ΥΓΕΙΑ

Ποιον πόνο δεν πρέπει να αγνοείς στην προπόνηση

Αυτοί οι 4 πόνοι θέλουν φροντίδα. Και αγάπη!

Το γνωστό σε όλους «no pain, no gain» δεν ισχύει πάντα στην άσκηση, οπότε καλό είναι να μην αγνοείς τον πόνο στην προπόνηση, αν το μυαλό σου λέει ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Είναι πάντα καλύτερο να αποφεύγεις τους τραυματισμούς παρά να προσπαθείς να τους διορθώσεις.

Γιατί πονάς;

Μια απότομη κίνηση, η υπερβολική γυμναστική, ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αρκούν για να αυξήσουν τη μυϊκή ένταση και να προκαλέσουν πόνο. Επιπλέον το στρες που προκαλεί η προπόνηση δημιουργεί επώδυνες συσπάσεις των μυών που προκαλούνται από την πίεση και την ένταση. Ο πόνος αυτός οφείλεται στο ότι ο μυς “καταστρέφεται” και “ανακατασκευάζεται”. Για την ακρίβεια, όταν ζορίσεις έναν αδύναμο μυ σε ρυθμό που δεν είναι συνηθισμένος, τότε αυτός ο μυϊκός ιστός καταστρέφεται και ξαναχτίζεται πιο δυνατός και μεγάλος, για να αντέξει στις καινούριες συνθήκες. Αυτή η διαδικασία διαρκεί κάποιες μέρες και είναι η αιτία που πονάς και είσαι πιασμένος. Τι συμβαίνει όμως εάν ο πόνος δεν υποχωρεί; Δες ποιους τύπου πόνου δε πρέπει να αγνοείς στην προπόνηση.

1 Οξύς πόνος

Ένας αιχμηρός πόνος, σαν μαχαιριά, κατά τη διάρκεια της άσκησης (ή οποιαδήποτε στιγμή) είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. Ο ξαφνικός οξύς πόνος δεν είναι μια φυσιολογική απόκριση του σώματος. Εάν νιώθεις οξύ πόνο, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Μερικές κοινές αιτίες τέτοιου πόνου είναι κάποιο πρόβλημα στον τένοντα π.χ. στον ώμο ή κάποιο πρόβλημα στον μηνίσκο στο γόνατο. Αν ο πόνος εμφανιστεί μία φορά μόνον δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Αλλά η επαφή με το γιατρό είναι πάντα μια καλή ιδέα αν κάτι πιστεύεις ότι δεν πάει καλά.

Συχνά ένας οξύς πόνος παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή αμέσως μετά. Η ένταση του πόνου είναι μεγάλη και οφείλεται στη συσσώρευση άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού στους μυς (όπως π.χ. γαλακτικού οξέος) με αποτέλεσμα να ερεθίζονται οι υποδοχείς του πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Διάβασε σχετικά: Ποιες είναι οι 3 επικίνδυνες ασκήσεις που κάνουν χειρότερο τον πόνο στη μέση σου;

2 Πόνος με οίδημα

Αν ο πόνος συνοδεύεται από οίδημα, αυτό συνήθως υποδεικνύει ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Όταν υπάρχει τραύμα ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια συγκεκριμένη δομή θα θεραπεύσει, έτσι στέλνει πολύ αίμα και άλλες ουσίες στην περιοχή ή στις αρθρώσεις, δημιουργώντας ένα διάχυτο οίδημα. Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος επούλωσης του οργανισμού, αλλά εάν το πρήξιμο επιμένει, υπάρχει πιθανότητα συνεχιζόμενου τραυματισμού αυτού του ιστού ή της περιοχής.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στους αθλητές και τους ασκούμενους είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. λάκτισμα).

Με την πρώτη ενόχληση πρέπει να σταματήσεις αυτό που κάνεις, διότι εάν συνεχίσεις μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών, να δημιουργηθούν δηλαδή μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

3 Τοπικός πόνος

Ένα άλλο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν νιώθεις πόνο τοπικά. Οποιοσδήποτε πόνος που εντοπίζεται δεν πρέπει να αγνοείται. Για παράδειγμα ένας οξύς πόνος στη βουβωνική χώρα. Εάν αυτό το είδος του πόνου δεν παραμείνει, μπορεί να μην υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Εάν όμως εμφανίζεται με μια συγκεκριμένη άσκηση έλεγξέ το.

4 Πόνος που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Γυμνάζεσαι και ο πόνος σταδιακά επιδεινώνεται; Όσο περισσότερο ασκείσαι ή ασκείσαι περισσότερο, πιθανόν να προκαλέσεις περαιτέρω τραυματισμό στον συγκεκριμένο ιστό. Αν ο πόνος δεν περάσει διορθώνοντας την τεχνική σου στην άσκηση ή με κάποιο μασάζ σε φυσικοθεραπευτή κοίταξέ το! Επίσης,

έχε τον εξής κανόνα στο μυαλό σου: αν ο πόνος είναι υψηλότερος από πέντε (1 για το χωρίς πόνο, 10 για πολύ έντονο πόνο), σταμάτα αυτό που κάνεις.

Είναι μυϊκός πόνος ή τραυματισμός;

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον μυϊκό πόνο από ένα μυϊκό τραυματισμό. Τα συμπτώματα ενός σοβαρού τραυματισμού είναι:

  • έντονος ή συνεχής μυϊκός πόνος,
  • σπασμός ή πρήξιμο,
  • πόνος που εντοπίζεται σε κάποιο οστό ή άρθρωση,
  • δυσκαμψία ή μείωση της κινητικότητας μιας άρθρωσης,
  • αιμάτωμα ή μούδιασμα.

Πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου:

Ο πόνος επιμένει πάνω από 3 ημέρες.

  • Υπάρχει οξύς, πολύ έντονος και ανεξήγητος μυϊκός πόνος.
  • Συνοδεύεται από πυρετό >38,5 ºC και κοκκινίλα.
  • Υπάρχει πρήξιμο και μελανιά σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.