ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το παράκανες το σαββατοκύριακο με το φαγητό; Τί να κάνεις σήμερα

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικόγενειες: ένα τριήμερο, μια γιορτή, μια εκδρομή με φίλους το Σαββατοκύριακο. Πήγες. Έφαγες. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις την επόμενη μέρα.

 

 

Έχε υπόψη σου ότι ενδέχεται το σώμα σου να χρειαστεί έως και τρεις ημέρες για να απαλλαγεί από τη ζάχαρη, το αλάτι και τους υδατάνθρακες. Αν το παράκανες το σαββατοκύριακο με το φαγητό, άσε τις ενοχές και ανέλαβε δράση: δες τί να κάνεις σήμερα για να… ισιώσεις

Φάε λιγότερο και ασκήσου περισσότερο μια ημέρα πριν και μετά

Αν γνωρίζεις ότι θα το παρακάνεις το σαββατοκύριακο κάνε πιο δυνατή προπόνηση και φάε τουλάχιστον 300 – 500 λιγότερες θερμίδες μια με δυο ημέρες πριν. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη μέρα. Διάβασε ακόμη: Easy detox: Ποιες τροφές βοηθούν στην αποτοξίνωση;

Μην παρακάμπτεις γεύματα

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου παρακάμπτοντας ένα ή δύο γεύματα. Αυτό θα σε κάνει να πεινάσεις περισσότερο και να πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό. Περιόρισε τις μερίδες σου και επίλεξε τροφές με πρωτεΐνη και πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και διατηρούν την πείνα υπό έλεγχο.

Περιόρισε τους υδατάνθρακες

Γιατί; Το σώμα σου προτιμάει να μεταβολίζει τα μακροθρεπτικά συστατικά με την ακόλουθη σειρά: υδατάνθρακες, λίπη και μετά πρωτεΐνες. Εάν καταναλώνεις λοιπόν πολλούς υδατάνθρακες, η ενέργεια από τα λίπη και τις πρωτεΐνες αποθηκεύονται ως σωματικό λίπος.

Πιες πολύ νερό

Ακόμη και ένα κρύο χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο μπορεί να σε αφήσει αφυδατωμένο, εάν το παράκανες με το αλκοόλ. Πίνε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και μετά. Το νερό δρα αποτοξινωτικά απομακρύνοντας και το επιπρόσθετο αλάτι που έχει πάρει ο οργανισμός από λιπαρές τροφές. 

Φάε σούπα λαχανικών

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλουν στην αποτροπή της πείνας και σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος ενώ συμβάλλουν στη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι ακολουθούν αυτή τη συμβουλή τείνουν να παραμείνουν στο διατροφικό τους πρόγραμμα χωρίς να νιώθουν στέρηση ή πείνα.

Προσοχή με τη ζάχαρη

Εάν πιστεύεις ότι το παράκανες με τα γλυκά, τότε την επόμενη ημέρα πιθανότατα να θέλεις να φας και πάλι κάτι με ζάχαρη. Το σώμα μεταβολίζει τη ζάχαρη γρήγορα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μετά να ακολουθεί η υπογλυκαιμία. Για να αντισταθείς στη λαχτάρα των γλυκών, φτιάξε ένα χυμό με φρέσκα λαχανικά και ένα φρούτο ή φάε 3- 4 αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα ή σύκα). Διάβασε ακόμη: 5 τρόποι για αποτοξίνωση χωρίς αποτοξίνωση

Να θυμάσαι γενικά ότι το να διατηρείς το βάρος σου και τον ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) σε φυσιολογικά επίπεδα κάνει τον οργανισμό σου να δείχνει και να νιώθει κατά 6 χρόνια νεότερος.

Φίλια Μητρομάρα