Fitness

10 συμβουλές για καλή φυσική κατάσταση στις γιορτές και στην καραντίνα

Αυτές οι 10 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε φόρμα στις γιορτές και την περίοδο της καραντίνας και της νόσου COVID-19.

 

Με τους περιορισμούς λόγω COVID-19, τα κλειστά γυμναστήρια, τις ψυχρότερες θερμοκρασίες, τις μικρότερες μέρες και τις μεγαλύτερες νύχτες, το κίνητρό σου να παραμείνεις σε φόρμα είναι πιθανώς χαμηλό. Οι έρευνες δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια μιας «κανονικής» περιόδου γιορτών, οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν κατά μέσο όρο πέντε κιλά! Φοβόμαστε να δούμε τι μπορεί να κάνει αυτή η περίοδος εορτών στο σώμα μας! Η δραστήρια ζωή δεν είναι μόνο σημαντική για τη φυσική κατάσταση, αλλά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής μας υγείας. Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια από τις πιο αγχωτικές στιγμές του χρόνου για πολλούς. Πρόσθεσε σε αυτές την πίεση των οικονομικών προβλημάτων επειδή πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές, την αβεβαιότητα της εργασίας και την κατ' οίκον εκπαίδευση των παιδιών, τα οποία προκαλούν στρες και θα καταλάβεις γιατί αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να κοιτάξεις τη φυσική σου κατάσταση. Αυτές οι 10 συμβουλές θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις σε φόρμα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της COVID-19.

1 Προσπάθησε να κινείσαι σε κάθε ευκαιρία

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναγκάζονται να εργάζονται από το σπίτι, αυξάνεται η πιθανότητα καθιστικής ζωής. Προσοχή στον πειρασμό να παρακολουθείς τις αγαπημένες σου εκπομπές στο NetFlix, αυτός δεν είναι ο τύπος του μαραθωνίου που θέλεις να ολοκληρώσεις. Το να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ψυχικής υγείας. Προσπάθησε να σηκώνεσαι κάθε τριάντα λεπτά, κάνε διατάσεις, πήγαινε μια βόλτα ή ανέβα και κατέβα τις σκάλες στο σπίτι μερικές φορές. Θέσε έναν στόχο: να ολοκληρώνεις 30 λεπτά δραστηριότητας κάθε μέρα.

2 Φρόντιζε να ενυδατώνεσαι

Μερικές φορές ο εγκέφαλος μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. Το νερό όχι μόνο μειώνει τη δίψα, αλλά επίσης προάγει την καρδιαγγειακή υγεία, βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, λιπαίνει τις αρθρώσεις και τους μυς και συμβάλλει στη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματός σου. Το νερό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις χορτασμένος, κάτι που μπορεί να σε αποτρέψει από την υπερκατανάλωση τροφής.

3 Φτιάξε λίστα

Ξεκίνα να προγραμματίζεις τις προπονήσεις σου, όπως προγραμματίζεις ένα ραντεβού για μια επιχείρηση ή μια συνάντηση. Σχεδίασε την εβδομάδα σου. Ασκήσου το πρωί για να το διαγράψεις από τη λίστα σου και δεν θα χρειαστεί να το σκεφτείς για το υπόλοιπο της ημέρας. Είναι λιγότερο πιθανό να παραλείψεις την προπόνησή σου το πρωί σε σύγκριση με το να γυμναστείς μετά τη δουλειά ή πριν το δείπνο. Τα ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και οι λίστες «εκκρεμοτήτων» βοηθούν να νιώθεις οργανωμένος. Η οργάνωση μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σου υγεία, να σου προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και να ανακουφίσει το άγχος των γιορτών.

4 Προετοιμάσου για το χειρότερο

Πρέπει να απαλλαγείς από τη νοοτροπία «όλα-ή-τίποτα». Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα έχεις προγραμματίσει. Αποδέξου ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και προχώρα με ό,τι έχεις. Αν για παράδειγμα δεν προλαβαίνεις να φας κάτι υγιεινό το μεσημέρι έχε πάντα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς διαθέσιμους για να μην ακολουθήσεις την εύκολη λύση του ντιλίβερι.

5 Γίνε δημιουργικός

Με κλειστά γυμναστήρια και στάδια, πρέπει να σκεφτείς δημιουργικούς τρόπους για να παραμείνεις δραστήριος. Λάβε μέρος σε μια ζωντανή προπόνηση μέσω Zoom, κατέβασε μια εφαρμογή γυμναστικής, παρακολούθησε ένα βίντεο προπόνησης ή προσκάλεσε έναν φίλο να κάνει μια προπόνηση μαζί σου μέσω βιντεοκλήσης.

6 Απόλαυσε ένα γεύμα – όχι κάθε γεύμα!

Τώρα τις γιορτές διασκέδασε και απόλαυσε χωρίς ενοχή. Ένα γεύμα ή δύο δεν πρόκειται να σου χαλάσει τη φόρμα σου. Η υπερβολή έχει αρνητικές συνέπειες. Θυμήσου να πίνεις ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα για να νιώθεις χορτάτος και να μη φας πάρα πολύ. Προσπάθησε να καταναλώσεις σάκχαρα ή απλούς υδατάνθρακες νωρίτερα την ημέρα, αντί πριν κοιμηθείς, για να δώσεις στο σώμα σου την ευκαιρία να κάψει αυτές τις κενές θερμίδες. Μη φας ό,τι περίσσεψε από τα εορταστικά γεύματα για να μη συνεχίσεις να τρως τα φτωχά θερμιδικά γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

7 Συνέχισε να γυμνάζεσαι στο σπίτι

Επίλεξε έναν χώρο προπόνησης στο σπίτι, έτσι ώστε όταν τον βλέπεις να σου υπενθυμίζει ότι πρέπει να ασκηθείς. Κατέβασε μερικές εφαρμογές γυμναστικής για να παρακολουθείς τα αποτελέσματά σου, να προσθέσεις μια μικρή ποικιλία στις προπονήσεις σου και να προκαλείς τον εαυτό σου να γυμναστείς πιο σκληρά. Απόκτησε και έναν ελάχιστο fitness εξοπλισμό στο σπίτι, όπως λάστιχα, βαράκια, σχοινάκι και ένα χαλάκι γιόγκα.

8 Μη φοβηθείς το κρύο

Αν κρυώσει ο καιρός πολύ αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για την άσκηση και την προπόνησή σου. Ο κρύος καιρός αναγκάζει το σώμα σου να γυμναστεί σκληρότερα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς το κρύο αναγκάζει την καρδιά σου να εργαστεί σκληρότερα για να ρυθμίσει τη ροή του αίματός σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση στο κρύο μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες και  αποθηκευμένο λίπος, καθώς απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σου. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σου δοκιμάζεται επίσης ενάντια στον κρύο καιρό και ως εκ τούτου βελτιώνεται κάτι που είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της COVID-19.

9 Κάνε κάτι πιο έντονο

Η προπόνηση σε υψηλή ένταση μπορεί να κάψει πολλές θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της κατανάλωσης οξυγόνου, στη δημιουργία μυών, στο κάψιμο λίπους και στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού για ώρες μετά από μια προπόνηση HIIT. Ακόμη και μια 30λεπτη προπόνηση HIIT μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα.

10 Κάνε γυμναστική με ασκήσεις σωματικού βάρους

Προπονήσου χρησιμοποιώντας το σωματικό σου βάρος. Ακολούθησε ένα πρόγραμμα αερόβιων και δυναμικών ασκήσεων, όπως γρήγορο τρέξιμο σε σκάλες, επιτόπιο τρέξιμο με άλματα ή step-ups σε σκαλοπάτια, σκοινάκι, push-ups, βυθίσεις.

 

Φίλια Μητρομάρα