Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ξηροφθαλμία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η ξηροφθαλμία είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει περίπου το 48% των ανθρώπων σήμερα. Όταν τα μάτια μας δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ποσότητα δακρύων για τη σωστή λίπανσή τους, κοκκινίζουν, και νιώθουμε το χαρακτηριστικό αίσθημα τσιμπήματος ή καψίματος. Τους καλοκαιρινούς μήνες, η ξηροφθαλμία μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν όταν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενα δωμάτια, όταν οδηγούμε με τα παράθυρα ανοικτά, όταν κάνουμε ποδήλατο και πολλές άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες. Άλλοι παράγοντες είναι ο καπνός από τα τσιγάρα, τα πούρα και τις πυρκαγιές. Υπάρχουν ευτυχώς τρόποι για να αποτρέψεις τη ξηροφθαλμία και να περάσεις ένα υπέροχο καλοκαίρι.
Φόρα γυαλιά ηλίου και καπέλο
Οι ακτίνες UV είναι πολύ κακές για την όρασή σου. Φορώντας γυαλιά ηλίου με 100% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και καπέλο, θα προστατεύσεις τα μάτια σου από επιβλαβείς ακτίνες UV. Αυτό θα σε βοηθήσει να προστατεύσεις τα μάτια σου και να αποφύγεις την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει η έντονη έκθεση στο φως.
Μην ξεχνάς τα γυαλιά κολύμβησης στην πισίνα και στη θάλασσα
Πρέπει πάντα να αποφεύγεις να ανοίγεις τα μάτια σου υποβρύχια χωρίς γυαλιά. Κάτι τέτοιο μπορεί να ερεθίσει σοβαρά τα μάτια και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Έχοντας ένα καλό ζευγάρι γυαλιά θα προστατεύσει τα μάτια σου και θα σου επιτρέψει να δεις καθαρά κάτω από το νερό.
Βγάζε τους φακούς επαφής πριν κολυμπήσεις
Οι φακοί επαφής μπορούν να γίνουν αιτία αναπαραγωγής επιβλαβών βακτηρίων, εάν δεν φροντίζονται σωστά. Για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να τους αφαιρείς πριν κολυμπήσεις κάτω από το νερό.
Πίνε άφθονα υγρά για να διατηρήσεις την υγρασία των ματιών σου
Η ποσότητα και η ποιότητα των δακρύων, που λιπαίνουν τα μάτια σου, μπορεί να εξαρτάται από το πόσο ενυδατωμένος είσαι. Όταν βρίσκεσαι έξω, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βεβαιώσου ότι πίνεις άφθονα υγρά και κυρίως νερό για να διατηρήσεις το σώμα σου ενυδατωμένο το βέλτιστο δυνατό, ώστε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, συμπεριλαμβανομένων και των ματιών σου.
Χρησιμοποίησε τεχνητά δάκρυα (οφθαλμικές σταγόνες)
Εάν τα μάτια σου αρχίσουν να σε ενοχλούν, χρησιμοποίησε οφθαλμικές σταγόνες μιας χρήσης με υαλουρονικό νάτριο και χαμομήλι όπως π.χ. τις Newsept eyes, καθώς η παρουσία του χαμομηλιού με τις ευεργετικές ιδιότητές του το κάνει να δρα ως καταπραϋντικό, ενώ το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται ως το καλύτερο ενυδατικό, οι οποίες βοηθούν στη συμπλήρωση της λίπανσης του ματιού εάν το σώμα σου δεν παράγει φυσικά αρκετά δάκρυα. Οι χρήστες φακών επαφής καλό είναι να ενσταλάζουν τεχνητά δάκρυα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πάνω από τους φακούς τους.
Πρόσεξε τη διατροφή σου
Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η αλλαγή της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας, αλλά είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνει αυτό. Τα δάκρυα παράγονται χρησιμοποιώντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα αλλά μπορούν επίσης να συμπληρωθούν από βιταμίνες.
Ξεκούραζε τα μάτια σου
Το καλοκαίρι είναι συνήθως συνώνυμο με τον ελεύθερο χρόνο, που σημαίνει περισσότερο χρόνο για πράγματα όπως ανάγνωση, online αγορές και παρακολούθηση τηλεόρασης. Όπως ξεκουράζεις το σώμα και το μυαλό σου, είναι σημαντικό να ξεκουράζεις και τα μάτια σου. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι επίπονες στα μάτια, αναγκάζοντάς τα να στεγνώσουν γρηγορότερα από το κανονικό. Είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου ένα μικρό διάλειμμα και να δώσεις στα μάτια σο την ευκαιρία να ανακτήσουν μέρος της λίπανσης τους.
Πλένε τα μάτια σου
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ξηρότητα των ματιών. Η άμμος, η γύρη, η σκόνη, οι ρύποι κ.ά. μπορούν όλα να φτάσουν στα μάτια σου προκαλώντας πόνο και δυσφορία. Είναι σημαντικό να πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν αγγίξετε τα μάτια σους Εάν έχεις κάτι στο μάτι ή τα αισθάνεσαι ερεθισμένα, τοποθέτησε μια ζεστή κομπρέσα πάνω στα βλέφαρά σου και μετά ξέπλυνε απαλά με νερό για να ανακουφίσεις την ενόχληση.
Συμβουλεύσου έναν οφθαλμίατρο
Εάν τα συμπτώματα συνεχιστούν ή επιδεινωθούν, συμβουλεύσου έναν οφθαλμίατρο.