ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λαχανικά καλύτερα από το Kale

Το kale, η ταπεινή λαχανίδα που τρέφονταν κόσμος και κοσμάκης στην κατοχή, τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένα από τα καλύτερα πράσινα λαχανικά στον κόσμο. Και ναι, έχει πολλά οφέλη, υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και ασβεστίου, περισσότερο και από ένα φλιτζάνι γάλα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και το πιο υγιεινό πράσινο λαχανικό. Δες ποια 3 πράσινα λαχανικά είναι καλύτερα από το Kale (να μη μιλήσουμε και για το σταμναγκάθι το Κρητικό)!

 

 

1 Παντζάρια

Μόλις ένα μικρό φλιτζάνι παντζάρια περιέχει έως και 5 γραμμάρια ινών – κάτι περισσότερο από ότι θα βρεις σε μια μπολ βρώμης! Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Leeds διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερος για κάθε 7 γραμμάρια ινών που κατανάλωναν οι εθελοντές. Επιπλέον, το παντζάρι επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών και μειώνει τον μυικό πόνο στους αθλητές ενώ αυξάνει την απορρόφηση οξυγόνου και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια ωμού λαχανικού

Θερμίδες 43 kcal

Λιπαρά  0,1 γρ.

Πρωτεΐνες 1,6 γρ.

Υδατάνθρακες  9,9 γρ.

Νάτριο  87,3 mg

Σίδηρος  0,7 mg

Ασβέστιο 16 mg

Φώσφορο 33 mg

Κάλιο 60 mg

Νερό 335 γρ. 

Διάβασε ακόμη: Υπέρταση: Ποιο ελληνικό λαχανικό τη ρίχνει; 

2 Σπανάκι

Μια μερίδα 180 γραμμάρια σπανάκι βρασμένο παρέχει 6,43 mg σιδήρου! Πρόσφατη έρευνα μάλιστα βρήκε ότι κάποιες ενώσεις στις μεμβράνες των φύλλων, που ονομάζονται θυλακοειδή, μπορεί να χρησιμεύσουν ως ισχυρό κατασταλτικό της όρεξης, ενώ μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος που περιέχει θυλακοειδή πριν από το πρωινό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις λιγούρες και να προωθήσει την απώλεια βάρους. Τα θυλακοειδή του φυτού επιβραδύνουν σταδιακά τη διαδικασία της πέψης. Έτσι, δίνουν χρόνο στις ορμόνες του πεπτικού μας συστήματος να απελευθερωθούν και να στείλουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το άτομο είναι πλήρες και ικανοποιημένο.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια ωμού λαχανικού

Θερμίδες 23 Kcal

Ολικοί υδατάνθρακες 3,6 γραμμ

Πρωτεΐνες  2,9 γραμμ

Λιπαρά  0,4 γραμμ

Ω 3 λιπαρά οξέα 138 mg

Ω 6 λιπαρά οξέα 26 mg

Βιταμίνη Α 9376

Βιταμίνη C 28,1 mg

Βιταμίνη Κ 483 mcg

Φυλλικό οξύ 194 mcg

Ασβέστιο  99 mg

Σίδηρος 2,7 mg

Μαγνήσιο 79 mg

Κάλιο 558 mg

Φυτικές ίνες 2,2 γραμμ.

3 Νεροκάρδαμο

Σε κάποια μέρη του πλανήτη, το νεροκάρδαμο θεωρείται σπόρος, ενώ σε άλλα ένα υδρόβιο λαχανικό ή βότανο. Το κορυφαίο λαχανικό, ο ασυναγώνιστος αυτός πράσινος πρωταθλητής, μπορεί επίσης να είναι ό,τι πιο κοντινό σε μία αντιγηραντική διατροφή. Περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από ένα μήλο και ένα επιβλητικό 238% της καθημερινής συνιστώμενης δόσης σε βιταμίνη Κ, ανά 100 γραμμάρια – δύο ενώσεις που κρατούν το δέρμα δροσερό και νεανικό. Αποτελέσματα από μια δοκιμή οκτώ εβδομάδων που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition υποδεικνύουν ότι η ημερήσια κατανάλωση 85 γραμμαρίων ακατέργαστου νεροκάρδαμου (περίπου δύο φλιτζάνια) θα μπορούσε να μειώσει τις βλάβες του DNA που σχετίζονται με τον καρκίνο κατά 17%. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ιώδιο παρουσιάζει σημαντική επίδραση στο θυρεοειδή αδένα, ωφελώντας όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Μπορείς να το προσθέσεις καθημερινά στη σαλάτα, στις σούπες, σε ριζότο, στο χοιρινό κ.ά.

Διατροφική ανάλυση ανά 100 γραμμάρια ωμού λαχανικού

Θερμίδες (kcal) 11

Λιπαρά 0,1 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 41 mg

Κάλιο 330 mg

Υδατάνθρακες 1,3 g

Φυτικές ίνες 0,5 g

Ζάκχαρα 0,2 g

Πρωτεΐνη 2,3 g