Fitness

Οι 5 βασικές κινήσεις που θα σε σώσουν από το καθισιό

Όλοι μας καθόμαστε περισσότερο και κινούμαστε λιγότερο. Κατά μέσο όρο, καθόμαστε περί 7,7 ώρες την ημέρα, με μερικούς ανθρώπους να κάθονται έως και 15 ώρες την ημέρα σύμφωνα με την Global Studies. Αυτό είναι πραγματικά κακό για την υγεία μας. Τόσο κακό που έχει και όνομα: καθιστική νόσος!

 

 

Οποιαδήποτε εκτεταμένη καθιστική στάση (όπως στο γραφείο στη δουλειά, ή πίσω από το τιμόνι καθώς οδηγείς, η στην τηλεόραση) μπορεί να είναι επιβλαβής. Μάλιστα, το να ξοδεύεις μερικές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, ή σε κάποια άλλη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η καθιστική νόσος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυσταλίας. “Για τους ανθρώπους που κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι περίπου ίδιος με το κάπνισμα” σύμφωνα με την καρδιολόγο Martha Grogan της Mayo Clinic ενώ η NASA και ο δρ. Joan Vernikos, ερευνητής και πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Life Sciences της NASA, αποφάνθηκαν: «Οι κλασσικές γυμναστικές ασκήσεις είναι αναποτελεσματικές για να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Ιατρικές μελέτες σε αστροναύτες δείχνουν ότι στην πρόκληση βαρύτητας η ολοήμερη κίνηση είναι πιο σημαντική για την καλή υγεία από την κλασική γυμναστική”.

Μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τoν Διεθνή Σύνδεσμο για τον Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association), καταδεικνύει ότι 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της σωματικής αδράνειας. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου προέρχονται από τις ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του στήθους.

Οπότε εάν η γυμναστική είναι η λάθος κίνηση για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής νόσου και ζωής τότε τι μπορεί να σε σώσει;

 

Οι 5 Βασικές Κινήσεις

Όσο λιγότερο κινούμαστε, τόσο λιγότερο αλληλεπιδράμε με τη βαρύτητα. Η σύγχρονη τεχνολογία μείωσε σημαντικά τη συχνότητα αλλαγής της στάσης μας και των κινήσεων που σχετίζονται με τη βαρύτητα. Για παράδειγμα δεν πλένουμε πλέον τα ρούχα μας στο ποτάμι ή δεν κυνηγάμε την τροφή μας. Τι πρέπει να κάνεις τότε, εάν είσαι ο μέσος άνθρωπος και όχι ένας επαγγελματίας αθλητής; Προσπάθησε να κινείς συνεχώς το σώμα σου με τις βασικές ανθρώπινες κινήσεις και να το κάνεις πιο δυνατό. Θα σε κάνει καλύτερο σε όλα και πιο ανθεκτικό σε τραυματισμούς.

Προπονήσου με τις κινήσεις που σου προτείνουμε παρακάτω μέχρι να είναι ευκολάκι για σένα. Μόλις γίνεις πραγματικά καλός στις Βασικές Κινήσεις, τότε μπορείς να προσθέσεις ασκήσεις και να κάνεις γυμναστική, με πιο προηγμένες ή πολύπλοκες κινήσεις. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν γυμναστική, διάφορα είδη χορών και πολεμικές τέχνες, όπως Capoeira και Βραζιλιάνο Jiu-Jitsu. Όλα αυτά απαιτούν από εσένα να μπορείς να κινείσαι σε διαφορετικά επίπεδα. Ποιες είναι οι Βασικές Κινήσεις που πρέπει να κάνεις καλά για να σε σώσουν από το καθισιό;

 

1 Full squat

Γυμνάζει το κάτω μέρος του σώματος, με έμφαση στα πόδια και τους γλουτούς. Δουλεύονται οι μεγαλύτεροι μύες στο κάτω μισό του σώματος, καθιστώντας τα squats απίστευτα αποτελεσματικά και αποδοτικά τόσο στο χτίσιμο της μυϊκής μάζας όσο και στο κάψιμο θερμίδων. Στα συν είναι ότι είναι μία πολύ λειτουργική άσκηση για την καθημερινότητα σου.

 

2 Βάδισμα στα τέσσερα

Γυμνάζονται όλες οι μεγάλες μυϊκές ομάδες αλλά λίγο περισσότερο οι κοιλιακοί, οι τετρακέφαλοι οι θωρακικοί και οι δελτοειδείς. Το σώμα γυμνάζεται σαν μια αδιαίρετη ενότητα και ενισχύεται ο συντονισμός και η ευκινησία του. Ωφελείται επίσης και η αντοχή του καρδιαναπνευστικού. Θα το διαπιστώσεις όταν την κάνεις. Θα νιώσεις τα πνευμόνια σου να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αέρα.

 

3 Κολύμπι

Καίει τις περισσότερες θερμίδες, εκτινάσσει το μεταβολισμό σου και γυμνάζει κάθε μυ στο σώμα σου χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις σου. Συνδυάζει καρδιαγγειακή άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Κι επειδή το νερό είναι περίπου 800 φορές πιο πυκνό από τον αέρα είναι σαν να γυμνάζεσαι με αντιστάσεις. Εξασκείς κορμό, γοφούς, χέρια, ώμους και γλουτούς.

 

4 Άλματα

Τα άλματα είναι πολυαρθρικές ασκήσεις και ενεργοποιούν κυρίως τους μυς των κάτω άκρων: γλουτιαίους, τετρακέφαλους, μηριαίους δικέφαλους και γαστροκνήμιο.

 

5 Αναρρίχηση σε τοίχο ή βράχο

Στην αναρρίχηση σε βράχο δεν χρειάζεται τόσο πολύ δύναμη όσο κυρίως τεχνική, δηλαδή να μάθεις να κινείς το σώμα σου ή να το ισορροπείς στο ανάγλυφο του βράχου. Γυμνάζει όλο το σώμα. (Έρευνα: Ποια άσκηση καίει τις περισσότερες θερμίδες;)

 

Πώς θα τις πετύχεις

Άσε το βόλεμα και κίνησε το σώμα σου με διαφορετικούς τρόπους. Δοκίμασε κάτι νέο. Δεν χρειάζεται να κολλήσεις για πάντα σε ένα πρόγραμμα – στην πραγματικότητα θα είσαι καλύτερα αν το αλλάζεις συνεχώς. Ο εγκέφαλός σου αγαπά τα καινούρια πράγματα.

Θυμήσου πόσο διασκεδαστικό ήταν όταν σκαρφάλωνες, μπουσουλούσες ή χοροπηδούσες όταν ήσουν παιδί. Τα παιδιά αγαπού την κίνηση, η αέναη κίνηση είναι εξίσου απαραίτητη όπως και η αναπνοή. Εάν μπορείς να νιώσεις την ελευθερία της κίνησης, θα έχεις ένα σώμα πιο υγιές, θα νιώθεις καλά και θα μπορέσεις να αντισταθμίσεις τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Φίλια Μητρομάρα