Interviews

Μαρία Πρεβολαράκη: «Η νίκη στην πάλη θέλει ευστροφία όχι δύναμη»

Η κορυφαία αθλήτρια Μαρία Πρεβολαράκη μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για τη γυναικεία πάλη, τις αντιξότητες αλλά και τα όνειρά της.

 

Είχαν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από την ημέρα που σημείωσε μία ακόμη χρυσή ιστορική νίκη στη γυναικεία πάλη στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Βελιγράδι, όταν της τηλεφώνησα και η Μαρία Πρεβολαράκη έτρεχε στα σκαλοπάτια στο λόφο του Αρδηττού. Μου απάντησε ο προπονητής της Μόισεν Παριγέι, που κατάγεται από τη χώρα που θεωρείται από τις μεγαλύτερες σχολές στην πάλη, το Ιράν. Η Μαρία ωστόσο δεν προπονείται solo αλλά με αγόρια σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα, επειδή το επίπεδο στην πάλη γυναικών δεν είναι τόσο υψηλό. Για να ασχοληθεί κάποια με την πάλη πρέπει να έχει την αντοχή ενός μαραθωνοδρόμου, τη δύναμη ενός αρσιβαρίστα, την ταχύτητα και την έκρηξη ενός σπρίντερ, την ευλυγισία ενός αθλητή ενόργανης και τη στρατηγική ενός σκακιστή. «Γι’ αυτό η πάλη είναι ένα άθλημα που μπορούν να το κάνουν εξίσου καλά και οι γυναίκες, δεν υστερούμε σε τίποτα» λέει χαρακτηριστικά. Έχοντας ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο από το 2019 (όταν πήρε την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης στο Καζακστάν) περιμένει τη μεγάλη στιγμή που θα τα δώσει όλα για να φέρει τη γυναικεία πάλη και την Ελλάδα στο πρώτο βάθρο. Η 30χρονη χρυσή αθλήτρια του Άτλαντα Καλλιθέας Μαρία Πρεβολαράκη μίλησε στο wefit.gr για τη γυναικεία πάλη, τις αντιξότητες αλλά και τα όνειρά της.

Έφερες την πάλη στο προσκήνιο, σε ένα άθλημα που οι προκρίσεις είναι δύσκολες και λίγες. Πως νιώθεις για αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μπορέσαμε να αγωνιστούμε μετά από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας που μας είχε εμποδίσει. Αυτό μου δίνει ακόμη περισσότερη ενέργεια και όρεξη για να συνεχίσω την προετοιμασία μου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πάλη, αν και είναι αρχαιοελληνικό άθλημα, δεν ακούγεται τόσο στην Ελλάδα και δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε.

Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;

Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετά το επίπεδο. Κάθε άθλημα για να στρέψει τα φώτα σε αυτό είναι να φέρνει μετάλλια στους Ολυμπιακούς και σε μεγάλα πρωταθλήματα. Υπήρξε κάθοδος, αλλά ελπίζω να φέρουμε μετάλλια και να το διαδώσουμε ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα.

Από την Ομοσπονδία υπάρχει στήριξη;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο με το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο» και αυτό μας βοηθά πολύ, τόσο στην εξεύρεση χορηγών όσο και στη στήριξη των Ελλήνων πρωταθλητών που κυνηγούν τη συμμετοχή και τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Γιατί ξεκίνησες με την πάλη και όχι με κάποιο άθλημα;

Ήταν οικογενειακό άθλημα, αφού ο πατέρας μου ήταν αθλητής και διαιτητής. Έτσι ξεκίνησα πάλη και εγώ και ο αδελφός μου, από 8 ετών και συνέχισα.

Πιστεύεις ότι το γυναικείο φύλο και η πάλη είναι δύο διαφορετικά πράγματα;

Πιστεύω ότι στις μέρες μας δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις. Δεν υπάρχουν γυναικεία και αντρικά αθλήματα. Αν και η πάλη θεωρείται αντρικό άθλημα επειδή θεωρείται ότι έχει να κάνει με τη δύναμη, δεν ισχύει αυτό επειδή είναι καθαρά τεχνικό άθλημα.

Στην πάλη σημασία έχει η ευλυγισία, η κινητικότητα,
η ευστροφία, δεξιότητες που έχουμε όλοι μας, άντρες και γυναίκες. Η νίκη στην πάλη θέλει ευστροφία
και τεχνική, όχι δύναμη.

Στην Ελλάδα υπάρχει ανοδική πορεία στη γυναικεία πάλη;

Πιστεύω ότι υπάρχει λόγω των δικών μου διακρίσεων αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο των χωρών του εξωτερικού. 

Τι προπόνηση κάνεις, πόση ώρα αφιερώνεις στην προπόνηση;

Προπονούμε 2,5 ώρες το πρωί και άλλες 2,5 ώρες το απόγευμα, 5 ώρες συνολικά την ημέρα. Είναι άθλημα με πολλές δεξιότητες όπως ευκινησία, εκρηκτικότητα, ταχύτητα και επομένως έχει προπονήσεις από πολλά αθλήματα όπως τρέξιμο και αντοχή για ταχύτητα, ευλυγισία με ασκήσεις ενόργανης, ενδυνάμωση με βάρη καθώς και το βασικό παλαιστικό κομμάτι, το καθαρά τεχνικό της πάλης.

 

 

Τι διατροφή κάνεις;

Πριν τους αγώνες για 1,5 μήνα περίπου αλλάζω το πρωινό μου, καταναλώνοντας ταχίνι, μέλι και βρώμη, το μεσημεριανό μου είναι γεύμα πριν την προπόνηση και περιλαμβάνει υδατάνθρακες κυρίως το βράδυ, μετά την προπόνηση σαλάτα με κάποια πρωτείνη όπως κοτόπουλο.

Ήσουν προετοιμασμένη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο αλλά λόγω πανδημίας  μετατέθηκαν για το 2021. Πώς το αντιμετώπισες;

Σίγουρα η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων αναστάτωσε όλους τους αθλητές. Σε κάποιους ήταν θετικό η αναβολή, λόγω κάποιου τραυματισμού που χρειαζόταν χρόνο ανάρρωσης, σε κάποιους όμως ήταν αρνητικό επειδή ήταν σε καλή κατάσταση και είχαν κάνει σκληρή προετοιμασία. Τώρα έχουμε έναν χρόνο να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα. Προσωπικά θα ήθελα να είχαν γίνει το 2020. Η αναμονή δημιουργεί επιπλέον άγχος και πρέπει να προσέχουμε ώστε να είμαστε σε καλή κατάσταση και να μην τραυματιστούμε.

Υπάρχουν κίνητρα στο άθλημά σου για να συνεχίσει κάποιος και να να επιμείνει στον πρωταθλητισμό, όπως γίνονταν παλιά;

Δυστυχώς το μεγάλο προνόμιο που ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση σε αθλητές υψηλού επιπέδου έχει καταργηθεί. Είναι μεγάλο μείον αυτό για έναν μεγάλο αθλητή, όταν τελειώσει δηλαδή την αθλητική του καριέρα να μην έχει επαγγελματική αποκατάσταση. Επίσης υπάρχει η μοριοδότηση για κάποιες σχολές αλλά όλοι γνωρίζουμε πως οι αθλητές που αφιερώνουν όλη τους τη ζωή στο άθλημά τους αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει ξανά το θέμα.

Τι μπορεί να πάρει από την πάλη ένα παιδί που θα ασχοληθεί με αυτήν;

Την πάλη στην αρχαία Ελλάδα την είχαν ως μέσο διαπαιδαγώγησης των νέων και κάτι λέει όλο αυτό. Η πάλη διαμορφώνει χαρακτήρα, μαθαίνει στα παιδιά να μην τα παρατάνε, κάθε φορά που πέφτουν να σηκώνονται και να συνεχίζουν να παλεύουν για τη νίκη. Επίσης η πάλη είναι ένα άθλημα που όσο ομοιόμορφα γυμνάζει όλο το σώμα άλλο τόσο γυμνάζει και το μυαλό ταυτόχρονα, γιατί το άθλημα αυτό θέλει και πολλή ευστροφία στον αγώνα, σωστές τεχνικές και πολλή τακτική.

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Επίμονη, χαμηλών τόνων και πολύ εργατική.

Ποια είναι η φιλοσοφία σου;

Να μη σταματάμε να παλεύουμε για τα όνειρά μας.

Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;

Προετοιμάζομαι για το Ευρωπαϊκό που θα γίνει τον Απρίλιο.

Για ποια πράγματα θα πάλευες στη ζωή σου;

Για να πετύχω τους στόχους μου: να κατακτήσω ένα ολυμπιακό μετάλλιο και ελπίζω να τα καταφέρω. Ως άνθρωπος θα ήθελα να μπορέσω να κάνω τον κόσμο καλύτερο.

Οι διακρίσεις της

Η Μαρία Πρεβολαράκη γεννήθηκε στις 21/12/1991 στην Αθήνα και μένει στον Ταύρο.

2019-2020

  •   θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών 2019 (πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2021).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

  • 10η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.
  • 13η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ

  • 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών το 2018.
  • 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2018.
  • 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών το 2017.
  • 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών το 2017.
  • 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών το 2014.
  • 2η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών το 2013.
  • 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013.
  • 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών το 2012.
  • 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων το 2011.
  • 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων το 2011.
  • 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κορασίδων το 2007.