Fitness

Υπερβατικός Διαλογισμός: Ποια είναι τα οφέλη για τους αθλητές;

Το wefit.gr ρώτησε τον Σπύρο Ασημάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Αναπτύσσοντας τον Εγκέφαλο με Υπερβατικό Διαλογισμό», εκπαιδευτή στον Υπερβατικό Διαλογισμό από το 1983, για τα οφέλη του υπερβατικού διαλογισμού στον αθλητισμό.

Τι είναι ο Υπερβατικός Διαλογισμός 

Ο υπερβατικός διαλογισμός είναι μια επιστημονικά αποδεδειγμένη νοητική τεχνική που ασκείται δύο φορές την ημέρα για 20 λεπτά, και διδάσκεται ατομικά από πιστοποιημένους δασκάλους. Έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα στο νου και στο σώμα. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη σε καθηγητές επιβεβαίωσε ότι ο Υπερβατικός Διαλογισμός μειώνει σημαντικά το άγχος που σχετίζεται με την εργασία, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και τα διάφορα συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπερβατικός Διαλογισμός: Ποια είναι τα οφέλη για τον αθλητή

1 Ηρεμο διαυγές και συγκεντρωμένο μυαλό, αίσθηση ηρεμίας, συνειδητότητας και πληρότητας

Σε έναν σοβαρό αθλητή το δύσκολο δεν είναι η προπόνηση αλλά η αποκατάσταση. Το να μπορείς να προπονείσαι σκληρά και για πολλές ώρες προϋποθέτει να έχεις καλή ποιότητα σωματικής αποκατάστασης. Αυτή έρχεται με τη διατροφή και με τον ύπνο. Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το κατά πόσο πολύ καταπονείται το νευρικό μας σύστημα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και της καταπόνησης που δέχεται από καθημερινά ερεθίσματα (δουλειά, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.). Η αποκατάσταση του νευρικού μας συστήματος είναι ίσως η πιο δύσκολη μορφή ανάρρωσης, επειδή δεν επηρεάζεται τόσο από τη διατροφή. Ο ύπνος βοηθάει αλλά και πάλι ένας αθλητής θα χρειαζόταν τουλάχιστον 10 ώρες ποιοτικού ύπνου για να ανακάμψει. Εδώ έρχεται ο Υπερβατικός Διαλογισμός. Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο στον Υπερβατικό Διαλογισμό την ημέρα μπορείς να ωφεληθείς.

Όπως αναφέρει και ο αθλητής Νάσος Μανδάλης: «Σε περίοδο προπόνησης για έναν αγώνα αντοχής τριάθλου Ironman που απαιτούσε προπονήσεις περίπου 15-25 ώρες την εβδομάδα σε συνδυασμό με το πρώτο μου τότε παιδί, ο ύπνος ήταν μηδαμινός. Εκεί κατάλαβα ότι θυσιάζοντας λίγη ώρα κάθε μέρα μπορούσα να φέρω το νευρικό μου σύστημα σε κατάσταση ηρεμίας με τον Υπερβατικό Διαλογισμό. Ακόμα και οι σφυγμοί της καρδιάς μου, μετρημένοι με ειδική ζώνη κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ήταν χαμηλότεροι από ότι στην πιο βαθιά φάση του ύπνου μου. Με αυτήν τη λίγη ώρα μπόρεσα να αισθανθώ πιο συγκεντρωμένος, πιο φρέσκος (και ας είχα θυσιάσει άλλο ένα 20λεπτο από τον ύπνο μου), σαν να άδειαζα το μυαλό μου καθημερινά και να το ξεκούραζα έστω για λίγα λεπτά καθημερινά. Οι πολύωρες προπονήσεις γινόντουσαν πιο εύκολα, η ώρα περνούσε πιο γρήγορα (για έναν αθλητή αποστάσεων το πόσο γρήγορα περνάει ένα 5ωρο long bike session ίσως είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι).»

2 Προσφέρει ταχύτητα, δύναμη και υψηλή αθλητική απόδοση

Μια ώθηση στην αθλητική απόδοση μπορεί επίσης να επιτευχθεί μέσω του υπερβατικού διαλογισμού. Μια μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε αθλητές παγκόσμιας κλάσης αποκάλυψε ότι ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των αθλητών αποδίδεται στα υψηλά επίπεδα συνοχής του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο υπερβατικός διαλογισμός μπορεί να είναι το κλειδί για το ξεκλείδωμα του δυναμικού του κάθε ατόμου, καθώς η πρακτική του Υπερβατικού Διαλογισμού οδηγεί σε υψηλότερη εγκεφαλική ολοκλήρωση, αυξημένη συναισθηματική σταθερότητα και μειωμένο άγχος κατά την εκτέλεση δύσκολων προπονήσεων.  

3 Βοηθά τους αθλητές να αντιμετωπίσουν τον πόνο 

Με όλη την έντονη προπόνηση που κάνουν οι αθλητές σε τακτική βάση, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθουν πόνο ή δυσφορία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο υπερβατικός διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ευαισθησία στον πόνο. Η μελέτη μέτρησε τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στον πόνο πριν και μετά από τέσσερις συνεδρίες διαλογισμού 20 λεπτών κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον πόνο 57% λιγότερο δυσάρεστο και 40% λιγότερο έντονο, κατά μέσο όρο, μετά από μία συνεδρία διαλογισμού. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο υπερβατικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να αντιμετωπίσουν τον πόνο και να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες στιγμές στην προπόνηση.

4 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα 

Ο υπερβατικός διαλογισμός όχι μόνο βοηθά έναν αθλητή να κοιμάται καλύτερα, αλλά βοηθά επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος, αποτρέποντας ασθένειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προπόνηση ή τους αγώνες του. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, αξιολόγησε τις πιθανές προληπτικές επιπτώσεις του διαλογισμού και της άσκησης στην επίπτωση, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της νόσου της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης (ARI). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έκαναν υπερβατικό διαλογισμό εμφάνισαν λιγότερα περιστατικά ARI, καθώς και μειωμένη διάρκεια και σοβαρότητα των συμπτωμάτων. 

Η άποψη κορυφαίου προπονητή για τον Υπερβατικό Διαλογισμό

Ο Lawrence Eyre, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο του Εθνικού Προπονητή από τον Επαγγελματικό Σύλλογο ΗΠΑ (Παγκόσμιο Συνέδριο 2009), στις 22 σεζόν του ως προπονητής, οι παίκτες του κέρδισαν 16 πρωταθλήματα σε αγώνες τένις ατομικών, ζευγαριών και ομαδικού τένις. Όπως αναφέρει ο ίδιος «Χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, επειδή έχω διδάξει σε 15.000 άτομα πώς να παίζουν τένις μέχρι τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ικανότητα να συλλαμβάνουν, όλα όσα έχω να τους δώσω και να τα χρησιμοποιούν, είναι ανεπτυγμένη όταν οι παίκτες έχουν κάνει Υπερβατικό Διαλογισμό. Όταν έχουν αποβάλει την κόπωση και την κούραση που επισκιάζει την αντίληψή τους. Η επικρατούσα ιδεολογία γενικά στα σπορ, στους χώρους προπόνησης είναι: «χωρίς πόνο κανένα όφελος» (nopain, nogain). Έτσι, σύμφωνα με αυτό, οι παίκτες κατέληγαν να έχουν επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς, εξάντληση, σύνδρομο υπερπρόπονησης, και κατέληγαν ως τους λιγότερους αποδοτικούς παίκτες. Η φιλοσοφία μου είναι «προπόνηση χωρίς καταπόνηση» ή «επένδυσε στην ανάπαυση»για να έχεις επιτυχία.». Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο Υπερβατικός Διαλογισμός.»

O Σπύρος Ασημάκης

Πληροφορίες για τον Υπερβατικό Διαλογισμό στο spasimakis@yahoo.gr και στο tm.org 

Ενημερώσεις γίνονται στο Σύνταγμα

Φίλια Μητρομάρα