ΥΓΕΙΑ

Tαινίες κινησιoπερίδεσης: γιατί να τις κολλήσεις;

Σίγουρα τις έχεις δει σε αθλητές. Γαλάζιες, πορτοκαλί, μαύρες, σαν αράχνες να τυλίγουν το σώμα ή απλές ταινίες, κολλημένες σε συγκεκριμένα σημεία. Εάν δεν ξέρεις τι είναι, πρόκειται για τις ταινίες κινησιοπερίδεσης. Δεν απελευθερώνουν χημικές ουσίες στον οργανισμό αλλά ανακουφίζουν και προλαμβάνουν πόνους και κακώσεις των μυών και των αρθρώσεων. Μάθε γιατί να τις κολλήσεις.

 

 

 

Τι κάνουν οι ταινίες κινησιοπερίδεσης;

Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης είναι αυτοκόλλητες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν στην κατηγορία των τσιρότων που διοχετεύουν διαδερματικά φαρμακευτικές ουσίες με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Σκοπός τους είναι να ενισχύσουν τις φυσικές διαδικασίες αυτοΐασης των ιστών, προσφέροντας υποστήριξη και ευνοώντας την εξισορρόπηση της λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων.

Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης είναι κατασκευασμένες από ελαστικό υλικό χωρίς λάτεξ. Εάν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να χρησιμοποιηθεί σε χρόνιο πόνο έως και σε κράμπες της περιόδου, κυρίως όμως για την πρόληψη και την αποθεραπεία των αθλητών. Πρόκειται για καλή θεραπευτική ή προληπτική στρατηγική, κατάλληλη για τη φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση αλλά και το λεμφοίδημα.

Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης μπορούν να εφαρμοστούν στη μέση των προπονήσεων ή των αγώνων σε περίπτωση ξαφνικού τραυματισμού. Είναι εξαιρετικά δυνατές και επιτρέπουν στους μυς και τους συνδέσμους να υποστηριχθούν, όταν υπάρχει κάποιος τραυματισμός. Η ταινία ουσιαστικά σταθεροποιεί μια περιοχή, για παράδειγμα τον ώμο, για να αποτρέψει τυχόν περαιτέρω βλάβες.

Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης καθυστερούν την κόπωση, προσφέρουν περισσότερη αντοχή λόγω της βελτιωμένης κυκλοφορίας του αίματος και της ενεργοποίησης των μυών. Είναι ιδανικές για αθλήματα όπως οι μαραθώνιοι και τα τρίαθλα.

Διάβασε ακόμη: 18 σνακ και γεύματα απαραίτητα για μυική αποκατάσταση

Τα οφέλη τους

Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης χρησιμοποιούνται:

1 Για γρήγορη αποκατάσταση

Πολλές φορές οι αθλητές χρειάζονται αποκατάσταση. Η χρήση των ταινιών μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα κάποιας θεραπείας ενώ τους βοηθά να βελτιώσουν την ικανότητά τους να δουλεύουν τους μυς και τους συνδέσμους τους. Τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αν χρειάζεται υπεραιμάτωση για γρήγορη αποκατάσταση ενός τραυματισμού, αλλά μπορούν να περιορίσουν και τη ροή αίματος, εάν σκοπός είναι η ανακούφιση μιας φλεγμονής ή μιας αιμορραγίας. 

2 Για ευθυγράμμιση

Εάν έχεις μια περιοχή του σώματος που δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη οι ταινίες κινησιοπερίδεσης αναλαμβάνουν να σε… ισιώσουν! Η σωστή ευθυγράμμιση μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βοηθήσει τις αρθρώσεις να ανακάμψουν. Εμποδίζουν επίσης τη σύσπαση των μυών ή την καταβολή υπερπροσπάθειας, ενώ διορθώνουν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων.

 3 Για την ανακούφιση από τον πόνο

Οι περισσότεροι αθλητές τείνουν να έχουν μυϊκούς πόνους και πιασίματα σε πλάτη και μέση. Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση από τον πόνο, των φλεγμονών, των οιδημάτων και της δυσφορίας. Επίσης, διαγείρουν τη λεμφική κυκλοφορία περιορίζοντας τα οιδήματα και τις φλεγμονές που οφείλονται σε κατακράτηση υγρών. Τα επίπεδα του πόνου μειώνονται μέσω της νευρολογικής καταστολής, της μείωσης της έντασης των μυών και της βελτιωμένης κυκλοφορίας. Σίγουρα δεν βελτιώνουν την απόδοσή σου ή δεν σε κάνουν Superman, αλλά συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος.

4 Για πρόληψη τραυματισμών

Οι ταινίες κινησιοπερίδεσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από ένα αθλητικό γεγονός για την πρόληψη τραυματισμών. Οι περισσότεροι αθλητές γνωρίζουν αν έχουν κάποιο πρόβλημα ή ευαισθησία π.χ. στον αστράγαλο ή στην επιγονατίδα. Χρησιμοποιώντας τις ταινίες κινησιοπερίδεσης μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου από μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις μετά τον αγώνα, διευκολύνοντας την κινητικότητα των αρθρώσεων και αυξάνοντας τον μυϊκό τροφισμό.

5 Για αύξηση της ιδιοδεκτικότητας

Ο όρος “ιδιοδεκτικότητα” αναφέρεται στην ικανότητα του σώματος να γνωρίζει πού είναι, και αποτελεί τη μοναδική ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται την κίνηση. Μετά από έναν τραυματισμό, η αίσθηση της θέσης του συνήθως αλλάζει, η οποία επηρεάζει άμεσα τον συντονισμό και την ισορροπία, ανάλογα πάντα και με την έκταση του τραυματισμού. Με τις ταινίες κινησιοπερίδεσης μπορείς να σταθεροποιήσεις την τραυματισμένη περιοχή και να διορθώσεις αυτή την αίσθηση.

Που και πως τοποθετούνται

Τα σημεία τοποθέτησης των ταινιών κινησιοπερίδεσης δεν επιλέγονται τυχαία αλλά με βάση την ανατομία του σώματος (τη δομή των οστών και των αρθρώσεων, τα συνδετικά σημεία μεταξύ των νεύρων και των μυών, τους διαδρόμους ροής των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων). Όταν τοποθετούνται με τη σωστή τεχνική, προσφέρουν τα οφέλη τους, γι’ αυτό απαιτείται η συμβουλή ενός ειδικού.

Φίλια Μητρομάρα