Fitness

Πώς να βρεις το κατάλληλο σορτς για τρέξιμο

Βρες το σωστό σορτς και κάνε focus στο τρέξιμό σου, όχι στην εφαρμογή του.

 

Στο τρέξιμο η σωστή ταχύτητα και τα αξεσουάρ τρεξίματος μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, όπως μία κακή επιλογή σε σορτς μπορεί να παρεμβαίνει κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, καθιστώντας ακόμη και μια σύντομη υπαίθρια διαδρομή ενοχλητική ή επώδυνη! Το αθλητικό σορτς για τρέξιμο φαίνεται να είναι ένα αρκετά απλό ρούχο, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις προτού το αγοράσεις. Σχεδιασμένα για να σου παρέχουν τη μέγιστη ελευθερία κινήσεων, τα running σορτς έχουν ποικιλία σε στυλ που ταιριάζουν σε ξεχωριστούς τύπους δρομέων και τρεξίματος. Έτσι, είτε τρέχεις στο στάδιο, είτε στο δρόμο είτε σε δύσκολα μονοπάτια, υπάρχει ένα αθλητικό σορτς που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σου.

Σε τι διαφέρει ένα αθλητικό σορτς για τρέξιμο

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν ένα σορτς να διαφέρει. Αυτά περιλαμβάνουν το μήκος, την επένδυση, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και ο τύπος εφαρμογής. Ο τύπος τρεξίματος και προπόνησης θα υπαγορεύσει το στυλ του σορτς που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, δίνοντάς σου την καλύτερη ευκαιρία να αποδώσεις στο μέγιστο.

Τί πρέπει να έχει ένα αθλητικό σορτς για τρέξιμο

Το συρτάρι σου είναι γεμάτο running σορτς που δεν καλύπτουν ακριβώς τις ανάγκες σου. Κάποια δεν σε βολεύουν στο μήκος. Άλλα δεν έχουν αρκετές τσέπες ή σε ενοχλούν στο δέρμα. Εδώ είναι τα βασικά κριτήρια για να βρεις το σορτς που σου ταιριάζει. Ιδανικά για τρεξίματα που διαρκούν από 60 έως 120 λεπτά, σε δρόμο και μονοπάτια στο βουνό και σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών.

Τι μήκος έχουν τα σορτς;

Τα διαφορετικά μήκη προσφέρονται για διαφορετικούς σκοπούς. Επομένως:

  • Μικρό μήκος (7 – 8 πόντους): Τα σορτς που τελειώνουν ψηλά στον μηρό παρέχουν καλύτερο αερισμό και εύρος κίνησης όταν τρέχεις, γι 'αυτό προτιμούνται από τους δρομείς γενικά. Είναι ιδανικά τόσο για σπριντ όσο και για διαδρομές μεγάλων αποστάσεων (όπως ένας μαραθώνιος) καθώς η τεχνική τους κατασκευή, το ελαφρύ και μη περιοριστικό κόψιμο στα πλαϊνά τα καθιστά την ιδανική επιλογή για αυξημένες επιδόσεις.
  • Μεσαίο μήκος (12 πόντους): Η ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας των κοντών σορτς και της στιβαρότητας των μεγάλων σε μήκος σορτς σου προσφέρει το καλύτερο και από τα δύο. Το πιο δημοφιλές στυλ για τους δρομείς, το σορτς μεσαίου μήκους είναι ευπροσάρμοστο για τον σύγχρονο δρομέα και ιδανικό για εκείνους που μεταφέρουν την προπόνησή τους από τον δρόμο σε μονοπάτι.
  • Μακρύ μήκος (18-20 πόντους): Για μικρότερες αποστάσεις τρεξίματος προτιμάται συχνά ένα σορτς μεγάλου μήκους. Αυτά τα σορτς είναι επίσης ιδανικά για μεταβαλλόμενες συνθήκες, καθώς και για τρέξιμο εκτός δρόμου, προσφέροντάς σου προστασία από κλαδιά ή θάμνους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι το ύφασμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο δεν θα διατηρήσει τη θερμότητα ή την υγρασία, μειώνοντας την άνεσή του. Αναζήτησε υφάσματα που απορροφούν τον ιδρώτα και αναπνέουν. Αυτό το στυλ σορτς είναι επίσης πιο πιθανό να έχει τσέπες για γρήγορη και εύκολη αποθήκευση.

«Ανεβαίνουν» πάνω;

Όσον αφορά τις υψηλές επιδόσεις, η εφαρμογή είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν το σορτς ανεβαίνει προς τα πάνω είναι ενοχλητικό, και όσο περισσότερο ανεβαίνει ένα σορτς, τόσο πιο πιθανό είναι να σου προκαλέσει σύγκαμα, ειδικά όταν ιδρώνεις πολύ. Το σωστό μήκος καθώς και το σωστό κόψιμο κάνουν τη διαφορά. Αξίζει μια δοκιμή για να βρεις το δικό σου.

Οι ακατάλληλα τοποθετημένες ετικέτες, οι σκληρές ραφές ή το μεγάλο στρίφωμα κ.λπ., συμβάλουν στην τριβή.

Έχουν εσωτερική επένδυση;

Εάν είσαι αρχάριος στο τρέξιμο, μπορεί να σε εκπλήξει το γεγονός ότι δεν πρέπει να φοράς εσώρουχα κάτω από το σορτσάκι σου. Παρέχεται εσωτερική επένδυση για να σε κρατήσει ασφαλή και άνετο, επειδή αν φοράς ένα εσώρουχο από κάτω μπορεί να προκαλέσει τριβή και δυσφορία. Τα σορτς και η επένδυση έχουν σχεδιαστεί για να σε κρατούν δροσερό σε μεγάλες αποστάσεις, όπου η συσσώρευση ιδρώτα και η συνεχής κίνηση μπορεί να προκαλέσουν κάποιο δυσάρεστο σύγκαμα.

Μια ολοένα και πιο κοινή εναλλακτική λύση στην εσωτερική επένδυση του σορτς είναι τα σορτς συμπίεσης (Compression Shorts), τα οποία φοριούνται στα κλασικά αθλητικά σορτς, αντικαθιστώντας την εσωτερική επένδυση. Η συμπίεση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ροή του αίματος, να προσφέρει μεγαλύτερη οξυγόνωση του αίματος για ταχύτερη ανάκαμψη, ταχύτερη προθέρμανση των μυών πριν από κάθε άσκηση, μειώνει την ταλάντωση των μυών κι έτσι κουράζεσαι λιγότερο, μειώνει την πίεση και τους πόνους από μακροχρόνιους τραυματισμούς, προλαμβάνει  τα «τραβήγματα», συμβάλλει στη γενική άνεση και στην πρόληψη της τριβής. Επίσης, βελτιώνει τον έλεγχο θερμότητας και βοηθά στις επιδόσεις. Είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό, που αφήνει το δέρμα να αναπνέει, απορροφά γρήγορα τον ιδρώτα, παρέχει βελτιωμένη ελευθερία κινήσεων ενώ ταυτόχρονα προσφέρει άνεση και ευχάριστη αίσθηση. Το πιο σημαντικό: δεν προκαλεί δυσοσμία και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.

Τα σορτς πρέπει οπωσδήποτε να έχουν υδροαπωθητική προστασία για στεγνή αίσθηση. Ένα ιδρωμένο σορτς δεν κάνει μόνον άβολο το τρέξιμο αλλά μειώνει και την απόδοσή σου.

Εφαρμόζουν σωστά;

Όπως και με το κολάν, η ακατάλληλη εφαρμογή στη μέση είναι χάσιμο χρόνου γιατί θα χρειάζεται να σηκώνεις συνεχώς το σορτσάκι σου. Επιπλέον, αυτό παίζει ρόλο και στην εφίδρωση: Όσο πιο ιδρωμένος είσαι, τόσο χειρότερα θα κρεμάσει μια χαλαρή μέση στο σορτς και τόσο πιο άβολα θα νιώθεις.

Οι λεπτομέρειες είναι κακές;

Σχεδόν όλα τα παραπάνω κριτήρια αποσκοπούν στο να μειώσουν τη φθορά εστιάζοντας στην εφαρμογή και την κατασκευή. Αλλά μικρές λεπτομέρειες στα σορτς μπορούν να προκαλέσουν τριβή. Οι ακατάλληλα τοποθετημένες ετικέτες, οι σκληρές ραφές ή το μεγάλο στρίφωμα κ.λπ., συμβάλουν στην τριβή. Γι’ αυτό τα υλικά πρέπει να είναι ανάλαφρα, να έχουν ανακλαστικά στοιχεία, η εσωτερική πλεκτή στρώση να σου προσφέρει απαλή αίσθηση στο δέρμα καθώς τρέχεις.

Απορροφούν τον ιδρώτα;

Τα σορτς πρέπει οπωσδήποτε να έχουν υδροαπωθητική προστασία για στεγνή αίσθηση. Ένα ιδρωμένο σορτς δεν κάνει μόνον άβολο το τρέξιμο αλλά μειώνει και την απόδοσή σου επειδή πρέπει να αφιερώνεις χρόνο για να το τραβήξεις, να το σηκώσεις ή απλά να το διορθώσεις για να εφαρμόσει σωστά επάνω σου. Γι’ αυτό αναζήτησε σορτς που μένουν στη θέση τους, δεν προκαλούν τριβή και συγκάματα, κάνουν τη δουλειά τους και σε αφήνουν να κάνεις τη δική σου.

Κάποια είναι φτιαγμένα από κάποιο είδος συνθετικού μείγματος πολυεστέρα, Lycra και spandex και όχι από βαμβάκι, τα οποία είναι ιδανικά στο να απορροφούν τον ιδρώτα. Υπάρχουν ελαστικά υφάσματα με τεχνολογία Dri-FIT που απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα, για πιο γρήγορη εξάτμιση, στεγνή αίσθηση και άνετη εφαρμογή. Επιπλέον, υπάρχει ένα όφελος κατά της τριβής στην επιλογή σορτς που απορροφούν τον ιδρώτα: Το υλικό που συγκρατεί την υγρασία όπως το βαμβακερό είναι πιο επιρρεπές στην τριβή.

Φίλια Μητρομάρα