Είσαι κουρασμένος και ο καναπές φωνάζει το όνομά σου; Υπάρχουν λόγοι για να καθίσεις και να ξεκουραστείς μια μέρα ή και περισσότερες.
Γυναίκες μεγάλης ηλικίας που γυμνάζονται χωρίς σταματημό επιθυμώντας να παραμείνουν νέες και σφριγηλές. Άντρες που ξημεροβραδιάζονται σηκώνοντας 80κιλες μπάρες με στόχο να αποκτήσουν το πολυπόθητο κορμί. Ξεκούραση; Καμία! Κι όμως, μερικές φορές το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να θεραπεύσει τους μυς του ή να ξεκουραστεί και να αναρρώσει. Πώς μπορείς να ξέρεις ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα; Εάν είσαι αρχάριος υπάρχουν 6 λόγοι που εξηγούν γιατί δεν πρέπει να γυμναστείς σήμερα.
1 Βήχεις ή “βράζει” το στήθος σου
Εάν έχεις ήπια συμπτώματα ενός κρυολογήματος, όπως μια ρινική καταρροή ή πονάει ο λαιμός σου, η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία, ο ιδρώτας που παράγεις περιέχει αντιμικροβιακά πεπτίδια, αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες, και έτσι σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα. Απλά γυμνάσου σε χαμηλή ένταση και μην πιέζεις το σώμα σου πάρα πολύ. Αλλά εάν τα συμπτώματα είναι κάτω από το λαιμό – με άλλα λόγια πονάει το στήθος σου, έχεις βήχα, συριγμό ή δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις αυτό σημαίνει μια πιο σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και καλό θα είναι να μείνεις σπίτι και να ξεκουραστείς. Διάβασε ακόμη: Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να θεραπεύσεις το κρυολόγημα
Να θυμάσαι τον βασικό κανόνα: Αν τα συμπτώματα εμφανίζονται από το λαιμό και πάνω (καταρροή, πονοκέφαλος, φτέρνισμα, κλπ,) προπονήσου άφοβα. Αν εμφανίζονται από το λαιμό και κάτω (βήχας, πόνος στο σώμα, διάρροια, εμετός και πυρετός), τότε μείνε στο κρεβάτι.
2 Ξενύχτησες ενώ πηγαίνεις γυμναστήριο στις 6 π.μ.
Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να κοιμάται μόνον 5 ώρες και μόλις ξυπνάς να πηγαίνεις γυμναστήριο. Όταν διακόπτεις τον ύπνο σου, πολύ σύντομα θα φανεί η αρνητική επίδραση της αϋπνίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μια νύχτα χωρίς καλό ύπνο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου: αυξάνει τα επίπεδα στρες και τις ορμόνες που προκαλούν πείνα. Εάν αυτό συμβαίνει συνέχεια αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορες παθήσεις και καρδιοπάθειες. Αν μπορείς, άλλαξε την προπόνησή σου και αντί για πρωί κάνε την απόγευμα ή βράδυ. Γενικά όμως κοιμήσου επαρκώς και μην ξενυχτάς. Διάβασε σχετικά: Άσκηση μόνο βράδυ; Τα 5 καλύτερα workouts για μετά τις 8 μ.μ.
3 Έχεις πυρετό
Η υψηλή θερμοκρασία είναι ένα άμεσο σημάδι για ξεκούραση. Μην ξεχνάς ότι και η άσκηση μπορεί να αυξήσει την εσωτερική σου θερμοκρασία, η οποία μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία ανάρρωσης του σώματος.
4 Οι μύες σου πονούν από τη χθεσινή προπόνηση
Αυτό είναι σημάδι της της καθυστερημένης έναρξης μυϊκού άλγους, ή του συνδρόμου του καθυστερημένου μυϊκού πόνου (ή όπως αλλιώς έχει μεταφραστεί στα ελληνικά το μυϊκό πιάσιμο, το λεγόμενο Delayed Onset Muscle Soreness – DOMS). Μια σκληρή προπόνηση προκαλεί μικροσκοπικά σχισίματα στον μυϊκό ιστό και αυτό είναι καλό, επειδή η αποκατάστασή τους θα σε κάνουν ακόμα πιο δυνατό. Ωστόσο, η άσκηση με δύσκαμπτους, πονεμένους μυς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη φόρμα σου με τον εξής τρόπο: μπορεί να προτιμήσεις να γυμνάσεις μια πλευρά κατά τη διάρκεια μιας κίνησης, ή να μην είσαι σε θέση να έχεις εύρος κίνησης. Το αποτέλεσμα: αυξάνεις τον κίνδυνο για τραυματισμό. Εάν μόνο ένα μέρος του σώματός σου – πχ. τα πόδια – πονούν, μπορείς να γυμνάσεις τα χέρια. Αλλά αν πονάς σε όλο σου το σώμα άφησε τα αθλητικά σου παπούτσια για μια μέρα ή δύο μέρες στην παπουτσοθήκη. Διάβασε ακόμη: ΚΕΜΑ: Τι να κάνεις όταν οι μύες σου πονούν δύο μέρες μετά την άσκηση;
5 Πονάει το γόνατο ή το πόδι σου όταν τρέχεις
Ο επίμονος πόνος στο γόνατο είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά και η ξεκούραση είναι συνήθως η καλύτερη θεραπεία. Πάρε λίγο χρόνο και μείνε μακριά από την προπόνηση. Όταν ένας τραυματισμός είναι στα αρχικά του στάδια, η αποχή από το τρέξιμο για λίγες μέρες θα αποτρέψει μια πιθανή μακροχρόνια αποχή αργότερα. Αν αγνοήσεις τον πόνο και πιέσεις το σώμα σου, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Εάν το πρόβλημα επιμένει επισκέψου οπωσδήποτε τον γιατρό σου. Διάβασε ακόμη: Μην αφήσεις το «γόνατο του δρομέα» να σε γονατίσει!
6 Νιώθεις κουρασμένος
Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας αλλά εάν παλεύεις με κόπωση που επιμένει για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, επισκέψου έναν γιατρό πριν πας στο γυμναστήριο. Πρέπει να αποκλείσεις κάποιο ενδεχόμενο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, όπως ένα πρόβλημα στον θυρεοειδή ή χρόνια κόπωση.