Μήπως τρέχεις περισσότερο από όσο πρέπει και δεν το καταλαίνεις; Δες τα σημάδια!
Η αερόβια άσκηση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και την καλή φυσική κατάσταση. Όπως σημειώνει η American Heart Association, η αερόβια άσκηση διατηρεί την καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα υγιή, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει το σύστημα οξυγόνου στον οργανισμό. Αερόβια σημαίνει «με οξυγόνο» και αναφέρεται στη χρήση του οξυγόνου.
Πότε το παρακάνεις με την αερόβια
Ενώ οι περισσότεροι από μας δεν κάνουν αρκετή φυσική δραστηριότητα, υπάρχουν άνθρωποι στο άλλο άκρο, δηλαδή είναι εθισμένοι με την άσκηση ή συμμετέχουν τακτικά σε αγώνες αντοχής (π.χ. μαραθώνιοι, τρίαθλα κλπ.).
Πώς ξέρεις πότε το παρακάνεις με την αερόβια; Η απάντηση διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά όταν το σώμα σου δεν μπορεί να ανακάμψει πλήρως από τη αερόβια ρουτίνα σου είναι σημάδι. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι άλλοι τρόποι που μπορεί να υποδεικνύουν ότι χρειάζεται να περιορίσεις την αερόβια.
Δεν έχεις πρόοδο
Παρακολουθείς τις προπονήσεις σου (τύπος, διάρκεια, ένταση κλπ.); Αν το κάνεις ξεκίνα τώρα. Η παρακολούθηση σε βοηθά να δεις αν κάνεις ή όχι πρόοδο, αν ο “εύκολος” ρυθμός είναι δύσκολος ή χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των προπονήσεων από το συνηθισμένο.
Τραυματίζεσαι πιο εύκολα
Αν είσαι συνεχώς άρρωστος ή τραυματίζεσαι ή παρατηρείς αλλαγές στον ύπνο είναι σημάδι ότι παρακάνεις με την αερόβια. Ίσως υπάρχουν ημέρες κατά τις οποίες δεν μπορείς να βγάλεις μια προπόνηση ή νιώθεις πόνο και κόπωση μετά από μια προπόνηση.
Ο καρδιακός ρυθμός είναι ανεβασμένος
Αν υποψιάζεσαι ότι το παρακάνεις με την αερόβια, παρακολούθησε τον καρδιακό σου ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας. Φυσιολογικά, θα πρέπει να είναι μεταξύ 60 και 100 χτύπων/λεπτό, οι σφυγμοί σου όταν χαλαρώνεις.
Δεν έχεις καλή αποκατάσταση
Λάβε υπόψη σου ότι άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες (εργασία, οικογένεια, σχέσεις) μπορεί να επηρεάσουν την αποκατάσταση. Έτσι, εάν έχεις μια ασυνήθιστα αγχωτική εβδομάδα, ακόμη και μια αερόβια μέτριας έντασης μπορεί να είναι πάρα πολύ για σένα εκείνη τη στιγμή. Όμως μην σταματάς την προπόνηση. Η άσκηση βοηθά στη διαχείριση του άγχους. Μείωσε απλώς την απόσταση ή και την ένταση.
Πόση αερόβια να κάνεις;
Το πόσο πολύ αερόβια μπορείς να κάνεις εξαρτάται από τον στόχο της προπόνησής σου. Για παράδειγμα, εάν προσπαθείς για όγκο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις την αερόβια απλώς μπορείς να κάνεις λιγότερη. Ωστόσο οι γενικές οδηγίες είναι ότι όλοι μας πρέπει να ασκούμαστε με αερόβια άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτά (2,5 ώρες) κάθε εβδομάδα.