Fitness

Μήπως έληξαν τα αθλητικά σου παπούτσια; Τι να ελέγξεις

Δεν θα κρατούσες ένα κουτί με γάλα που έληξε, επομένως γιατί να το κάνεις με τα αθλητικά σου;

 

 

Ναι, μαζί τους είχες βγάλει έναν δύσκολο αγώνα, κάθε πρωί σε περίμεναν να τα δέσεις για να ξεκινήσεις άλλη μία προπόνηση. Λυπάσαι να τα πετάξεις, έχεις συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους και, έτσι τα κρατάς περισσότερο καιρό από όσο πρέπει. Μην ξεχνάς όμως ότι με κάθε βήμα μειώνεται και η υποστήριξη. Και κακή υποστήριξη σημαίνει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού.

Διάβασε ακόμη: Οδηγός αγοράς: Πώς να επιλέξεις σωστά παπούτσια για τρέξιμο 

Τί μειώνει τη διάρκεια ζωής των αθλητικών παπουτσιών;

1 Το βάρος σου. Όσα περισσότερα κιλά έχει κάποιος τόσο πιο γρήγορα φθείρονται τα παπούτσια.

2 Η απόσταση που καλύπτεις με αυτά. Αν περπατάς 30 λεπτά την ημέρα, χρειάζονται αντικατάστηση περίπου στους 6-8 μήνες. Εάν περπατάς μία ώρα την ημέρα αντικατέστησέ τα νωρίτερα. Εάν τρέχεις πέντε χιλιόμετρα την ημέρα σε 120 – 160 ημέρες θα χρειαστεί να τα αλλάξεις.

3 Τα διαφορετικά εδάφη. Αν τρέχεις σε ανώμαλο δρόμο, θα πρέπει να τα αντικαταστήσεις πιο γρήγορα από ό,τι αν έτρεχες σε τερέν.

4 Το stock. Τα αθλητικά παπούτσια, όπως και τα ελαστικά, γερνάνε γρήγορα. Όταν βρίσκονται σε κάποια αποθήκη φθείρονται επειδή τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται είναι κολλημένα μεταξύ τους. Μέχρι να φτάσουν στα καταστήματα η κόλλα έχει στεγνώσει. Επιπλέον, η απορρόφηση των κραδασμών μειώνεται με τον χρόνο, όταν παραμένουν σε κάποιο ράφι ή στη βιτρίνα, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

5 Η κακή συντήρηση. Αν π.χ. βάλεις τα αθλητικά παπούτσι στο πλυντήριο η καταπόνηση και οι μικροζημιές θα μειώσουν κατά πολύ τη διάρκεια ζωής τους. Λύσεις μπορεί να αποτελέσουν το καθάρισμα με βούρτσα, με μωρομάντηλα ή με ένα βρεγμένο πανί. Διάβασε σχετικά: 10 tip για να αυξήσετε την διάρκεια ζωής των αθλητικών παπουτσιών σας 

Μήπως έληξαν τα αθλητικά σου παπούτσια; Τι να ελέγξεις

Επειδή τα αθλητικά παπούτσια έχουν ημερομηνία λήξης έλεγξε την κατάστασή τους και πέταξέ τα. Να θυμάσαι ότι η διάρκεια ζωής ενός παπουτσιού τρεξίματος έχει να κάνει με τη χρήση. Ο βασικός κανόνας είναι η αντικατάσταση των παπουτσιών να γίνονται κάθε 6 – 8 μήνες ή κάθε 800-900 χιλιόμετρα, για να έχεις πάντα ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας.

Ενδιάμεση σόλα: Ενώ πολλοί θεωρούν ότι η φθορά ξεκινά στην εξωτερική σόλα, η ενδιάμεση σόλα, φθείρεται πολύ νωρίτερα. Τα περισσότερα προβλήματα τραυματισμού προκύπτουν από τη φθορά και τη μείωση της δύναμης του φορτίου. Η μεσαία σόλα του παπουτσιού φθείρεται και χάνει την αντικραδασμικότητά της. Έτσι, οι πιέσεις γίνονται αισθητές από το σώμα αντί να απορροφηθούν από το παπούτσι. Αν κουράζεσαι εύκολα ή νιώθεις πόνο και στις δύο πλευρές των γονάτων, αυτό συχνά είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι καινούργια αθλητικά παπούτσια. 

Εάν κρατήσεις τα παπούτσια σου από τις δύο άκρες και τα λυγίσεις, θα πρέπει να είναι σφιχτά. Ένα παλιό παπούτσι, που δεν έχει τη σωστή στήριξη, θα λυγίσει εύκολα.

Εάν θέλεις λεπτομέρειες από την άσκησή σου δοκίμασε να φορέσεις το MyFit Pod που αναλύει την τεχνική, την απόσταση, το ρυθμό και ένα σωρό άλλα δεδομένα και σου δίνει μια ακριβή ημερομηνία λήξης για τα running παπούτσια σου.

Συμβουλή

Φρόντισε να μην τσιγκουνευτείς στα αθλητικά σου. Αγόρασε ένα καλό, υποστηρικτικό ζευγάρι για τρέξιμο, και έχε ένα εφεδρικό για να τα εναλλάσεις, με σκοπό να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα παπούτσια σου.