ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο καφές προκαλεί καρκίνο; Τι λένε οι έρευνες;

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο καφές έχει κατηγορηθεί πολλές φορές. Το 1991, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ταξινόμησε το ρόφημα ως “πιθανό καρκινογόνο”. Στη συνέχεια, το 2016, η ίδια οργάνωση διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν “καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για καρκινογόνο επίδραση στην κατανάλωση καφέ.” Επιπλέον ερευνητές από τη Βαρκελώνη βρήκαν ότι ο εσπρέσο περιέχει περισσότερο φουράνιο, ένα τοξικό, καρκινογόνο στοιχείο, σε σύγκριση με τον παραδοσιακό καφέ φίλτρου. Οι ερευνητές εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι όλοι οι τύποι καφέ που εξετάστηκαν ήταν εντός των ορίων ασφαλείας για την ανθρώπινη υγεία.

 

 

Tον Μάρτιο του 2018, ένας δικαστής με έδρα το Λος Άντζελες έκρινε ότι οι εταιρείες πρέπει να τοποθετούν προειδοποιητικές ετικέτες καρκίνου σε προϊόντα καφέ που πωλούνται στην Καλιφόρνια. Ο λόγος; Όταν καβουρδίζεται, ο καφές παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία χαρακτηρίζεται καρκινογόνο στην Καλιφόρνια. Οι μεγάλες ποσότητες ακρυλαμιδίου έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα (ποντίκια) αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο. Επιπλέον, στις μελέτες που έγιναν στα τρωκτικά, αναφέρεται ότι τα ζώα εκτίθενται έως και 60 φορές σε ακρυλαμίδιο από ό, τι ο άνθρωπος.

Από την άλλη πλευρά πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο καφές αντί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας μας κάνει καλό, αρκεί η κατανάλωση καφέ να είναι μέτρια, παν μέτρον άριστον. Αν λοιπόν πίνεις καφέ με μέτρο έχεις πέντε λόγους για να συνεχίσεις να το κάνεις, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες.

Ο ΚΑΦΕΣ

1 Σε βοηθά στο τρέξιμο

Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αύξηση της αντοχής και της απόδοσης στην αερόβια άσκηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθαρή καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές αντοχής να τρέξουν πιο γρήγορα και να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για την αναερόβια οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι περιορισμένες αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να ασκηθείς περισσότερο και σκληρότερα ακόμα και σε ένα αναερόβιο πρόγραμμα.

2 Σε κάνει καλύτερο παίκτη

Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια και τη λεπτή κινητικότητά σου. Μελέτη διαπίστωσε ότι ποδοσφαιριστές που κατανάλωναν καφέ πριν την προπόνηση τους μπορούσαν να κάνουν καλύτερη τρίπλα ή κεφαλιά και να σουτάρουν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να κάνουν sprint σε μεγαλύτερες αποστάσεις, και οι παίκτες του μπάσκετ να αυξάνουν την αλτικότητά τους. Μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες του τένις και τους παίκτες του γκολφ να χτυπήσουν την μπάλα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Και μπορεί να βοηθήσει τους αρσιβαρίστες να αυξήσουν τα βάρη τους.

3 Μειώνει τις πιθανότητες κινδύνου ορισμένων καρκίνων

Υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 ενώσεις στον καφέ, πολλές από τις οποίες είναι αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BMJ. Ο ίδιος ο καφές έχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη βλαβών από ελεύθερες ρίζες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καρκίνο. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελανώματος και λευχαιμίας, καθώς και με καρκίνο του προστάτη και του ενδομητρίου. Επιπλέον, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας  του 2017 διαπίστωσε ότι οι καπνιστές που κατανάλωναν καφέ είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου από όσους δεν κατανάλωναν καφέ. Και όσοι έπιναν περισσότερες από 2,5 μερίδες την ημέρα είχαν 54% λιγοτέρες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο.

4. Μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σου

Ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς. Επί δεκαετίες, οι συστάσεις για ασθενείς με αρρυθμίες (που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανακοπή και εγκεφαλικό επεισόδιο), ήταν να αποφεύγουν την καφεΐνη. Ωστόσο, μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη συχνότητα κολπικής μαρμαρυγής κατά 13%. Αλλά δεν κάνει μόνον αυτό ο καφές. Σύμφωνα με αναθεώρηση του BMJ, οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν τον καφέ.  

5. Αυξάνει τη μακροζωία

Το πιο σημαντικό: η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά ή καρκίνο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας επισκόπησης του 2016 στο European Journal of Epidemiology, το οποίο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.