Fitness

Αυτός είναι ο λόγος που ενώ γυμνάζεσαι δεν χάνεις βάρος!

Τρως καλά, γυμνάζεσαι συχνά και δεν χάνεις δράμι;

 

Είναι εφιάλτης να γυμνάζεσαι και να μη χάνεις ούτε μισό κιλό. Μερικοί από εμάς έχουμε βιώσει αυτήν την ατυχή εμπειρία και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο απογοητευτικό και αποθαρρυντικό είναι. Όμως, θέλεις να μάθεις γιατί ο δείκτης της ζυγαριάς δεν μειώνεται; Η απάντηση είναι ότι ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποιες αλλαγές σε όλα όσα κάνεις μέχρι τώρα. Δες και τώρα δίαιτα: 50 συμβουλές για να αδυνατίσεις!

Το σωστό φαγητό είναι μόνο η μισή μάχη

Λένε ότι το αδυνάτισμα προέρχεται κατά 75% από τη διατροφή και κατά 25% από την άσκηση. Αν πιστεύεις ότι οι κοιλιακοί σου φτιάχνονται μόνον στην κουζίνα και αν νομίζεις ότι μόνον η προπόνηση θα σου χαρίσει σμιλεμένο σώμα κάνεις λάθος. Το τι να τρως και το τι δεν πρέπει να τρως εξαρτάται από το πόσο δραστήριος είσαι, από την ηλικία σου, τον ρυθμό του μεταβολισμού σου, το είδος της προπόνησης που κάνεις κ.λπ., τις ημέρες που παραλείπεις την άσκησή σου ή ξεκουράζεσαι. Ακόμα και το να κάνεις ήπια αερόβια η ιδανική λίστα τροφίμων πρέπει να περιέχει πολλά λαχανικά και πρωτεΐνες χωρίς άμυλο.

Δεν κοιμάσαι καλά

Ίσως έχεις ήδη ακούσει ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Εάν μειώσεις τις ώρες ύπνου, λιγότερο από 7 ώρες ύπνου την ημέρα, το σώμα σου θα είναι επιρρεπές στην αύξηση βάρους καθώς στέλνει σήμα στον εγκέφαλό σου να καταναλώνει υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα για να καταπολεμήσει την κούραση και την αϋπνία. Σύμφωνα με μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες την ημέρα κατανάλωναν περίπου 300 περισσότερες θερμίδες περισσότερες από εκείνους που κοιμόντουσαν για 6-7 ώρες την ημέρα.

Κάνεις διατροφικές κραιπάλες

Η προπόνησή σου στο γυμναστήριο δεν δικαιολογεί τις διατροφικές κραιπάλες: την κατανάλωση τεράστιας ποσότητας φαγητού. Μπορεί να αυξήσει το βάρος σου και να επιβραδύνει την πρόοδό σου. Επίσης, εάν τρως υγιεινές τροφές και ακολουθείς δίαιτα χαμηλών θερμίδων χρειάζεται προσοχή! Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην υγεία, αλλά εάν καταναλώνεις περισσότερες μερίδες από τις απαιτούμενες, τότε αυτό μπορεί να αυξήσει το βάρος σου. Το σώμα για να αδυνατίσει πρέπει να εξαντλήσει τις θερμίδες ή να διατηρήσει έλλειμμα θερμίδων, που σημαίνει ότι πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις.

Τρέχεις πολύ!

Η αερόβια αποτελεί ουσιαστικό μέρος της προπόνησής σου αλλά πάρα πολύ αερόβια μπορεί να μειώσει τη μυϊκή σου μάζα, που είναι και ο βασικός παράγοντας για την αύξηση του μεταβολισμού σου και να βοηθήσει το σώμα σου να κάψει περισσότερες θερμίδες. Ενώ η αερόβια βελτιώνει το επίπεδο αντοχής σου, προωθεί το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια ως λίπος για να το χρησιμοποιεί όταν κάνει προπόνηση αντοχής. Αυτό σε οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων την ημέρα.

Δεν σηκώνεις βάρη

Η προπόνηση με βάρη είναι πολύ σημαντική γιατί οι μύες σου ενισχύονται τα βάρη. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα χτίζεις, τόσο περισσότερο λίπος καις. Η αερόβια μαζί με τη μυϊκή προπόνηση ή την προπόνηση δύναμης μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος.

Ακολουθείς την ίδια προπόνηση

Ο στόχος σου είναι να προκαλείς το σώμα σου και να το βελτιώνεις με διαφορετικούς τύπους προπόνησης. Εάν μερικές προπονήσεις δεν είναι δύσκολες για εσένα ή έχεις πιάσει πλατό, είναι καιρός να προσθέσεις περισσότερη ένταση. Επιπλέον, στην προπόνηση με βάρη, ένα συγκεκριμένο σετ ασκήσεων θα πρέπει να αντικατασταθεί από νεότερες και πιο προχωρημένες ασκήσεις, ιδανικά εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων.

Δεν ξεκουράζεσαι

Για να κάνει το σώμα σου αποκατάσταση, πρέπει να φροντίσεις και μια μέρα ξεκούρασης. Η μυική αποκατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των μυών σου. Οι κουρασμένοι μύες έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα σου. Ενώ το σώμα σου βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, τα αποτελέσματα της άσκησης λειτουργούν και μετά την προπόνηση και καίνε περισσότερες θερμίδες. Η άσκηση λειτουργεί ως στρεσογόνος παράγοντας στο σώμα και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει μια ιδανική ισορροπία του στρες και του χρόνου αποκατάστασης που σχετίζεται με την άσκηση, επειδή λιγότερο ή καθόλου χρόνος αποκατάστασης θα ευνοήσει την παραγωγή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ένα υψηλό επίπεδο αυτής της ορμόνης αυξάνει το ποσοστό του αποθηκευμένου λίπους στην κοιλιά.

Έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας

Η απώλεια βάρους είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες. Μερικά μπορείς να τα ελέγξεις, όπως η διατροφή και η άσκηση. Μπορείς επίσης να διαχειριστείς το άγχος και να υιοθετήσεις καλές συνήθειες ύπνου. Υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους που δεν μπορείς να ελέγξεις, όπως τα γονίδια, οι διαφορές φύλου (συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των ορμονών), οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία και ο σωματότυπος.

Εάν δεν χάνεις βάρος παρά τις αλλαγές στη διατροφή και στην άσκηση, συμβουλεύσου το γιατρό σου για να αποκλείσεις κάποια πάθηση ως αιτία. Όχι μόνο αυτό είναι σημαντικό εάν δεν βλέπεις διαφορά στη ζυγαριά ή στο σώμα σου παρά τις προσπάθειές σου, αλλά ακόμη περισσότερο εάν παίρνεις ανεξήγητα βάρος.

Παθήσεις που προκαλούν αύξηση βάρους

  • Παθήσεις του θυρεοειδούς
  • Φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του διαβήτη
  • Κορτικοστεροειδή (στεροειδή) φάρμακα
  • Κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRIs)
  • Οι β-αποκλειστές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης
  • Αντιψυχωσικά και αντισπασμωδικά φάρμακα

Δεν βάζεις ρεαλιστικούς στόχους

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει να είσαι σε υγιές βάρος. Μια συζήτηση με το γιατρό σου μπορεί να σε βοηθήσει να βεβαιωθείς ότι οι επιθυμίες και οι στόχοι σου δεν είναι μόνο υγιείς για το σώμα σου, αλλά είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί. Μην ξεχνάς ότι τα υγιή σώματα δεν φαίνονται όλα ίδια και ότι η αρνητική σκέψη μπορεί να σε ξεγελάσει να πιστεύεις πράγματα για τον εαυτό σου που απλά δεν είναι αλήθεια. Προσπάθησε να εστιάσεις σε όλα όσα σου αρέσουν στο σώμα σου, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας του σώματός σου.