Fitness

Με αυτό το όργανο γυμναστικής ο Σταλόνε είναι ακόμη τούμπανο στα 72 του!

Πως γκρεμίζεις έναν τοίχο; Πως σπας πέτρες στα καταναγκαστικά έργα; Κάπως έτσι είναι και η προπόνηση με βαριοπούλα, που χρησιμοποιεί και ο 72χρονος ηθοποιός Σιλβέστερ Σταλόνε και είναι ακόμη τούμπανο!

Χτύπα κι άλλο, θα το αντέξω!

Η προπόνηση με μία βαριοπούλα αν και ανήκει στην παλιά σχολή θεωρείται ένας καλός τρόπος για την αύξηση δύναμης, αντοχής, εκρηκτικότητας, και ισορροπίας. Με τα χτυπήματα φτιάχνεις έναν ισχυρότερο πυρήνα, έχεις μεγαλύτερο εύρος κίνησης, καλύτερο συντονισμό και αυξάνεις την ένταση της προπόνησης.

Η βαριοπούλα ή το σφυρί είναι το κατάλληλο όργανο για βαλλιστικές ασκήσεις και θεωρούνται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για όλο το σώμα. Με την τεράστια γκάμα ασκήσεων που μπορείς να εκτελέσεις, γυμνάζεις τους δικέφαλους και τρικέφαλους των χεριών, τους ώμους, την πλάτη, τους ραχιαίους και τους κοιλιακούς.

Όταν χτυπάς με τη βαριοπούλα σε λάστιχο τρακτέρ κάθε χτύπημα απορροφάται από το καουτσούκ και κάνει τη βαριοπούλα να αναπηδά ελαφρώς, πράγμα που σε βοηθά να διατηρείς έναν καλό ρυθμό ταλάντωσης. Διάβασε: Προπόνηση βουλκανιζατέρ: 4 ασκήσεις με μία ρόδα τρακτέρ

Γιατί να χρησιμοποιήσεις βαριοπούλα;

  • Βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή, την ευκαμψία και την εκρηκτικότητα.
  • Αναπτύσσει τη δύναμη και τη σταθερότητα του πυρήνα.
  • Γυμνάζει πλάγιους κοιλιακούς.
  • Αυξάνει τη δύναμη των χεριών.
  • Βελτιώνει την ισορροπία.
  • Ενισχύει τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους στον βραχίονα, τον αγκώνα και τον ώμο.
  • Βελτιώνει τον συντονισμό χεριού-ματιού.
  • Καίει λίπος και θερμίδες.

Τι πρέπει να ξέρεις

Το βάρος που πρέπει να έχει η βαριοπούλα για να γυμναστείς είναι αυτό που ζυγίζει 8 κιλά. Το πόσες επαναλήψεις θα κάνεις θα εξαρτηθεί από τη φυσική σου κατάσταση και την αντοχή σου. Σταδιακά όσο βελτιώνεσαι θα αυξάνεις και τις σφυριές.

Εάν θέλεις να δουλέψεις τους δικέφαλους πιάσε τη βαριοπούλα σαν σφυρί. Από τη λαβή κοντά στο σίδερο.

Εάν θέλεις να δουλέψεις την πλάτη κάνε φτυαρίσματα με τη βαριοπούλα. Με τα πόδια ανοικτά πιάσε τη βαριοπούλα και με τα δύο σου χέρια σα φτυάρι. Κάνε την κίνηση σαν να φτυαρίζεις, πετώντας τα χώματα πάνω από το ώμο σου.

Τις ασκήσεις με τη βαριοπούλα κάνε τες στην κορύφωση της προπόνησής σου και μετά το τρέξιμο.

Για αρχή

Κάνε 10 χτυπήματα με το ένα χέρι και άλλα 10 με το άλλο. Αυτό είναι ένα σετ. Συνολικά προσπάθησε να κάνεις 3 σετ με 1 έως 2 λεπτά διάλειμμα ανάμεσα στα σετ. Άλλαζε χέρια, ώστε οι μύες σε κάθε πλευρά να έχουν μια ισορροπημένη εκγύμναση.

Διάβασε ακόμη: 4 ασκήσεις δύναμης και αντοχής για τριαθλητές

Δες μία τυπική προπόνηση με βαριοπούλα