθανο να συμβεί.
Τι διατροφή κάνει ένας αθλητής του powerlifting;
Πρόσφατα, σε ένα βιβλίο που διάβαζα ο συγγραφέας έγραφε «you need mass to lift mass». Είναι ένας αναχρονιστικός κανόνας θεωρώ και αυτό επιβεβαιώνεται από τις επιδόσεις των αθλητών με μικρό σωματικό βάρος. Η διατροφή του κάθε αθλητή εξαρτάται από το αν είναι off/in season, τη στοχοθεσία του, το προπονητικό του πλάνο και τους γευστικούς του κάλυκες! Η διατροφή πρέπει να σχεδιάζεται πάντα με έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ώστε να αποδίδει η προπόνηση.
Πως διατηρείς ένα τόσο μυώδες σώμα; Παίζει ρόλο η προπόνηση και η διατροφή;
Θεωρώ πολύ σημαντική διαδικασία τη διατήρηση της φόρμας του αθλητή, ειδικά στην off season περίοδο. Ο προπονητικός σχεδιασμός, το διατροφικό πλάνο και το mindset του αθλητή παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τέτοιο σώμα φτιάχνεται μόνον με αναβολικά. Ισχύει; Ποια είναι η γνώμη σου;
Τα αναβολικά είναι η γρήγορη λύση και πλέον η πρόσβαση σε αυτά έχει γίνει πολύ εύκολη. Μπορούν να σημειώσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία και πολλά προβλήματα ηθικής εγείρονται από το φαινόμενο αυτό. Δεν δέχομαι να υπάρχουν σε κανένα γυμναστήριο και σε καμία μορφή αθλητισμού.
Τι χρησιμοποιείς για αποκατάσταση μετά την προπόνηση;
Αφού ολοκληρωθεί η προπόνηση μου, για την αποκατάσταση χρησιμοποιώ αμινοξέα, βιταμίνη C και Ω-3 μαζί με το φαγητό μου και σίγουρα το βράδυ, πριν κοιμηθώ, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση μου παίζει ο φυσικοθεραπευτής μου Βασίλης Τσιράκης.
Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου;
Η προπόνηση αποτελείται από 3 φάσεις, προθέρμανση, κύριο μέρος και αποθεραπεία. Αναλόγως τι έχω στο κύριο μέρος της προπόνησης θα διαμορφώσω και την προθέρμανση μου. Μέσα στην εβδομάδα θα κάνω 4 μέρες προπόνηση αντιστάσεων και αναλόγως την προπονητική περίοδο, τις υπόλοιπες μέρες κάνω αερόβια άσκηση. Οι προπονήσεις με βάρη προσπαθώ να μην υπερβαίνουν τις 2 με 2,5 ώρες.
Τι μέθοδο προπόνησης ακολουθείς στο TROMARAS Sports Club;
Η μεθοδολογία ποικίλει αναλόγως τον αθλητή. Τη συγκεκριμένη περίοδο δουλεύω για την προετοιμασία μου το conjugate method, στο οποίο οι μέρες μέγιστης δύναμης εναλλάσσονται από τις μέρες ανάπτυξης ταχύτητας.
Η Ελλάδα ανέκαθεν έβγαζε και βγάζει δυνατά παιδιά. Είναι κομμάτι της κουλτούρας μας.
Πόσο έχει αλλάξει την πορεία του αθλήματος η πανδημία Covid 19; Τί πιστεύεις ότι θα αλλάξει από εδώ και πέρα;
Ο κορονοϊός έχει δυσκολέψει αρκετά τις συνθήκες προπόνησης αλλά και τους διοργανωτές αγώνων. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει αυξηθεί κατά πολύ το κόστος των διοργανώσεων. Εκτιμώ ότι η γνώση που δημιουργείται και η επιστήμη που αναπτύσσεται θα μας επιστρέψουν γρήγορα στην κανονικότητα.
Μια δύσκολη στιγμή στην αθλητική σου καριέρα;
Έχω σταθεί αρκετά τυχερός και μέχρι σήμερα πέραν των δυσκολιών που κάθε αθλητής έχει να αντιμετωπίσει όταν κάνει πρωταθλητισμό, δεν θα έλεγα ότι έχω αντιμετωπίσει κάτι ιδιαίτερο.
Μια στιγμή που θα θυμάσαι με συγκίνηση;
Το 2016, την ημέρα των γενεθλίων μου, συμμετείχα στην πανελλήνια λίγκα δυναμικού τριάθλου. Δεν θα ξεχάσω τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν εκείνη τη μέρα, όταν αθλητές και συναθλητές μου, μου έκαναν έκπληξη με μία τούρτα την στιγμή της απονομής των μεταλλίων.
Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να κάνει powerlifting;
Θα τον συμβούλευα να απευθυνθεί σε καθηγητή φυσικής αγωγής με γνώσεις πάνω στο powerlifting, ώστε να πάρει σωστές βάσεις. Το powerlifting είναι παρεξηγημένο άθλημα διότι πολλοί το κάνουν χωρίς να έχουν ουσιαστική γνώση κινησιολογίας, προπονητικής, ανατομίας και εργοφυσιολογίας. Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να προκληθούν χρόνιοι τραυματισμοί.
Τα αναβολικά είναι η γρήγορη λύση. Μπορούν να σημειώσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία και πολλά προβλήματα ηθικής εγείρονται από το φαινόμενο αυτό. Δεν δέχομαι να υπάρχουν σε κανένα γυμναστήριο και σε καμία μορφή αθλητισμού.
Που θα σε δούμε στο μέλλον;
Τον Μάρτιο του 2020, με την εισαγωγή στο καθεστώς του κορονοϊού, ματαιώθηκαν τα αγωνιστικά μου πλάνα. Τελευταίος μου αγώνας ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα powerlifting τον Οκτώβριο του 2019 στην Ιρλανδία. Από τον Ιούνιο του 2021, με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά του κορονοϊού, ο αθλητισμός επανενεργοποιήθηκε.
Μην έχοντας σταματήσει να προπονούμαι εν μέσω καραντίνας, αυτήν τη στιγμή βρίσκομαι σε προετοιμασία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα powerlifting, 25-28 Νοεμβρίου, στην Αγγλία. Ευτυχώς βρέθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι χάρη στην αντιδήμαρχο Παιανίας, Ζωή Αγγελοπούλου.
Με χαροποιεί ιδιαιτέρως ότι θα εκπροσωπήσω την Ελλάδα μαζί με την αθλήτρια μου Σοφία Ανδρεΐκου και τους συναθλητές μου Νάσο Λιούρα και Μαίρη Τσίμπη. Είμαστε όλοι σε πολύ καλή κατάσταση και διεκδικούμε μια θέση στο βάθρο των νικών, στις κατηγορίες μας.
Ποιο είναι το μότο σου, αυτό που σε παρακινεί κάθε μέρα;
Set a goal
Dedicate
Be the best
Ποιος είναι ο Κώστας Τρομάρας
Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1989 στην Παιανία, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Γονείς του είναι η Φανή Χούντα και ο γνωστός αθλητής Γιώργος Τρομάρας.
Σε ηλικία 10 ετών άρχισε να προπονείται δίπλα στον πατέρα του στην Πάλη και στα Βάρη. Το 2002 γράφεται στο τμήμα Πάλης του Α.Σ. Παπασιδέρης, στο Κορωπί. Προπονητής του ήταν ο Δημήτρης Ρουμιλίδης. Υπήρξε ενεργός αθλητής μέχρι και το Λύκειο, συμμετέχοντας σε αρκετούς αγώνες με διακρίσεις.
Το 2004 ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τα μαχητικά αθλήματα. Εξακολουθώντας να προπονείται στην Πάλη, ξεκίνησε Πυγμαχία και Kick Boxing με τον Γιάννη Παπαδέα στο Α.Σ. ο Μίλων.
Το 2008 εισάχθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στην Κομοτηνή. Εκεί είχε τη τύχη να γυμναστεί δίπλα στους δασκάλους Ιωάννη Μπάρμπα και Θεόδωρο Καρυπίδη στο τμήμα Πάλης του Α.Σ. Δημόκριτος.
2008, Εσωτερικό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα: διέπρεψε στα αθλήματα της Πάλης, Άρσης Βαρών και Σφαιροβολίας.
2009: πήρε μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ, απ’ όπου και ορκίστηκε το καλοκαίρι του 2014, με ειδικότητα «Ευρωστία και Υγεία». Επιστρέφοντας πίσω στην Παιανία, είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει το γυμναστήριο που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.
2014: Ιδρύει το Α.Σ. Δυναμικών Αθλημάτων Παιανίας. Σκοπός του η διάδοση και ανάπτυξη των δυναμικών αθλημάτων όπως η Άρση Βαρών.
2016: Κατακτά τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δυναμικού Τριάθλου.
Δεκέμβριος 2016, Μόσχα: Την πρώτη μέρα των αγώνων κατακτά 3 χρυσά και 2 χάλκινα μετάλλια. Ο Δήμος Παιανίας τον τίμησε για αυτήν τη διάκριση.
Μάιος 2017, Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δυναμικού Τριάθλου, Ελευσίνα: Κατέκτησε την πρώτη θέση. Έπειτα ακολούθησαν άλλες δύο πρωτιές, το Νοέμβριο του 2017 στον Ταύρο και το Μάιο του 2018 στο Ελληνικό, όπου ήρθε αντιμέτωπος με κορυφαίους Έλληνες αθλητές.
2019, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ιρλανδία: Αναδείχθηκε για δεύτερη φορά Παγκόσμιο Πρωταθλητής, όπως και βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αθλητής της διοργάνωσης.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2018, ως φόρο τιμής προς τον πατέρα του, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ελληνικό Σωματείο Δυναμικού Τριάθλου και τον Πρόεδρο του κ. Κωλέττη Ανδρέα, για πρώτη φορά, το TROMARAS STRENGTH CHALLENGE.
Σήμερα, εξακολουθεί να είναι προπονητής και ιδιοκτήτης του TROMARAS Sports Club. Οι αθλητές του έχουν διακριθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο κατακτώντας πρωταθλήματα και διεθνή ρεκόρ. Παράλληλα, παρακολουθεί το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Έρευνα και Ανάλυση.
Facebook: Tromaras Sports Club
Instagram: tromaras_sports_club