Fitness

Γιατί θολώνει η μάσκα σου στη θάλασσα; Tips για να βλέπεις καθαρά!

Βουτάς με τη μάσκα σου και ξαφνικά όλα είναι θολά! Γιατί; 

 

Ποιός δεν θυμάται την πρώτη μάσκα που φόρεσε στις καλοκαιρινές του διακοπές; Τη χαρακτηριστική μυρωδιά απ' το λάστιχο, το τεράστιο τζάμι της, τη μάρκα της, Balco, σίγουρα θα τα θυμάσαι. Όπως και την πρώτη καταδυτική σου εμπειρία, και ας ήταν στο ένα μέτρο με αναπνευστήρα. Αν από τότε πέρασαν χρόνια και αποφάσισες να ανακαλύψεις ξανά τον υποβρύχιο κόσμο μάθε όλα τα μυστικά για το πώς να ξεθολώσεις τη μάσκα σου και να δεις καθαρά το βυθό.

Γιατί θολώνει η μάσκα σου; Η επιστημονική απάντηση

Σου θολώνει η μάσκα μέσα στη θάλασσα; Θα στο αναλύσουμε επιστημονικά: αυτό οφείλεται σ' ένα φαινόμενο ανάλογο με το θόλωμα του εσωτερικού του παρμπρίζ των αυτοκινήτων το χειμώνα: εγκλωβίζει ζεστό και υγρό αέρα. Ο ζεστός αέρας συγκρατεί μεγαλύτερη ποσότητα υδρατμών συγκριτικά με τον κρύο αέρα και όταν ψύχεται μέρος του ατμού συμπυκνώνεται σε σταγονίδια νερού. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συμβαίνει και στη μάσκα θαλάσσης. Επιπλέον, η μάσκα σου θολώνει επειδή:

Φταίει το συντηρητικό: Οι μάσκες κατάδυσης κατασκευάζονται από υποαλλεργική σιλικόνη. Το υλικό αυτό είναι κάπως ευαίσθητο στον αέρα αφού χάνει την ελαστικότητά του. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα λιπαντικό συντηρητικό για να διατηρεί τη μάσκα σε άριστη κατάσταση μέχρι να χρησιμοποιηθεί στη θάλασσα. Αυτό το συντηρητικό θολώνει τη μάσκα σου.

Φταίει και η λιπαρότητα: Επιπλέον, όσο πιο λιπαρή επιδερμίδα έχεις ή όσο περισσότερο ιδρώνεις τόσο πιο έντονο είναι και το θόλωμα της μάσκας.

Πώς να ξεθολώσεις τη μάσκα σου

Όταν αγοράζεις μια καινούρια μάσκα κάνε τα εξής: 

1 Επάλειψε εσωτερικά τους φακούς και τη σιλικόνη με μία οδοντόκρεμα (όχι gel)

Μην ασκήσεις πίεση για να μην κάνεις σημάδια στα κρύσταλλα. Άσε την οδοντόκρεμα για τουλάχιστον 2 ώρες να κάνει τη δουλειά της και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά τους φακούς και το εσωτερικό της μάσκας με χλιαρό νερό.

2 Αντί για οδοντόκρεμα ρίξε απορρυπαντικό πιάτων

Την ίδια δουλειά θα κάνει με την οδοντόκρεμα αλλά φρόντισε να το ξεπλύνεις πάρα πολύ καλά, για να αποφύγεις τυχόν ερεθισμό των ματιών και του δέρματος κατά τη χρήση της μάσκας στη θάλασσα.

3 Χρησιμοποίησε ένα αντιθαμπωτικό

Αρκετές εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα κατάδυσης έχουν ειδικά σκευάσματα για τον καθαρισμό της μάσκας.

4 Μην προσπαθήσεις να κάψεις τους φακούς εσωτερικά με αναπτήρα

Θα μαυρίσουν τα κρύσταλλα (ξεπλένονται με σαπούνι και νερό).

Το σάλιο σχηματίζει ένα είδος μεμβράνης που μειώνει την επιφανειακή πίεση του νερού. Όταν έρχεται σ' επαφή με μια κρύα επιφάνεια, αντί να διαιρείται σε σταγονίδια σχηματίζει ένα ενιαίο στρώμα με το γυαλί, αποτρέποντας έτσι το θόλωμα της μάσκας.

Μετά την αγορά της μάσκας σου

Κάθε φορά, πριν από τη χρήση:

1 Χρησιμοποίησε κάποιο ειδικό αντιθαμβωτικό, ψέκασε τους φακούς εσωτερικά και εξωτερικά και μόλις στεγνώσει ξέπλυνέ τη με θαλασσινό νερό. Προσοχή μόνον: κάποια αντιθαμβωτικά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σου.

2 Σάλιωσέ τη, μόνον όταν δεν έχεις αντιθαμβωτικό: Το σάλιο σχηματίζει ένα είδος μεμβράνης που μειώνει την επιφανειακή πίεση του νερού. Όταν έρχεται σ' επαφή με μια κρύα επιφάνεια, αντί να διαιρείται σε σταγονίδια σχηματίζει ένα ενιαίο στρώμα με το γυαλί, αποτρέποντας έτσι το θόλωμα της μάσκας. Όμως το σάλιο περιέχει πάνω από 500 είδη βακτηρίων και με την πάροδο του χρόνου μαυρίζει και θαμπώνει τους φακούς.

Μετά από κάθε χρήση της μάσκας: Ξέπλενέ τη πάντα με γλυκό νερό και καθάριζέ τη καλά γιατί τα άλατα και οι σκόνες τη θαμπώνουν επίσης. Διάβασε σχετικά: Scuba diving: Βούτα στα βαθιά!

Bonus: Μυστικό από δύτες

Πριν βουτήξεις φτύσε τη μάσκα και άπλωσε το σάλιο σου στα εσωτερικά κρύσταλλα. Φόρεσε τη μάσκα χωρίς να την ξεπλύνεις και βούτηξε με το κεφάλι για 1 λεπτό περίπου στη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά ομοιόμορφη θερμοκρασία το εξωτερικό και το εσωτερικό του κρυστάλλων. Στη συνέχεια βγάλε τη μάσκα, ξέπλυνέ τη καλά, χωρίς να την τρίψεις καθόλου εσωτερικά. Δεν θα σου θολώσει κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.

Καλές βουτιές!