Fitness

Αθλητική απόδοση: 3 απροσδόκητοι παράγοντες που τη βελτιώνουν

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Κακά τα ψέματα η αθλητική απόδοση επηρεάζεται από τη γενετική προδιάθεση (αυτό που όλοι λέμε ταλέντο) αλλά και την επίδραση των γονιδίων στις προσαρμογές από την προπόνηση. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αθλητική σου απόδοση είναι η διατροφή, η ξεκούραση, τα συμπληρώματα, τεχνική, οι στόχοι, η θέληση, το βάρος, η δύναμη, η φυσιολογία, η αντοχή, η προσωπικότητα, η εμπιστοσύνη στον προπονητή, το περιβάλλον προπόνησης, η ηλικία και οι αγώνες.

Εάν θέλεις να αυξήσεις την αθλητική σου απόδοση, συνέχισε να διαβάζεις. Υπάρχουν τρεις απροσδόκητοι παράγοντες (εκτός της διατροφής που είναι μέγα κεφάλαιο στην αθλητική απόδοση) που μπορούν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν την αθλητική σου απόδοση.

1 Κατέγραφε την πρόοδό σου

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη όσων αθλούνται είναι ότι εστιάζουν σε ένα τελικό στόχο αλλά δεν παρακολουθούν την αθλητική τους απόδοση.

Κράτα ημερολόγιο των προπονήσεων σου. Μην καταγράφεις μόνο τις επαναλήψεις και το αν έπιασες τους στόχους σου, γράψε και πώς αισθάνεσαι. Παρακολουθώντας το πως νιώθεις όταν κάνεις προπόνηση θα καταφέρεις να ενισχύσεις την αθλητική σου απόδοση, γιατί θα γνωρίζεις πότε δυσκολεύτηκες, αν κάποια άσκηση ήταν εύκολη ή δύσκολη, πότε χρειαζόσουν διάλειμμα.

Ένα ημερολόγιο διατροφής που συνδυάζεται με ένα ημερολόγιο προπόνησης μπορεί να σου δείξει τι πραγματικά σε εμποδίζει ή τι σε βοηθά όσον αφορά στην αθλητική σου απόδοση.

Βάσει αυτών θα μπορείς να διαφοροποιήσεις την προπόνησή σου, να αλλάξεις κάποιες ασκήσεις και κάποιες τροφές στη διατροφή σου, και θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στα σημεία εκείνα που χρειάζονται βελτίωση.

Διάβασε περισσότερα: Αυτό είναι το νο1 εργαλείο που θα σε βελτιώσει στη γυμναστική!

2 Άλλαζε προπονήσεις

 Η μυϊκή μνήμη είναι καλό πράγμα. Σου επιτρέπει να αντιδράς κατάλληλα σε μια κατάσταση, αντανακλαστικά. Δεν χρειάζεται καν να το σκεφτείς.

Ωστόσο, όταν το σώμα σου κάνει το ίδιο ξανά και ξανά, δεν μπορεί να βελτιωθεί ούτε στην ταχύτητα ούτε στη δύναμη πόσω μάλλον στην απόδοση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, πρέπει να ανακατεύεις τις προπονήσεις σου. Θα “μπερδέψεις” τους μυς σου, κάνοντας τους να δουλέψουν περισσότερο και σκληρότερα. Το να κάνεις π.χ. cardio σε ένα διάδρομο δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την αθλητική σου απόδοση. Κάνε αερόβια σε εξωτερικούς χώρους. Ανέβα μερικούς λόφους και τρέξε σε ανώμαλα μονοπάτια. Μην ξεχνάς πως η υπερβολική χρήση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιο τραυματισμό.

Η αλλαγή του προγράμματος προπόνησης θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στους λιγότερο χρησιμοποιημένους μυς ενώ θα δώσεις χρόνο στις υπόλοιπες μυικές ομάδες να αποκατασταθούν.

3 Διάβαζε

Ο εγκέφαλος είναι το πιο ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιο των αθλητικών επιδόσεων. Μάλιστα μερικοί από τους καλύτερους επαγγελματίες αθλητές διαβάζουν πολύ, περισσότερα από 50 βιβλία το χρόνο! Και όπως έλεγε και ο Joseph Addison:

Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι η άσκηση για το σώμα.

Μελέτη του πανεπιστημίου Στάνφορντ υποστηρίζει ότι «η ανάγνωση μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα είδος νοητικής προπόνησης, εκπαιδεύοντάς μας να διαμορφώσουμε τη συγκέντρωσή μας και να χρησιμοποιήσουμε νέες περιοχές του εγκεφάλου για περισσότερη αυτοσυγκέντρωση». 

Μην ξεχνάς η προσοχή και η συγκέντρωση είναι απαραίτητες δεξιότητες για όλα τα αθλήματα. Η προπόνηση αυτών των ικανοτήτων μπορεί να ενισχύσει την αθλητική σου απόδοση. Φρόντιζε να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι για τα πάντα, τι υποστηρίζουν οι έρευνες σχετικά με τα προγράμματα διατροφής, τις ρουτίνες προπόνησης και τα συμπληρώματα. Η γνώση είναι δύναμη και για την αθλητική απόδοση γιατί σου δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη αθλητική απόδοση.

Είσαι έτοιμος να αλλάξεις προς το καλύτερο;

Φίλια Μητρομάρα