Τα παπούτσια φιλοξενούν βακτήρια και ιούς, αλλά αυτό σημαίνει ότι αποτελούν πηγή μόλυνσης του κοροναϊού; Τι λένε οι έρευνες.
Ο κοροναϊός ζει σε επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η διαπίστωση ισχύει και για τα αθλητικά μας παπούτσια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, μπορεί να ζει στον αέρα και στις επιφάνειες αρκετές ώρες και ημέρες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο νέος κοροναϊός είναι βιώσιμος ως και 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι και 4 ώρες σε χαλκό. Είναι επίσης ανιχνεύσιμος στον αέρα για τρεις ώρες. Δεδομένου ότι οι σόλες των αθλητικών παπουτσιών είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά, μη πορώδη υλικά όπως το πλαστικό, το καουτσούκ, το PVC και το λάστιχο, είναι πολύ πιθανό ο κοροναϊός να μπορεί να επιβιώσει και εκεί. Αλλά ο κίνδυνος είναι σχετικά χαμηλός. Αν και μία πρόσφατη μελέτη από την Κίνα βρήκε δείγματα κορωνοϊού στα παπούτσια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς εργάζονταν σε νοσοκομεία με ασθενείς με κοροναϊό.
Διάβασε σχετικά: Μήπως έληξαν τα αθλητικά σου παπούτσια; Τι να ελέγξεις
Αν ανησυχείς ότι μπορεί να μεταφέρεις τον κοροναϊό με τα αθλητικά σου
Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η κινεζική μελέτη διεξήχθη σε νοσοκομείο που είχε μεγάλο αριθμό ασθενών με COVID-19. Τα νοσοκομεία, ειδικά οι ΜΕΘ, έχουν πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα του ιού σε σύγκριση με άλλα μέρη, οπότε δεν είναι ακριβής η συσχέτιση με το τι συμβαίνει έξω από το νοσοκομείο. Η μελέτη απλώς αποδεικνύει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός, για να μην αναφέρουμε πόσες νέες πληροφορίες μαθαίνουν οι ερευνητές κάθε μέρα για τον κοροναϊό. Γι 'αυτό το να λαμβάνεις ορισμένες προφυλάξεις (όπως το να μην φοράς παπούτσια το σπίτι) δεν είναι κακή ιδέα. Τι μπορείς να κάνεις:
1 Να είσαι προσεκτικός όταν βγάζεις τα αθλητικά σου
Εάν μπορείς προσπάθησε να μην αγγίζεις καθόλου τα αθλητικά σου παπούτσια όταν τα βγάζεις. Είναι πολύ πιθανό να μολύνεις τα χέρια ή τα ρούχα σου όταν τα αγγίζεις ή προσπαθείς να τα σκουπίσεις. Θα πρέπει να μην βάζεις το ένα παπούτσι πάνω στο άλλο, ώστε να αποφύγεις να περάσει το μικρόβιο από τη σόλα, σε άλλη επιφάνεια του παπουτσιού. Επίσης, έχε ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα τα αφήνεις.
Πλένε αμέσως τα χέρια σου αφού βγάλεις τα παπούτσια σου.
2 Καθάριζε τα αθλητικά σου τακτικά
Για να καθαρίσεις τα αθλητικά σου παπούτσια ψέκασέ τα με ένα απολυμαντικό προϊόν και άφησέ το για ένα λεπτό. Στη συνέχεια σκούπισε και πλύνε αμέσως τα χέρια σου. Κάποια παπούτσια μπορούν να πλυθούν πλυντήριο αλλά τα αθλητικά παπούτσια θέλουν ειδική μεταχείριση.
Δεν συνιστούμε να βάλεις τα παπούτσια σου σε πλυντήριο ή στεγνωτήριο ή να τα καθαρίσεις με σκληρά προϊόντα καθαρισμού (όπως η χλωρίνη).
Αν είναι βρώμικα πλύνε τα με ζεστό νερό (όχι καυτό) και κάποιο ήπιο απορρυπαντικό, τρίβοντάς τα με μια βούρτσα ή μία οδοντόβουρτσα, και στεγνώνοντάς τα με μια βαμβακερή πετσέτα. Άφησέ τα να στεγνώσουν σε κάποιο δωμάτιο και όχι απευθείας στον ήλιο.
Επίσης, μην σκουπίζεις τις σόλες των αθλητικών σου με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, καθώς αυτό μπορεί να μεταφέρει τα μικρόβια που βρίσκονται στις σόλες στα χέρια σου αλλά και γιατί δεν θα σκουπιστούν καλά, λόγω των αυλακώσεων που έχουν τα περισσότερα στις σόλες.
Διάβασε σχετικά: 5 συνήθειες που καταστρέφουν τα αθλητικά σου παπούτσια
3 Άλλαζε τα αθλητικά σου παπούτσια
Μη χρησιμοποιείς τα ίδια αθλητικά κάθε φορά που βγαίνεις έξω για σωματική άσκηση. Άφηνε το ένα ζευγάρι στο μπαλκόνι, σε σκιερό μέρος, για μία με δύο μέρες και φόρα ένα άλλο.
4 Μην φοράς καθόλου παπούτσια στο σπίτι
Φόρεσε παντόφλες ή κάποιο ζευγάρι που σε βολεύει, το οποίο όμως θα το έχεις μόνον για το σπίτι. Ιδανικά, το να μη φοράς παπούτσια μέσα στο σπίτι είναι καλή επιλογή για πιο σωστή υγιεινή, καθώς αυτά μεταφέρουν πολλά είδη βακτηρίων, ανεξάρτητα από τα σωματίδια του κοροναϊού. Επίσης, βάζε τα αθλητικά σου σε συγκεκριμένο χώρο και καθάριζε το πάτωμα κάτω από τα παπούτσια με απολυμαντικό.
Το άρθρο περιέχει πληροφορίες σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει για τον κοροναϊό μέχρι σήμερα. Επειδή οι εξελίξεις για τον COVID-19 συνεχίζονται και υπάρχει συνεχής ενημέρωση, είναι πιθανό ορισμένες πληροφορίες να μην ισχύουν, μετά από λίγο καιρό. Ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιέχουν ενημερωμένα δεδομένα για τον κοροναϊό.
Photo by Victor Hernandez on Unsplash