Interviews

Κατερίνα Μπερδούση: Στον τερματισμό του Ladies Run πήρε μετάλλιο και δακτύλιδι!

Η δρομέας και ψυχολόγος Κατερίνα Μπερδούση, απόφοιτη Ψυχολογίας του University of Southern California, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, ήταν η φετεινή νικήτρια στο Ladies Run!

Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν η «κινηματογραφική» πρόταση γάμου που σχεδίασε ο – επί 5 χρόνια σύντροφός της- Γιώργος Μουστογιάννης στον τερματισμό! Την περίμενε γονατιστός με το μονόπετρο και αφού εξασφάλισε το «ναι», ελευθέρωσε δεκάδες κόκκινα μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς στον ουρανό!

Η Κατερίνα είχε πει σε μια παλιά της συνέντευξη πως το πιο περίεργο που της έχει συμβεί είναι να τρακάρει με ένα περιστέρι (!). Αλλά μια πρόταση γάμου στο τέλος ενός αγώνα δρόμου, εκτός από περίεργο είναι σίγουρα ενδιαφέρον.

Η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα μίλησε με τη νικήτρια του Ladies Run Κατερίνα Μπερδούση για τη διπλή πρωτιά: το πρώτο βάθρο του αγώνα και την πρώτη θέση στην καρδιά του Γιώργου!

 

Τρέχω από την ΣΤ δημοτικού, 12 ετών περίπου. Ξεκίνησα για να συμμετάσχω στο σχολικό πρωτάθλημα, έτρεξα και βγήκα πρώτη στην αντοχή. Μάλιστα είχα τρέξει τότε με τζιν και all star! Στην ταχύτητα βγήκα δεύτερη. Κι όταν πήρα μέρος στο πρωτάθλημα βγήκα πρώτη στα 600 μέτρα. Από τότε τρέχω, αν και τα τελευταία χρόνια σταμάτησα τον πρωταθλητισμό λόγω σπουδών και τρέχω για μένα, επειδή μου αρέσει.

Η ψυχολογία με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο τρέξιμο. Ξεκίνησα να σπουδάζω ψυχολογία επειδή ερχόταν η αθλητική ψυχολόγος κάθε βδομάδα στις προπονήσεις. Διαπίστωσα πόσο σπουδαίο και σημαντικό είναι το να πιστεύεις στον εαυτό σου και στις δυνατότητές σου, να έχεις αυτοπεποίθηση 

Ο τερματισμός ήταν για μένα διπλή χαρά. Πήρα μετάλλιο και δακτύλιδι! Ήταν καταπλητικό αυτό που συνέβη. Είχα αγχωθεί για τον αγώνα γιατί ήθελα να τα πάω καλά, να είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου. Δεν είχα ιδέα για την πρόταση γάμου. Κι όταν είδα τον Γιώργο να με περιμένει με μπαλόνια και δακτύλι στο τέρμα, τα έχασα! Βέβαια θέλω να τον ευχαριστήσω, επειδή απαιτεί πολύ θάρρος και γενναιότητα να εκτεθεί κάποιος σε τόσο κόσμο και να κάνει πρόταση γάμου. 

Είπα το «ναι», εννοείται! Εξάλλου ο Γιώργος ήταν ο λόγος που επέστρεψα στην Ελλάδα και δεν παρέμεινα στην Αμερική.

Μου αρέσει ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε αγώνες δρόμου. Οι συμμετοχές είναι κατά 400% πάνω τα τελευταία χρόνια και είναι ευχάριστο να τρέχεις με γυναίκες και για καλό σκοπό.

Στο Ladies Run ήταν όλα πολύ οργανωμένα, η διαδρομή ήταν καπληκτική, το περιβάλλον στην Αστίρ Βουλιαγμένης πολύ ωραίο, οι διοργανωτές ευγενικοί και φιλόξενοι, είχε τα πάντα. Δεν ήταν ένας απλός αγώνας αλλά μία γιορτή, και αυτό είναι που κάνει αυτόν τον αγώνα να ξεχωρίζει. Ήταν μοναδικός.

Το πιο όμορφο μετάλλιο που πήρα ποτέ μου ήταν το μετάλλιο του Ladies Run! Είναι εξαιρετικά σχεδιασμένο!

Για το Ladies Run έκανα προετοιμασία 3 εβδομάδων. Συνήθως η προετοιμασία μου περιλαμβάνει χιλιόμετρα, ανηφόρες που μου αρέσουν. Επίσης έχω ξεκινήσει ποδήλατο και μου αρέσει πολύ, ένας δρομέας δεν είναι απαραίτητο να κάνει μόνον τρέξιμο. Χρειάζεται να ξεκουράζεται, να σπάει την ανία του τρεξίματος, να δουλεύει και άλλες μυικές ομάδες, και το ποδήλατο με έχει βοηθήσει σε αυτό. Επίσης κάνω δυναμικές ασκήσεις με λάστιχα, με το βάρος του σώματός μου γιατί έτσι δυνάμωμω πιο πολύ.

Τι διατροφή κάνω; Μεγάλη ερώτηση αυτή. Πριν πάω στην Αμερική δεν ακολουθούσα κάποια συγκεκριμένη διατροφή. Έτρωγα σωστά και ισορροπημένα στο σπίτι, λόγω και της μητέρας μου που ήταν και η ίδια αθλήτρια. Όταν όμως πήγα στην Αμερική έτρωγα και πάχαινα, γιατί είναι πολύ επεξεργασμένα τα φαγητά. Άρχισα τότε να ασχολούμαι πολύ με το τι έτρωγα, τα πάντα ήταν γύρω από το φαγητό αλλά είχα φτάσει κάποια στιγμή στην υπερβολή. Τα μακαρόνια δεν τα έβλεπα ως τροφή αλλά ως υδατάνθρακες που κάνουν κακό. Η ψυχολογία και εδώ με βοήθησε να καταλάβω ότι είναι σημαντικό να τρώμε τα πάντα με μέτρο και στη σωστή στιγμή. Δεν υπάρχουν κακά φαγητά, υπάρχουν κακές ώρες που τα τρως. Γενικά δεν στερούμαι τίποτα στη διατροφή μου αλλά ακολουθώ το μέτρο.

Το τρέξιμο για μένα είναι απελευθέρωση, αυτό που έχω μάθει να κάνει για να ηρεμώ, με βοηθά να ξεκουράζομαι. Χαλαρώνεις, μένεις με τη σκέψη σου, μένεις μόνος σου και μπορείς να σκεφτείς. Μου αρέσει επίσης που είναι ένας ωραίος τρόπος να διατηρούμαι σε φόρμα.

Σε κάθε αγώνα έχω μάθει να μην τα παρατάω, δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ, ακόμη κι όταν είμαι κουρασμένη. Πιστεύω ότι αν το κάνεις μία φορά θα το ξανακάνεις γι΄ αυτό και δεν τα παρατώ.

Οι επόμενοι στόχοι μου είναι να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου με έναν καλό βαθμό και να τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Θέλω να τα πάω καλά προσωπικά, όχι με την έννοια να κερδίσω αλλά να είμαι ικανοποιήμενη με τον εαυτό μου, την προσπάθεια και την απόδοσή μου. Και φυσικά να οργανώσω τον γάμο μου.

Πιστεύω ότι όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο, και έχω μάθει να μη χαλιέμαι για πράγματα που γίνονται και για πράγματα που δεν γίνονται. Αν υπάρχει λύση σε κάτι δεν χρειάζεται να στεναχωριέμαι.

Η επιτυχία του Ladies Run στη φετινή του διοργάνωση θα βοηθήσει στη στήριξη των ευπαθών ομάδων γυναικών μέσω του Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ: Αρχής γενομένης από πέντε νεαρές οικότροφους του Λύρειου Ιδρύματος που καταστράφηκε στις φωτιές του καλοκαιριού, που θα αποκτήσουν νέους υπολογιστές για τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο και σε σχολές. Περισσότερες φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του Ladies Run θα ανακοινωθούν εντός της χρονιάς.

Φωτό.: Νίκος Καρανικόλας για το Ladies Run.

Δες όλες τις φωτογραφίες από τον αγώνα στη σελίδα του wefit.gr στο facebook!