Μπορεί να μας χωρίζουν χιλιάδες χρόνια από τους προγόνους μας αλλά το σκαρφάλωμα στα δέντρα εξακολουθεί να παραμένει καταγεγραμμένο στο DNA μας. Σίγουρα πολλοί από εσάς σκαρφαλώνατε στα δέντρα όταν ήσασταν παιδιά. Και οι επιστήμονες της άσκησης λένε ότι πολύ καλά κάνατε! Εδώ σου έχουμε 5 λόγους για τους οποίους οι προπονήσεις σου πρέπει να περιλαμβάνουν και σκαρφάλωμα στα δέντρα.
Το σύνδρομο του Ταρζάν: Γιατί να σκαρφαλώσεις στα δέντρα;
Η απλή κίνηση του σώματος, χωρίς κανόνες και επαναλήψεις, είναι το νέο trend. Μετά από πολλά χρόνια εργασίας πάνω σε εργονομικές καρέκλες έχουμε χάσει την ικανότητα να κινούμαστε σωστά. Αποτέλεσμα; Μυϊκές ανισορροπίες, κακή στάση της σπονδυλικής στήλης και ανικανότητα να προσαρμοστούμε στις απαιτητικές ασκήσεις μιας προπόνησης.
Αποτέλεσμα; Στην καλύτερη περίπτωση τα παρατάμε, στη χειρότερη τραυματιζόμαστε. Υπάρχει όμως τρόπος να αλλάξει αυτό. Το σκαρφάλωμα στα δέντρα δεν αποτελεί μόνο μια δοκιμασία στη φύση, αλλά μια διασκεδαστική παραλλαγή των κινήσεων που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε όλοι στη ζωή μας, κάνοντας την προπόνηση παιχνίδι και όχι αγγαρεία.
Όταν την επόμενη φορά βγεις έξω, δοκίμασε το σκαρφάλωμα στα δέντρα. Θα διασκεδάσεις αλλά και θα γυμνάσεις όλο σου το σώμα!
1 Το σκαρφάλωμα στα δέντρα σου φτιάχνει φυσική κατάσταση
Κοίτα για μια στιγμή τα χέρια σου. Τώρα κούνησε τα δάχτυλά σου, ανοιγόκλεισε τους αντίχειρές σου, κάνε μια γροθιά και άνοιξε τις παλάμες σου ξανά. Αυτό σε κάνει να ξεχωρίζεις στο ζωικό βασίλειο και είναι επίσης αυτό που σου δίνει τη δυνάτοτητα να σκαρφαλώσεις στα δέντρα.
Τα χέρια σου είναι σχεδιασμένα να πιάνουν κλαδιά, οι ώμοι σου να κρατούν το σώμα σου όταν κρέμεσαι. Μην παραμελείς αυτό το βιομηχανικό σχεδιασμό και πλεονέκτημα. Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα είναι επειδή δεν το κάνουν πια, το έχουν ξεχάσει. Το μόνο που χρειάζεσαι πριν είναι μια προπόνηση στα χέρια και τους ώμους και σύντομα θα σκαρφαλώνεις σαν τον Ταρζάν!
2 Το σκαρφάλωμα στα δέντρα είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα
Εάν ξεκινήσεις να σκαρφαλώνεις στα δέντρα θα διαπιστώσεις πόσο δύσκολο είναι και κάπως επώδυνο. Χρησιμοποιείς τα χέρια σου για να έλξεις το σώμα σου, τα πόδια σου για να δώσεις ώθηση στο σώμα σου να ανέβει προς τα επάνω και τους κοιλιακούς σου για να σταθεροποιήσεις τον κορμό σου. Όλο αυτό γυμνάζει όλο σου το σώμα και το τονώνει, ενώ γυμνάζει και ξεχασμένες μυικές ομάδες. Το τακτικό σκαρφάλωμα στα δέντρα θα σου χαρίσει ένα δυνατό σώμα, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα λειτουργικό.
Μην ξεχνάς πως ένα δέντρο δεν το ανεβαίνεις μόνο. Μπορείς να εξασκήσεις την ισορροπία σου, να περπατήσεις πάνω σε κλαδιά ή να κάνεις έλξεις.
3 Το σκαρφάλωμα στα δέντρα ενισχύει την ιδεοδεκτικότητα
Κάθε βήμα που κάνεις προς τα πάνω είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Τα μάτια σου πρέπει να είναι συντονισμένα με τα χέρια και τα πόδια σου συνεχώς. Στην αρχή θα δίνεις πολύ προσοχή σε αυτό, αλλά τελικά θα αναπτύξεις φυσικά αυτή την δεξιότητα και θα κάνεις τις κινήσεις να φαίνονται εύκολες. Τουλάχιστον ο Ταρζάν το κάνει να φαίνεται αρκετά εύκολο!
4 Το σκαρφάλωμα στα δέντρα σε κάνει ευέλικτο
Σηκώνοντας το πόδι σου μέχρι το κλαδί μπορείς να νιώσεις το τράβηγμα στα πόδια, έπειτα μπορείς να νιώσεις την επιμήκυνση των μυών στα χέρια ή το σώμα. Το φοβερό με τα δέντρα είναι ότι το καθένα είναι εντελώς διαφορετικά φτιαγμένο και αυτό σημαίνει ότι, μερικές φορές, έχουν μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα κλαδιά, κάτι που κάνει το σώμα σου να τεντωθεί ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας την ευελιξία του.
5 Το σκαρφάλωμα στα δέντρα σου φτιάχνει τη διάθεση
Ίσως αυτός να είναι και ένας καλός λόγος για να σκαρφαλώσεις στα δέντρα. Αν είχες μια κακή μέρα ανέβα σε ένα δέντρο και μέσα σε λίγα λεπτά η διάθεσή σου θα βελτιωθεί. Όταν είσαι έξω στη φύση, αλληλεπιδρώντας με τη φύση, σε κάνει να νιώθεις καλά. Όλες οι αισθήσεις σου ζωντανεύουν. Μια εντελώς νέα προοπτική προστίθεται στην εμπειρία της αναρρίχησης μέσω των αισθήσεων, καθώς το δέντρο κινείται και ακούγεται ο άνεμος να περνά μέσα από τα φύλλα. Κι αν αυτό δεν είναι σπουδαίο, τότε τί είναι;
Φίλια Μητρομάρα
Photo by Tommy Lisbin on Unsplash