ΥΓΕΙΑ

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για την πρόληψη του διαβήτη;

Οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η άσκηση σωματικής δραστηριότητας σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη.

 

 

O διαβήτης σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Διαβήτη (IDF):

‘Ενας στους έντεκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν με σακχαρώδη διαβήτη (425 εκατομμύρια ενήλικες), ενώ μέχρι το 2030 οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να φτάσουν στα 522 εκατομμύρια.

Ένα στα δύο άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (212 εκατομμύρια) παραμένουν αδιάγνωστοι.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Τα 2/3 των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (327 εκατομμύρια).

 Το 2017 ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε 4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία/θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει αθροιστικά τους προϋπολογισμούς ΗΠΑ και Κίνας για την άμυνα!  

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, απώλειας όρασης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού κάτω άκρων.

Ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Α’ Προπ. Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. “Λαϊκό” εξηγεί ότι “ο κίνδυνος εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να μειωθεί κατά 40-60% με την εφαρμογή προγραμμάτων υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης στα άτομα υψηλού κινδύνου. Δεδομένης της παθοφυσιολογίας της νόσου, της γνώσης των κύριων παραγόντων κινδύνου αλλά και των αποτελεσμάτων των μελετών παρέμβασης σε άτομα υψηλού κινδύνου, θεωρείται ότι η αλλαγή τρόπου ζωής με στόχους την απώλεια βάρους (περίπου 5-10% του αρχικού) και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (3-5 φορές την εβδομάδα, μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για 30 λεπτά τη φορά), πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες κάθε συνολικής στρατηγικής πρόληψης της νόσου».

Πώς η άσκηση αποτρέπει τον κίνδυνο του διαβήτη: Τι συμβαίνει με την ινσουλίνη

Όταν καταναλώνεις τροφές, ένα μεγάλο μέρος τους διασπάται σε ένα σάκχαρο που ονομάζεται γλυκόζη. Η γλυκόζη αποτελεί καύσιμο για τα κύτταρα του σώματός σου. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η ινσουλίνη αποτελεί ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Η ινσουλίνη προσκολλάται στα κύτταρα και επιτρέπει στο σάκχαρο να περάσει στα κύτταρα. Αν δεν πάσχεις από διαβήτη, όλα αυτά συμβαίνουν αυτόματα.

Ο διαβήτης αποτελεί ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη.

Διάβασε ακόμη: Δρομείς με διαβήτη: 3 tips που πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου

Ο ρόλος της άσκησης στην πρόληψη του διαβήτη

Η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Έτσι, όταν ασκείσαι, απαιτείται λιγότερη ινσουλίνη για να διατηρείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Μια μελέτη σε άτομα με πρόδιαβήτη έδειξε ότι η άσκηση μέτριας έντασης αύξησε την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 51% και η άσκηση υψηλής έντασης αυξήθηκε κατά 85%. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο συνέβη μόνο στις ημέρες προπόνησης.

Ποιες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη

Πολλοί τύποι σωματικής δραστηριότητας έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και το σάκχαρο στο αίμα σε υπέρβαρους, παχύσαρκους και προδιαβητικούς ενήλικες. Αυτές είναι:

  • αερόβια άσκηση,
  • προπόνηση υψηλής έντασης HIIT και
  • προπόνηση δύναμης. 

Η άσκηση βελτιώνει την ανταπόκριση και τη λειτουργία της ινσουλίνης. Μια μελέτη που έγινε σε άτομα που είχαν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη διαπίστωσε ότι η καύση περισσότερων από 2.000 θερμίδων εβδομαδιαίως μέσω άσκησης μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο.

Διάβασε ακόμη: 5 μύθοι για τον διαβήτη και τι πραγματικά ισχύει

Επίλεξε τη σωματική δραστηριότητα που σου αρέσει, φρόντισε να γυμνάζεσαι τακτικά και βελτίωσε τη διατροφή σου. Έτσι θα καταφέρεις να προλάβεις τον διαβήτη ή να μειώσεις τα συμπτώματά του.

Φίλια Μητρομάρα