Interviews

Εμμανουέλα Μπιντέλα: “Το Sanda με βοήθησε να υπερβώ τον εαυτό μου”

Η πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Qingda, Εμμανουέλα Μπιντέλα, μίλησε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr και εξηγεί τί είναι το Sanda και γιατί να το ξεκινήσει κάποιος.

Το Sanda είναι η κινέζικη πυγμαχία, ένα κινέζικο σύστημα αυτοάμυνας και μαχητικό άθλημα. Αποτελεί αγωνιστικό μέρος του παραδοσιακού Wu Shu, καθώς πρόκειται για πραγματική μάχη πλήρους επαφής.Το «Sanda» ή «San Shou»  (στα κινεζικά σημαίνει ελεύθερη μάχη) αποτελεί σύγχρονη μορφή του παραδοσιακού Lei Tai («πυγμαχία σε ανυψωμένη παλαίστρα» στα κινεζικά) το οποίο εντάσσεται στα πλαίσια του Wu Shu.

Η Εμμανουέλα Μπιντέλα, δεύτερη θέση και ασημένιο μετάλλιο στο Light Sanda, στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα που έγινε στην Ελλάδα και πρώτη θέση στο 19ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Qingda (Πρωταθλήτρια Ελλάδος) μίλησε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και εξηγεί τί είναι το Sanda και γιατί να το ξεκινήσει κάποιος.

Δεν ήμουν ποτέ παιδί του γυμναστηρίου. Πάντα προτιμούσα τον αθλητισμό.

Έχω περάσει από πολλά αθλήματα και κάποια στιγμή ήθελα να κάνω box. Έτσι ξεκίνησα πριν 4 χρόνια σε ένα γυμναστήριο στη Χαλκίδα. Όταν επέστρεψα στην Αθήνα ξεκίνησα Kick Boxing και Krav maga, μέχρι που ο προπονητής μου μου πρότεινε να δοκιμάσω Sanda. Μου άρεσε πάρα πολύ η φιλοσοφία του αθλήματος και με ενθουσίασε το ότι είχε πολλές και διάφορες τεχνικές.

Ήταν δύσκολο στην αρχή αλλά σε κάθε προπόνηση το αγαπούσα όλο και περισσότερο. Έτσι μπήκα στη διαδικασία να συμμετέχω στους αγώνες παλεύοντας για αυτό που αγαπάω. 

Το Sanda ξεκίνησε στην Κίνα. Το χρησιμοποιούσαν για να εκπαιδεύσουν το στρατό και για να τους βοηθήσει να κρατούν τη φυσική τους κατάσταση σε υψηλά επίπεδα. Το 1960 αναπτύχτηκε σαν άθλημα. Στην Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστό όμως έχει αρχίσει σιγά σιγά να το μαθαίνουν.

Το Sanda είναι ένα άθλημα πολλά υποσχόμενο και σίγουρα θα αγαπηθεί από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Μάλιστα, το 2008 συμμετείχε για πρώτη φορά ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου και αναμένεται η ένταξή του ως Ολυμπιακό άθλημα. 

Το Sanda είναι ένα άθλημα πλήρους επαφής. Οι αθλητές είναι απόλυτα προστατευμένοι καθώς πρέπει να φορανε μασελάκι, σπασουάρ, γάντια, επικαλαμίδεςκαι κάσκα. Φυσικά υπάρχουν κανόνες. Επιτρέπονται χτυπήματα πλήρους επαφής όπως γροθιές, λακτίσματα, ρίψεις, λαβές και ανατροπές του αντιπάλου.

Ως άθλημα συνδυάζει όλα τα χτυπήματα με πάλη και πιασίματα που καταλήγουν σε ρίψεις. To Light Sanda είναι λίγο πιο ήπιο διότι έχει χτυπήματα ημιεπαφής. Το Qingda είναι ακόμα πιο ήπιο, καθώς έχει χτυπήματα ελαφριάς επαφής και απαγορεύονται τα ευθεία χτυπήματα στο πρόσωπο.

Είναι ιδανικό άθλημα για κάποιον που ξεκινάει τώρα. Όλα τα αθλήματα είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γου Σου Κουνγκ Φου. 

Η φιλοσοφία του αθλήματος είναι να ενθαρρύνει τους αθλητές να συμμετέχουν στους αγώνες, να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των αθλητών αλλά να νιώθουν προστατευμένοι καθώς δεν υπάρχει φόβος για σοβαρούς τραυματισμούς. Δίνει την ώθηση στους αθλητές να δοκιμάζουν τις αντοχές τους και να απολαύσουν την εμπειρία ενός αγώνα. 

Είναι πολύ μαχητικό και δύσκολο άθλημα. Σε όλες τις πολεμικές τέχνες υπάρχουν χτυπήματα. Το Sanda όμως συνδυάζει χτυπήματα με πάλη και ρίψεις, οπότε δεν επικεντρώνεσαι μόνο στα χτυπήματα. Έχει πολλές τεχνικές γι΄αυτό και το μυαλό και τα αντανακλαστικά πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ώστε να απαντήσεις στα χτυπήματα του αντιπάλου με τη σωστή τεχνική. Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος για να “διαβάζεις” τον αντίπαλο ώστε να χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη στιγμή τη σωστή τεχνική προκειμένου να αποφύγεις ρίψεις ή την έξοδο από το Lei Tai, που κοστίζουν ακριβά σε έναν αγώνα. 

Με το Sanda μπορεί να ασχοληθεί κάποιος για πολλούς λόγους. Εκτός από το να αποκτήσει κάποιος σφιχτό σώμα, ευλυγισία και καλή φυσική κατάσταση, θα μάθει να αμύνεται και να είναι τα αντανακλαστικά του σε εγρήγορση. Προσωπικά με βοήθησε πολύ στο να συγκεντρώνομαι και να αποβάλλω το στρες.

Για μένα το Sanda είναι τρόπος ζωής. Μου έδωσε την ώθηση να υπερβώ τον εαυτό μου και να παλέψω σκληρά για να πετύχω τους στόχους μου. Οι απαιτήσεις που έχει το συγκεκριμένο άθλημα με έκαναν να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου ώστε να έχω την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.

Λόγω ενός χειρουργείου που εκκρεμεί θα χρειαστεί να μείνω 6 μήνες εκτός προπονήσεων. Όμως, όταν αναρρώσω εντελώς, θα επιστρέψω δυναμικά.

Στόχος μου είναι να συμμετέχω ξανά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.