Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Αν θέλεις να ενισχύσεις την υγεία της καρδιάς σου και να σώσεις τη ζωή σου στο μέλλον ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: να γυμναστείς.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν σήμερα περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως (πάνω από 17,3 εκατομμύρια ετησίως ή το 31,5% όλων των θανάτων) απ΄ ότι το 1990 (12,3 εκατομμύρια καρδιαγγειακοί θάνατοι ή το 26% των συνολικών). Αν θέλεις να ενισχύσεις την υγεία της καρδιάς σου ξέρεις τι πρέπει να κάνεις: να γυμναστείς.
Πώς βοηθάει η άσκηση στην υγεία της καρδιάς
Η άσκηση είναι σημαντική για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Όχι μόνο αποτρέπει διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νόσο, αλλά ενισχύει επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα και αποτρέπει τον κίνδυνο για διάφορες άλλες χρόνιες ασθένειες.
Υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ της άσκησης και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον, χρειάζεται μόνο λίγη άσκηση για να κάνει τη ΜΕΓΑΛΗ διαφορά. Για παράδειγμα πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι:
42% μειώθηκε ο κίνδυνος με μία ώρα τρεξίματος.
30 λεπτά ή περισσότερο η άσκηση με αντιστάσεις την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο κατά 23%.
1 ώρα ή περισσότερο κωπηλασία και 30 λεπτά έντονου περπατήματος συσχετίστηκαν και τα δύο με μείωση κινδύνου 18%.
Η άσκηση παίζει επίσης αναπόσπαστο ρόλο στην καρδιακή αποκατάσταση.
Αυτό οδηγεί σε μειωμένη θνησιμότητα, μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το να παραμείνεις σωματικά δραστήριος και να γυμνάζεσαι μετά από καρδιακό επεισόδιο είναι σημαντικό για την πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου και της ποιότητας ζωής.
Πόση ώρα άσκησης και τι τύποι ασκήσεων βοηθούν
Οι οδηγίες για την άσκηση που θα συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και τη διατήρηση της καλής υγείας είναι οι εξής:
Κάνε τουλάχιστον 2,5 – 5 ώρες γυμναστική κάθε εβδομάδα.
Γυμνάσου μεταξύ χαμηλών εντάσεων (μέγιστος καρδιακός ρυθμός 55-70%) και υψηλότερων ( >70% μέγιστος καρδιακός ρυθμός).
Φρόντισε να παραμένεις σωματικά δραστήριος τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Βάλε την προπόνηση με αντιστάσεις, ευελιξίας και ισορροπίας για μια ολιστική προσέγγιση.
Ενσωμάτωσε την ομαδική άσκηση (γιόγκα, πιλάτες, ομαδικά αθλήματα) στο πρόγραμμα σου για να επωφεληθείς από τα ψυχικά οφέλη που προσφέρει (μειωμένο άγχος, προσοχή, κοινωνική αλληλεπίδραση).
Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο άσκησης ή γυμνάσου με έναν φίλο για να παρακολουθείς την πρόοδό σου.
Κάνε την άσκησή σου διασκεδαστική και περιπετειώδη. Ασκήσου σε εξωτερικούς χώρους, κάνε αναρρίχηση σε εσωτερικούς χώρους, ξεκίνα πεζοπορίες, κολύμπησε, προκάλεσε τον εαυτό σου για να μη βαριέσαι και αφήνεις την άσκηση.
Τέλος, μην ξεχνάς την καλή και ισορροπημένη διατροφή.