Η Σοφία Φωτείνα, Yoga Instructor (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition σου δείχνει τον τρόπο.
Συν-τροφός. Τι ωραία λέξη. Αυτός με τον οποίο τρώμε μαζί, δηλαδή έχουμε στενή σχέση. Αν θεωρήσουμε ότι τροφή δεν είναι μόνο ό,τι βάζουμε στο στόμα μας αλλά και στην καρδιά και στο νου μας, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένας άνθρωπος που θέλει να είναι ολοκληρωμένος πρέπει να τρέφεται σε όλα τα επίπεδα. Ο διαλογισμός έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Τρέφει τον άνθρωπο και στα δύο λεπτότερα επίπεδα και διευκολύνει την αφομοίωση της υλικής τροφής. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος του διαλογισμού.
Διαλογισμός είναι το «εργαλείο», ο τρόπος με τον οποίο γνωρίζουμε αυτήν την κοινή ουσία από την οποία όλοι αποτελούμαστε, το εσωτερικό δώμα της σιωπής και της ακινησίας, το σημείο από όπου όλα ξεκινούν: η αγάπη, η συνύπαρξη, τα κοινά όνειρα, η δημιουργία μιας σχέσης.
Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από ένα ζευγάρι που διαλογίζεται μαζί.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, έναν διαλογισμό μαζί. Συνιστούμε να προηγηθεί μια άσκηση σώματος- κολύμπι, τρέξιμο, ρακέτες κτλ., τότε το σώμα επιθυμεί περισσότερο την ακινησία.
Καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να ακουμπάμε μεταξύ μας, σε καρέκλα με τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα παράλληλα μεταξύ τους, χωρίς να ακουμπά η πλάτη μας πίσω, ή καθόμαστε κάτω με τα πόδια σταυρωμένα, με ένα σκληρό μαξιλάρι κάτω από τον κόκκυγα.
Η μόνη οδηγία για τη στάση του διαλογισμού που δίνεται στις Σούτρες του Patanjali, του κωδικογράφου της γιόγκα είναι το κεφάλι, ο λαιμός και η σπονδυλική στήλη να είναι ίσια.
Φέρνουμε τους ώμους προς τα πίσω ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ.
Χαλαρώνουμε το σώμα τελείως χωρίς να χάσουμε την ίσια στάση και χαλαρώνουμε το μέτωπο, τα μάτια, τα φρύδια μας και όλους τους μυς του προσώπου.
Στη συνέχεια χαλαρώνουμε όλους τους μυς μέχρι τα ακροδάχτυλα των χεριών μας, και πάνω πάλι μέχρι τους ώμους, χαλαρώνουμε το στήθος, το στομάχι, την κοιλιά, χαλαρώνουμε τους μηρούς μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, και πάλι προς τα πάνω αντίστροφη πορεία μέχρι το μέτωπο, για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε παντού χαλαρά.
Φέρνουμε την προσοχή μας στα ρουθούνια μας και παρακολουθούμε τον αέρα να μπαίνει και να βγαίνει. Η αναπνοή μας είναι απαλή, μαλακιά, χωρίς ήχο, ισόχρονη, χωρίς τραντάγματα, χωρίς διακοπή ανάμεσα στις εισπνοές και εκπνοές.
Φέρνουμε την προσοχή μας στην περιοχή του αφαλού και παρακολουθούμε πώς αυτή η περιοχή με την εισπνοή φουσκώνει ελαφρά και με την εκπνοή να επανέρχεται στην προηγούμενη θέση.
Παραμένουμε για όσο χρόνο νιώθουμε την ανάγκη. Όταν είμαστε χαλαροί και συγκεντρωμένοι νιώθουμε πόσο κοντά είμαστε με το ταίρι μας, μια και το κοινό ενεργειακό πεδίο μας εμπεριέχει.
Όταν θελήσουμε να βγούμε από αυτό, παίρνουμε μια πιο βαθιά αναπνοή, κινούμε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, φέρνουμε τις παλάμες πάνω στα βλέφαρα, ανοίγουμε τα μάτια μέσα στις παλάμες μας, κατεβάζουμε τα χέρια και ευχαριστούμε σιωπηλά ο ένας τον άλλο για όσα ζήσαμε μαζί. Αν θέλουμε μοιραζόμαστε το βίωμά μας και πιστεύουμε πως θα επαναλαμβάνουμε αυτό που μας δίνει χαρά.
Ποια είναι η Σοφία Φώτεινα
Η Σοφία Φώτεινα δούλεψε για οκτώ χρόνια ως νηπιαγωγός, με τη μέθοδο του Καφέ Σχολειού, όταν κατάλαβε ότι οι μεγάλοι δάσκαλοι των παιδιών είναι οι γονείς τους. Διέκοψε τη λειτουργία του παιδικού σταθμού και δημιούργησε Σχολή Γονιών μέσα στο Καφέ Σχολειό, που υπήρξε έμπνευση και της προσωπικής ανάπτυξής της, και λειτούργησε για 38 χρόνια σαν ολιστική οικογενειακή θεραπεύτρια (για το σώμα, το ψυχο-διανοητικό και το πνευματικό επίπεδο).
Από το 2010 μυήθηκε στη Himalayan Yoga και σήμερα είναι Yoga Instructor (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, Certified by Yoga Alliance.
Από τέλη Σεπτεμβρίου 2018 ξεκινούν στο Καφέ Σχολειό τα καινούρια τμήματα γιόγκα για ενήλικες, παιδιά, γονείς και μωρά. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια αλλά και το Καφέ Σχολειό μπορείτε να βρείτε στο: www.cafecole.gr
Photo by Simon Rae on Unsplash