ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρώνια: Ιδιότητες και οφέλη ενός super καρπού

Δεν ξέρω ποιο είναι το αντίστοιχο του «τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια» όταν μιλάμε για τα υγιεινά συστατικά ενός φρούτου.

Ξέρω, όμως, ότι όποιο κι αν είναι, ταιριάζει στην αρώνια.

 

Ένας τόσο δα μικρός στρογγυλός καρπός είναι ικανός να δώσει mega boost στον οργανισμό μας.Κι αυτό διότι είναι προικισμένος με όλες εκείνες τις ουσίες που η επιστήμη έχει αποδείξει πως δεν μας θρέφουν απλώς, αλλά φροντίζουν και για το ευ ζην μας.

Βιταμίνες; Ναι.

Πολυφαινόλες; Ναι.

Και σ’ άλλα στοιχεία θα λέγαμε ναι.

Για να μην πούμε πως είναι το μοναδικό φρούτο του δάσους που έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό μας…

Το προφίλ της σούπερ-αρώνιας

Καταρχάς, η αρώνια θεωρείται κάτι σαν τον σούπερμαν της αντιοξειδωτικής δράσης. Ενδεικτικά, η περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλες είναι πενταπλάσια από αυτή των σταφυλιών.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Food Research and Technology», το 2005, σημείωνε πως στην αρώνια κάνουν πάρτι (εντάξει, δεν το έγραφε έτσι ακριβώς) οι πολυμερείς προανθοκυανιδίνες και οι ανθοκυανίνες.

Είναι το μούρο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις δύο ουσίες που διαθέτουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, η οποία με τη σειρά της μας προστατεύει από διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνους και καρδιοπάθειες – συν του ότι τα αντιοξειδωτικά δρουν και κατά της γήρανσης του δέρματος.

Κάτι άλλο στο οποίο διαθέτει πλούτο η αρώνια είναι η βιταμίνη C (15-30 mg / 100 γρ.), η οποία αφενός ενισχύει κι άλλο την αντιοξειδωτική της δράση και αφετέρου την κάνει πολύτιμη σύμμαχο κατά των φλεγμονών.

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως η αρώνια μπορεί να μπλοκάρει τη δράση ενός εξαιρετικά ισχυρού προ-φλεγμονώδη παράγοντα, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το γαστρικό ερεθισμό που προκαλείται από ορισμένα μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Εδώ να κάνουμε μία μη επιστημονική παρένθεση και να σημειώσουμε πως, πρώτοι διδάξαντες, οι Ινδιάνοι Potawatomi χρησιμοποιούσαν τα μούρα αρώνια για να θεραπεύσουν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Επιστρέφοντας στο σήμερα και στα μετρήσιμα δεδομένα, η αρώνια περιέχει και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P), καθώς και φυτικές ίνες που προμοτάρουν την υγεία του εντέρου.

Την ίδια στιγμή, ενισχύει την υγεία και του ουροποιητικού συστήματος. Η αποτελεσματικότητά της ως προς αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κινικού οξέος, το οποίο έχει συνδεθεί με την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Ένα πρόσθετο όφελος από την κατανάλωση των μούρων αρώνια είναι ότι βελτιώνει το επίπεδο των λιπιδίων και βοηθά το σώμα να παράγει καλή χοληστερόλη. Γίνεται, δε, σε συνδυασμό με την άθληση, εξαιρετικός σύμμαχος για τον έλεγχο του βάρους, αποτρέποντας την αποθήκευση λίπους στην περιοχή γύρω από την κοιλιά!

Οι ιδιότητες της αρώνιας σε τίτλους

1. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά εκφυλιστικών ασθενειών, καρδιοπαθειών και καρκίνων

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες

3. Βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης

4. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

5. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση

6. Βελτιώνει την πέψη

7. Προστατεύει το ουροποιητικό

8. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες

9. Ενισχύει τη μνήμη

10. Είναι επωφελής για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές

11. Αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά την κόπωση, διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, καθώς και τον μεταβολισμό.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Μαντά, Μηχανικό Βιοσυστημάτων, MSc, από τη RENOVA-ENG IKE για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσε.

 

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στο website της εταιρείας Kottis Superfoods παραγωγός και διανομέας προϊόντων με συστατικό τον καρπό Αρώνια.