Ισχύει τελικά ότι πρέπει να περιμένεις 30 λεπτά για να κολυμπήσεις μετά το φαγητό; Τι λέει η ειδικός;
Είναι καλοκαίρι και αυτό σημαίνει θάλασσα αλλά και σνακ δίπλα στη θάλασσα. Όμως όντως πρέπει να περιμένεις μισή ώρα μετά το σνακ για να κολυμπήσεις; Είναι πραγματικά επικίνδυνο να βουτήξεις ενώ έχεις φάει ένα σουβλάκι; Ποιες τροφές είναι καλύτερες επιλογές για την παραλία από κάποιες άλλες; Το wefit.gr ρώτησε τη διαιτολόγο διατροφoλόγο Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου και μας απάντησε.
Ισχύει ότι πρέπει να περιμένεις 30 λεπτά για να κολυμπήσεις μετά το φαγητό;
Η θεωρία υποστηρίζει ότι μετά από ένα γεύμα, το αίμα κατευθύνεται από τα χέρια και τα πόδια προς τον πεπτικό σωλήνα και το στομάχι για να βοηθήσει στην πέψη. Επομένως υπάρχει η θεωρία ότι όσο λιγότερο αίμα έχουμε στα άκρα μας, τόσο πιο εύκολα θα κουραστούν τα χέρια και τα πόδια μας και αυτό μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο.
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη σύσταση;
Όχι. Ενώ ισχύει ότι το αίμα κατευθύνεται στο πεπτικό σύστημα μετά τα γεύματα, η ποσότητα αυτή δεν είναι αρκετή για να μας θέσει σε κίνδυνο. Το σώμα μας μπορεί να αντισταθμίσει αυτές τις καθημερινές διακυμάνσεις.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα όταν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι;
Όταν έχεις φάει το κολύμπι ενδέχεται να είναι πιο άβολο. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι ή στους μυς, καθώς και ναυτία. Χρειάζονται μερικές ώρες για να αδειάσει το στομάχι και το κολύμπι – ή οποιαδήποτε σκληρή δραστηριότητα που κάνει το στομάχι να συστέλλεται – μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή έμετο. Έτσι, ίσως καλό είναι να παραλείψεις το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό. Όπως αναφέρει ο Robert McMurray, εκπρόσωπος Τύπου του American College of Sports Medicine και καθηγητής Επιστήμης Αθλητικής του Διατροφής του University of North Carolina, «το ίδιο το νερό δεν προκαλεί κράμπες και στομαχικά προβλήματα. Σκέψου το σαν να περπατάς μετά το δείπνο. Θα έκανες όμως ποτέ μια πολύ απαιτητική προπόνηση μετά από ένα μεγάλο γεύμα; Πιθανότατα όχι – το ίδιο ισχύει και για το κολύμπι».
Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές που πρέπει να φάμε πριν κολυμπήσουμε;
Προτιμήστε ελαφριά σνακ και ροφήματα που δεν θα σου δώσουν ενέργεια. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να βαρύνει το στομάχι σου και να καθυστερήσει την πέψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο πόνου στο στομάχι ενώ βρίσκεσαι στο νερό. Αν σκοπεύεις να κολυμπήσεις πολύ, φάε κάτι που θα σου δώσει παρέχει ενέργεια. Χρειάζεσαι τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, που διασπώνται πολύ γρήγορα προς γλυκόζη, ή όσα μένουν για μικρό χρονικό διάστημα στο στομάχι. Τα φρούτα χωρίς τη φλούδα, οι χυμοί φρούτων, κάποια λαχανικά (όπως η ντομάτα, το αγγούρι και η πράσινη πιπεριά) μένουν στο στομάχι 15-35 λεπτά. Η κατανάλωση μιας ενεργειακής μπάρας ή ενός φρούτου είναι καλή επιλογή. Απόφευγε το ωμό φαγητό όπως μια μεγάλη σαλάτα, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη. Μια άλλη καλή επιλογή είναι μια μικρή σαλάτα ζυμαρικών που να περιέχει λαχανικά, σολομό, κοτόπουλο ή φασόλια χωρίς όμως λιπαρές σος. Η ζωική πρωτεΐνη και το λίπος έχουν μεγάλο χρόνο παραμονής στο πεπτικό οπότε κράτα τις πιο λιπαρές επιλογές, όπως σουβλάκια και χάμπουργκερ, για μετά το τέλος της κολύμβησης.
Οι τροφές όπως τα φρούτα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και περιέχουν ηλεκτρολύτες και φυσικά σάκχαρα, θα σου δώσουν ενέργεια. Τα λαχανικά που περιέχουν επίσης πολύ νερό, όπως το σέλινο ή το αγγούρι, είναι επίσης έξυπνες επιλογές.
Πάνω απ 'όλα φρόντισε όμως να ενυδατώνεσαι. Πολλοί δεν πίνουν αρκετό νερό όταν πρόκειται να κολυμπήσουν, επειδή βρίσκονται στο νερό και το σώμα τους είναι δροσερό και υγρό, η δίψα δεν είναι τόσο έντονη. Αλλά παρόλο που δεν το νιώθεις, εξακολουθείς να ιδρώνεις ενώ κολυμπάς. Πιες νερό, φάε φρούτα και παγωμένο τσάι από βότανα για να παραμείνεις ενυδατωμένος. Και να θυμάσαι ότι το αλκοόλ απαλλάσσει γρήγορα το σώμα σου από υγρά. Πίνε πάντα ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε μπύρα ή ποτό με καφεΐνη. Θα έχεις περισσότερη ενέργεια.
Πηγές
AOL Health. Eating and Swimming.
Geoff Williams. Myth Buster: Swimming After Eating Is Dangerous. AARP Bulletin, July 31, 2008
Photo by TALAVIYA RAHUL on Unsplash