ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως τρως στον αυτόματο πιλότο;

Υπάρχει ένας νέος τρόπος ζωής και μιας χαρούμενης και σταθερής σχέσης με το φαγητό: Η Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή. Η Κατερίνα Καρέλλα, Σύμβουλος Holistic Mindfulness, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity Peter Hess® Sound Therapy μας τον δείχνει.

 

Η φυσική πείνα είναι η ενστικτώδης ανάγκη για καύσιμα και ενέργεια. Είναι ένας αρχέγονος αλλά αξιόπιστος τρόπος για τη ρύθμιση της πρόσληψης των τροφών.  Όμως, η αλλαγή του τρόπου ζωής και δουλειάς, λόγω της πανδημίας, αλλά και το παρατεταμένο απαγορευτικό, δημιουργούν συναισθηματικές εντάσεις και έχει γίνει πιο πολύπλοκη, η διαχείριση της νέας κατάστασης. Περισσότερη ώρα στο σπίτι και πιο πολύ μαγείρεμα, είναι ένας πραγματικός πειρασμός και «ωραία δικαιολογία» για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού.

Επιπλέον, αν συνήθιζες να τρως κάνοντας και άλλα πράγματα, όπως να βλέπεις τηλεόραση, να στέλνεις emails, να διαβάζεις ή να τρως όρθιος, τότε αυτή η διατροφική συνήθεια, τώρα με την πανδημία, μπορεί να σε ωθεί για ακόμα περισσότερο φαγητό, στον αυτόματο πιλότο. Δηλαδή να μην σκέφτεσαι ή απολαμβάνεις αυτό που τρως και να σταματάς, όταν ήδη νιώθεις άβολα και φουσκωμένος.

Άλλο ένα θέμα είναι και η συναισθηματική σου ισορροπία. Αν συνήθιζες να μην εκφράζεις πολύ τα συναισθήματα σου και τα καταπίνεις με το φαγητό, τότε μπορεί, τώρα να υπερκαταναλώνεις φαγητό, πολύ πιο γρήγορα, όταν νιώθεις άγχος, μοναξιά, στεναχώρια, ένταση, φόβο, αγωνία ή αν βαριέσαι κλπ.

Νιώθεις συναισθηματική πείνα;

Η διαφορά μεταξύ της συναισθηματικής και φυσικής πείνας, έγκειται στο χρόνο που αναπτύσσεται και στα είδη φαγητού, που επιλέγεις. 

Πως την αναγνωρίζεις;

  • έρχεται απότομα και δεν “κρατιέται” 
  • νιώθεις πείνα για τροφές μόνο με πολλά λιπαρά ή σάκχαρα
  • τρώς γρήγορα και πολύ 
  • νιώθεις ότι χάνεις τον έλεγχο 
  • σε αφήνει με αίσθημα δυσφορίας, ενοχής και απέχθειας

Γιατί η συναισθηματική πείνα, έρχεται για να καλύψει συναισθήματα που είτε τα μπλοκάρεις ή τα καταπίνεις. Τρως για να νιώσεις πιο ωραία, πιο ενεργητικός, πιο ήρεμος. 

Αυτό δεν είναι κακό, γιατί το φαγητό είναι και απόλαυση

Αυτό όμως που διαταράσσει την ισορροπία, είναι η αντικατάσταση του συναισθήματος με το φαγητό. Δηλαδή αν είστε νευριασμένος ή βαριέσαι, το φαγητό δεν θα καλύψει πραγματικά αυτό που αισθάνεσαι, γι’ αυτό και η απόλαυση του φαγητού, κρατά πολύ λίγο και συμπληρώνεται με ενοχές. Όσο φαγητό ή γλυκό και αν φας δεν θα καλύψεις ή ηρεμήσεις την αιτία, που σε έκανε να νευριάσεις.

«Όταν τρώω, μόνον τρώω»

Η Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή βοηθά και υποστηρίζει στην ισορροπημένη κατανάλωση φαγητού.

Γιατί η Ενσυνείδητη Διατροφή, είναι η επικέντρωση της πλήρους προσοχής μας στο φαγητό, όπου όλη η σκέψη σου, η πρόθεση και οι αισθήσεις σου, επικεντρώνονται στο για ποιο λόγο και πως τρως και πίνεις τη συγκεκριμένη στιγμή. Η εξισορρόπηση του νου και του σώματος, των συναισθημάτων και της σκέψης, βοηθούν να χτίσεις μία νέα. πιο χαρούμενη και σταθερή σχέση με το φαγητό.

Η ενσυνείδητη Διατροφή, λοιπόν, σε βοηθά να:

  • αναγνωρίζεις τη φυσική πείνα από τη συναισθηματική
  • απολαμβάνεις την τροφή με το μυαλό και το σώμα σου, χωρίς να νιώθεις στέρηση και ενοχές.

Μία απλή άσκηση ενσυνείδητης διατροφής

Με αυτή την άσκηση, απολαμβάνεις πολύ περισσότερο τη διαδικασία του φαγητού και τρως λιγότερο.

Πριν ξεκινήσεις να φας ρώτησε τον εαυτόν σου, πόσο πεινάς (αξιολόγησε την πείνα σου από το 1-5, με το 1 να μην πεινάς καθόλου και το 5 να πεινάς πολύ).

Πάντα τρώγε καθιστός, ακόμα και όταν τρως ένα σνακ.

Τρώγε αργά και απολαυστικά. 

Δοκίμασε να μασάς κάθε μπουκιά 5-7 φορές πιο πολύ, από ότι συνήθως. Δηλαδή αν μασάς 3-4 φορές, κάθε μπουκιά, τώρα μάσησέ την, 8-10 φορές. Πως θα γίνει αυτό; Όλη η σκέψη σου και η προσοχή σου θα είναι στο στόμα σου: τι γεύση έχει το φαγητό, πως είναι η υφή του, πως αλλάζει καθώς μασάς, ποια η θερμοκρασία του κ.λπ. Αυτό φτάνει για να μασήσεις όχι 10 φορές, αλλά πολύ περισσότερο. Άρα είναι απλό, αλλά θέλει θέληση και λίγο πειθαρχία.

Η Ολιστική Ενσυνείδητη Διατροφή, είναι η επιλογή, ένας νέος τρόπος ζωής και μιας χαρούμενης και σταθερής σχέσης με το φαγητό. Χρειάζεται εξάσκηση και πολλή επανάληψη, για να εδραιωθεί. Είναι όπως μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα ή μαθαίνουμε να οδηγούμε. Δεν γίνεται άμεσα και αυτόματα. Η επικέντρωση σε αυτό που τρως και στο γιατί το τρως, σταδιακά γίνεται συνήθεια, και οι επιλογές τροφών γίνονται, όλο και περισσότερο, με βάση τα θρεπτικά στοιχεία και την απόλαυση, χωρίς ενοχές και κριτική.