Fitness

Ανακάλυψε τα κατάλληλα μέρη για άσκηση στη Φύση με τους Hikers!

Το 2018  ξεκίνησε πριν λίγο και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ήδη έθεσε τους πρώτους στόχους του για τον καινούργιο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτούς, όπως πάντα, και η υπόσχεση ότι θα ασκείται. Μια υπόσχεση που συχνά αθετείται, αφού οι περισσότεροι δεν φαίνεται να θέλουν τελικά να κάνουν το γυμναστήριο ή το τρέξιμο τρόπο ζωής. Τι θα γινόταν όμως αν, αντί για τους συμβατικούς τρόπους άσκησης, επέλεγες έναν εναλλακτικό τρόπο, που να σε γυμνάζει, να προωθεί την ευεξία και να σου δίνει αίσθηση ελευθερίας;

 

 

Οι Γαβριήλ Βανάκας και Ιορδάνης Δήμτσης, απόφοιτοι του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και ιδιοκτήτες του συλλόγου Hikers, μίλησαν στον Ιάσωνα Βασιλειάδη και στο wefir.gr για τις υπαίθριες δραστηριότητες και τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας.

 

Πότε ιδρύθηκαν οι Hikers και με ποιο στόχο;

Οι Hikers ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2017 από εμάς τους δύο. Στόχος μας είναι η διάδοση της υπαίθριας άθλησης σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, πάντα με βάση την επιστημονική γνώση.

Τι δραστηριότητες πραγματοποιεί η ομάδα σας;

Ξεκινήσαμε με απλές πεζοπορίες στο Σέιχ Σου και το Χορτιάτη ενώ, αυτό το διάστημα, παραδίδουμε και μαθήματα αναρρίχησης. Σκοπεύουμε σύντομα να επεκταθούμε και με τα υπόλοιπα υπαίθρια σπορ όπως το σκι, η τοξοβολία και το κανό.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με τις υπαίθριες δραστηριότητες;

Το συντομότερο δυνατόν! Τα 6 έτη είναι η κλασσική ηλικία που μπορεί ένα παιδί να έχει την πρώτη του επαφή με κάποιο υπαίθριο άθλημα, όπως η αναρρίχηση. Γενικά, μιας και πρόκειται για μη αγωνιστικό αθλητισμό, μπορεί από πολύ νωρίς ένα παιδί να συμμετάσχει, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και η δυσκολία του αθλήματος να προσαρμόζεται στη φυσιολογία του παιδιού. Γι' αυτό πρέπει να εμπιστευόμαστε μόνον απόφοιτους ΤΕΦΑΑ, που είναι γνώστες των αναγκών του αθλούμενου από παιδαγωγική, ψυχολογική και εργοφυσιολογική άποψη.

Τι προσφέρει στον ελεύθερα ασκούμενο η άσκηση στη φύση;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Οι γνωστές θετικές προσαρμογές που επιφέρει η γύμναση στο ανθρώπινο σώμα προσαυξάνονται, όταν αυτή λαμβάνει χώρα στο φυσικό περιβάλλον. Τα σπουδαιότερα είναι η καταπολέμηση της κατάθλιψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η μείωση της υπέρτασης.

 

 

Πως βοηθούν οι υπαίθριες τον μέσο άνθρωπο να αποκτήσει ευεξία στη ζωή του;

Η επαφή με τη φύση ξεκουράζει. Αυτό είναι κοινώς γνωστό. Μετά από μια δύσκολη εβδομάδα, το καλύτερο φάρμακο για την πτώση της ευεξίας είναι να αναπνεύσει κανείς καθαρό αέρα και να ανεβάσει τους σφυγμούς του. Να ιδρώσει, να δει τη θέα απο ψηλά, να έρθει σε επαφή με άλλους αθλούμενους, να γυρίσει σπίτι του και με ένα ζεστό ντουζ να δει να τρέχει στο σιφώνι του, η κούραση της καθημερινότητας!

Ποια υπαίθρια δραστηριότητα θεωρείται ως καταλληλότερη, για να ξεκινήσει κάποιος αρχάριος;

Αναμφίβολα η πεζοπορία είναι η δραστηριότητα που ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει τώρα! Δεν χρειάζεται εξοπλισμό, γίνεται εύκολα και κατά μόνας, και οι εργοφυσιολογικές του απαιτήσεις ειναι ελάχιστες. Τα οφέλη στην υγεία όμως είναι μέγιστα. Το περπάτημα είναι η πιο φυσική ανθρώπινη κίνηση αλλά μια απο τις πιο ωφέλιμες στη σύγχρονη ζωή.

Ποια μέρη στην Ελλάδα είναι κατάλληλα, για να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται στη φύση;

Σε όλη σχεδόν την επικράτεια υπάρχουν μέρη κατάλληλα να φιλοξενήσουν υπαίθριες δραστηριότητες. Τα περιαστικά δάση είναι τα πιο ευπρόσιτα. Όσον αφορά τα οργανωμένα outdoors, τα πιο γνωστά είναι η δυτική Θεσσαλία, το Καρπενήσι και η κάποια νησιά, στο Αιγαίο κυρίως.Ως Hikers καταβάλλουμε προσπάθεια να αναδείξουμε προορισμούς, όπως είναι η περιοχή του όρους Πάικου, στη βόρεια Μακεδονία αλλά και ο Ολυμπος, η Ροδόπη και τα Όρη Βάλτου στην Αιτωλοακαρνανία.

Στοιχεία επικοινωνίας με το σύλλογο:

Facebook: Hikers Thessaloniki

Instagram: hikers_thessaloniki