ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαγνήσιο: Τα 5 οφέλη του για αθλητές και ασκούμενους

Είσαι πάντα κουρασμένος μετά από σκληρές προπονήσεις; Νιώθεις στρεσαρισμένος; Δεν ξεκουράζεσαι όταν κοιμάσαι; Τότε ίσως χρειάζεσαι λίγο μαγνήσιο.

 

 

Το μαγνήσιο παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή και ανάκτηση ενέργειας, καθιστώντας το απαραίτητο συμπλήρωμα στους αθλητές. Ακόμη και μικρές ελλείψεις στο μαγνήσιο μπορούν να βλάψουν σοβαρά την αθλητική σου απόδοση. Μελέτη που έγινε το 2012 σε ελίτ δρομείς διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο, όχι το νάτριο ή το κάλιο, ήταν ο ηλεκτρολύτης που εξαντλείται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα χαμηλά αποθέματα μαγνησίου είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική φλεγμονή στους δρομείς. Επίσης σύμφωνα με πρόσφατες παρατηρήσεις στη διατροφή των αθλητών βρέθηκε ότι η πρόσληψη μαγνησίου μικρότερη από 260 mg για τους άνδρες αθλητές και 220 mg για τις αθλήτριες ανά ημέρα οδηγεί σε έλλειψη μαγνησίου. Μην αφήνεις αυτό να σου συμβεί! Αυτά είναι τα πέντε οφέλη και οι 5 βασικοί λόγοι για να πάρεις μαγνήσιο. Διάβασε ακόμη: 25 τροφές τίγκα στο μαγνήσιο

1 Αυξημένη δύναμη

Εάν δεν βελτιώνεις τα απόθεματα μαγνησίου, μειώνεις την απόδοσή σου. Χωρίς μαγνήσιο, τα ένζυμα που επιτρέπουν τη σύνθεση των μυϊκών πρωτεϊνών είναι μειωμένα, υποβαθμίζοντας την ανάρρωση, την υπερτροφία και τη δύναμη.

2 Καλύτερη ισορροπία ορμονών

Η τεστοστερόνη η κορτιζόλη μπορεί να φτιάξει ή να… “σπάσει” έναν αθλητή. Το μαγνήσιο διατηρεί την ισορροπία των ορμονών, βοηθώντας στην απελευθέρωση της τεστοστερόνης, έτσι ώστε να λειτουργήσει στο σώμα. Επιτρέπει επίσης το μεταβολισμό της κορτιζόλης, μειώνοντας την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.

3 Καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη σύνθεση σώματος

Το μαγνήσιο είναι γνωστό και ως μέταλλο στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Βοηθά τον οργανισμό σου να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, επηρεάζοντας παράλληλα τη δραστηριότητα των ορμονών που ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το μαγνήσιο δημιουργεί ένα μεταβολικό περιβάλλον που θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη και πιο λιτή σύνθεση σώματος σε λιγότερο χρόνο 

4 Ταχύτερη ανάρρωση

Η λήψη επαρκούς ποσότητας μαγνησίου μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάρρωσης και να βοηθήσει τον ύπνο. Το μαγνήσιο καταπολεμά τη φλεγμονή, αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και βοηθά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας στους μυς. Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και σου χαρίζει έναν ξεκούραστο ύπνο. 

5 Μεγαλύτερη δύναμη και κάθετο άλμα

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τις εκρηκτικές κινήσεις, καθιστώντας το βασικό θρεπτικό συστατικό για τους αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. Για παράδειγμα, οι παίκτες βόλεϊ που έλαβαν 350 mg μαγνησίου για 4 εβδομάδες αύξησαν το ύψος κάθετου άλματος κατά μέσο όρο 3 cm!

Προτού πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής συμβουλεύσου τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σου.