Fitness

Μπες σε φόρμα: Προπόνηση 1 λεπτού για αρχάριους

Αυτή η HIIT προπόνηση του ενός λεπτού είναι ιδανική για αρχάριους, γυμνάζει όλο το σώμα, ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό και χτίζει φυσική κατάσταση.

 

Ένα λεπτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να ενεργοποιήσεις όλες τις μυικές σου ομάδες. Στην προπόνηση ενός λεπτού μπορείς να ξεκουραστείς κατά τη διάρκεια κάθε άσκησης, καθώς μεταβαίνεις από τη μία άσκηση στην επόμενη. Παρόλο που μπορεί να μην είναι μια σκληρή προπόνηση, είναι αυτή που θα πιέσει όλα τα σωστά κουμπιά για να μπεις σε φόρμα, ιδιαίτερα αν αποφασίσεις αργότερα να την μετατρέψεις σε κυκλική προπόνηση και να ξεκουράζεσαι ενδιάμεσα των σετ.

Τι σημαίνει να είσαι σε φόρμα;

Με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να «πουσάρουν» συνεχώς εικόνες με γυναίκες ή άντρες με το «τέλειο» σώμα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζεις τι σημαίνει πραγματικά να είσαι σε φόρμα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να είσαι αδύνατος και σμιλεμένος δεν ισούται με το να έχεις καλή φυσική κατάσταση.

Το να είσαι σε φόρμα είναι πολύ περισσότερο από το να δείχνεις σέξι με μαγιό. Σημαίνει ότι έχεις ένα σώμα που είναι υγιές και μπορεί να αντέξει τις καθημερινές φυσικές καταπονήσεις που του ασκείς, όπως το γρήγορο περπάτημα, το ανέβασμα σκαλιών, ή το σήκωμα μιας μεγάλης βαριάς σακούλας.

Ένα υγιές σώμα είναι ένα ιδανικό σώμα

Ένα σωστό σώμα είναι στον πυρήνα του ένα υγιές σώμα. Για να αποκτήσεις ένα σωστό, υγιές σώμα λάβε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • Προπόνηση αντοχής
  • Προπόνηση δύναμης

Ενώ ο ΔΜΣ είναι γενικά ένας καλός δείκτης σωματικού λίπους, δεν κάνει διάκριση μεταξύ λίπους και άπαχης μάζας. Έτσι, ενώ μπορεί να βρίσκεσαι στο «ανθυγιεινό» εύρος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι υπέρβαρος.

Είναι επίσης σημαντικό να μην εστιάζεις πολύ στο βάρος και τα κιλά. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει πώς μοιάζουν τα 90 κιλά χάρη στις εικόνες των social. Είναι καλύτερο να δώσεις σημασία στην κατανάλωση υγιεινών, ισορροπημένων γευμάτων και στην εφαρμογή μιας καλής προπόνησης.

Προπόνηση αντοχής και δύναμης

Ένας συνδυασμός προπόνησης αντοχής και προπόνησης δύναμης θα σου επιτρέψει να αξιοποιήσεις στο έπακρο την προπόνησή σου. Το να κάνεις την ίδια άσκηση ξανά και ξανά θα την κάνει λιγότερο αποτελεσματική. Η βελτίωση της δύναμης και της αντοχής μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποφύγεις τραυματισμούς κατά την άσκηση ή απλώς να κάνεις τις καθημερινές σου ασχολίες χωρίς πρόβλημα.

Προπόνηση ενός λεπτού

Τι γυμνάζει:

10 δευτερόλεπτα Γόνατα Ψηλά

10 δευτερόλεπτα burpees

10 δευτερόλεπτα Γόνατα Ψηλά

10 δευτερόλεπτα push ups

10 δευτερόλεπτα Γόνατα Ψηλά

10 δευτερόλεπτα push ups

Προπόνηση κάθε μέρα!

Μπορείς να ξεκινήσεις την πρώτη εβδομάδα να κάνεις ένα λεπτό το πρωί και ένα το βράδυ με ξεκούραση ενδιάμεσα των ασκήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα να κάνεις 2 σετ με ξεκούραση μεταξύ των σετ.

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα να κάνεις 3 – 4 σετ με ξεκούραση μεταξύ των σετ.

Μην ξεχνάς να κάνεις προθέρμανση και αποθεραπεία σε κάθε προπόνηση.