Fitness

Οδηγός αγοράς: Πώς να επιλέξεις σωστά παπούτσια για τρέξιμο

Με τόσες πολλές επιλογές που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να σε δυσκολεύει η επιλογή ενός running παπουτσιού που να ταιριάζει απόλυτα σε σένα.

 

 

 

 

Τί είναι αυτό που αναζητάς όταν σκέφτεσαι να αγοράσεις παπούτσια για τρέξιμο: επιπλέον στήριξη, άνετη επένδυση ή ελκυστική τιμή; Αναζητάς παπούτσια για τρέξιμο με νέες τεχνολογίες που βελτιώνουν τη στάση του σώματός σου ή που να… ταιριάζουν με το νέο σου outfit; Εάν είσαι μπερδεμένος και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να βρεις τα ιδανικά παπούτσια για τρέξιμο. Σκοπός είναι να βρεις τον τύπο παπουτσιού που σου ταιριάζει απόλυτα και όχι απλά ένα καλό μοντέλο. 

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες των αθλητικών παπουτσιών

Σύμφωνα με έρευνα από το American College of Sports Medicine (Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής) το 85% των ανθρώπων φορούν παπούτσια για τρέξιμο που δεν τους ταιριάζουν. Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες των παπουτσιών για τρέξιμο:

  • Cushion: Εάν το πέλμα σου είναι κανονικό.
  • Stability/Motion Control: Εάν υπάρχει ελαφρύς έως και μέτριος υπερπρηνισμός. 
  • Performance: Με ελαφρύ βάρος για γρήγορες προπονήσεις.
  • Racing: Για αθλητές υψηλού επιπέδου.
  • Trail: Για όσους τρέχουν σε βουνό, μονοπάτια και ανώμαλο έδαφος.

Πώς επιλέγεις παπούτσια για τρέξιμο

Εάν είσαι έτοιμος να αγοράσεις παπούτσια για τρέξιμο σκέψου πρώτα αυτά:

1 Την επιφάνεια στην οποία τρέχεις

Αν τρέχεις σε δρόμο, τότε η κατηγορία Cushion είναι για σένα. Τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια αυτής της κατηγορίας διαθέτουν αντικραδασμική προστασία από μαλακό αφρώδες υλικό που κάνει πιο εύκολη την κίνηση και δεν καταπονεί τις φτέρνες και τα δάχτυλα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμού. Τα πολύ ελαφριά παπούτσια με πέλμα, ειδικά διαμορφωμένο ώστε να σου παρέχει καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος, είναι ιδανικά για ταρτάν.

Αν τρέχεις σε ανώμαλο έδαφος σε ορεινό περιβάλλον, στο βουνό, προτίμησε ένα ζευγάρι trail παπούτσια που προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και στήριξη στους αστράγαλους, κάτι πολύ σημαντικό για το τρέξιμο σε τέτοιες επιφάνειες. Στην άσφαλτο αυτά τα παπούτσια θα σου φανούν πολύ άβολα καθώς πιέζονται τα πέλματα των ποδιών σου.

Αν τρέχεις και στις δύο επιφάνειες αναζήτησε ένα «υβριδικό» παπούτσι τρεξίματος που να συνδυάζει το τρέξιμο σε αστικό περιβάλλον με το ορεινό. Αυτά τα παπούτσια λειτουργούν καλά και στις δύο επιφάνειες και σε μικτές συνθήκες διαδρομής.

2 Την απόσταση που διανύεις

Εάν προπονείσαι για έναν μαραθώνιο χρειάζεσαι διαφορετικό αθλητικό παπούτσι από ότι εάν έτρεχες σε έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων. Οι μακρύτερες αποστάσεις απαιτούν ένα παπούτσι που να σε προστατεύει, να συμβάλλει στη βέλτιστη διανομή φορτίου, να σου εξασφαλίζει άνεση ενώ το πίσω μέρος να αγκαλιάζει τη φτέρνα αποτρέποντας την ολίσθηση. Εάν τρέχεις μικρότερες αποστάσεις θα επωφεληθείς από ένα πιο ευέλικτο παπούτσι. 

3 Τη συχνότητα τρεξίματος

Εάν τρέχεις καθημερινά χρειάζεσαι οπωσδήποτε δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια. Η ενδιάμεση σόλα που συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών, χρειάζεται 48 ώρες για να ανακτήσει την αρχική απορροφητική της ιδιότητα. Άλλαζε τα παπούτσια σου ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει. Μεταξύ 600 – 800 χιλιομέτρων μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ένα καινούργιο ζευγάρι.

Εάν κάνεις πέντε χιλιόμετρα την ημέρα σε 120 – 160 ημέρες θα χρειαστεί να τα αλλάξεις.

4 Τον τύπο του ποδιού σου

Ανάλογα από τον τύπο του ποδιού επηρεάζεται και ο τρόπος που περπατάς ή τρέχεις. Σε καταστήματα αθλητικών ειδικών μπορείς να κάνεις μία ανάλυση πέλματος δωρεάν προκειμένου η επιλογή των παπουτσιών για τρέξιμο να είναι ιδανική για το δικό σου πέλμα. Έτσι, αν το πόδι σου:

Είναι ούδετερο – φυσιολογικό: Το πέλμα σου έχει φυσιολογική καμάρα επομένως ένα παπούτσι της κατηγορίας Cushion ή Performance είναι ιδανικό για σένα αλλά η τελική αγορά του παπουτσιού θα εξαρτηθεί και από το βάρος σου, την επιφάνεια τρέξιματος, την απόσταση, την ταχύτητα καθώς και τυχόν προβλήματα σε μέση και γόνατα.

Είναι επίπεδο (πλατυποδία): τότε υπάρχει υποπρηνισμός. Θα το διαπιστώσεις και από τα παπούτσια σου που έχουν πάτημα προς την εσωτερική πλευρά. Έτσι ένα μοντέλο της κατηγορίας Stability ή Motion Contol είναι ιδανικό για σένα. Τα παπούτσια αυτά είναι ενισχυμένα στην πίσω και την εσωτερική πλευρά, περιορίζοντας την κίνηση του πέλματος προς το εσωτερικό.

Έχει μεγάλη καμάρα: τότε υπάρχει υπερπρηνισμός, τα παπούτσια σου έχουν πάτημα προς την εξωτερική πλευρά. Στην περίπτωση αυτή καταλληλότερα είναι τα μοντέλα που διαθέτουν μαξιλαράκι (γέφυρα) και δεν λυγίζει η σόλα τους προστατεύοντάς σε από τους κραδασμούς.

Πώς να επιλέξεις το σωστό μέγεθος ενός running παπουτσιού

  • Δοκίμασέ τα απόγευμα. Επισκέψου ένα κατάστημα Intersport απογευματινές ώρες φορώντας τις κάλτσες με τις οποίες συνήθως τρέχεις. Τα πέλματα σου πρήζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ίδιο και όταν τρέχεις, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα δοκιμάζεις το απόγευμα.
  •  Φρόντισε να είναι μισό νούμερο μεγαλύτερο. Το μεγάλο δάκτυλο να μην ακουμπάει στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού γιατί μπορεί να χτυπά στο πάνω μέρος του παπουτσιού όταν τρέχεις, προκαλώντας αιμάτωμα κάτω από το νύχι. (Το ιδανικό μέγεθος είναι όταν το μεγάλο δάχτυλο απέχει όσο ένας μισός αντίχειρας). Το παπούτσι πρέπει να εφαρμόζει σωστά, να μην σε στενεύει αλλά ούτε και να γλιστρά η φτέρνα, για να αποφύγεις διαστρέμματα ή άλλους τραυματισμούς. 
  • Βρες το νούμερό σου. Τα νούμερα διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία και την κατασκευή του παπουτσιού. Δοκίμασε πάρα πολλά παπούτσια μέχρι να βρεις αυτό που είναι άνετο στο πόδι σου.
  •  Περπάτησέ τα: Φόρεσε τα παπούτσια σε εσωτερικό χώρο και περπάτησε με αυτά τουλάχιστον για 10 λεπτά.
  • Τσέκαρε τη σόλα: πρέπει να κάμπτεται μπροστά. Αν λυγίζει στη μέση δεν παρέχει αρκετή υποστήριξη στην καμάρα.
  • Άφησε τελευταία την τιμή. Αν το παπούτσι που επιλέξεις σε βοηθήσει να κάνεις πολλά άνετα χιλιόμετρα και δεν σου προκαλέσει τραυματισμούς, τότε δεν θα μετανιώσεις τα χρήματα που διέθεσες για να το αγοράσεις.

Tip: Να θυμάσαι πώς ποτέ δε τρέχουμε σε έναν αγώνα με ένα κανούργιο ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών. Θα χρειαστεί να τα “στρώσεις” πρώτα φορώντας τα για περπάτημα ή για τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό. Τις πρώτες τρεις φορές η απόσταση που θα διανύσεις τρέχοντας καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 3 χιλιόμετρα. Τα παπούτσια για τρέξιμο είναι έτοιμα όταν συμπληρώσουν τα πρώτα 10 χιλιόμετρα. Έτσι θα αποφύγεις φουσκάλες και χτύπημα από τα παπούτσια.

Φίλια Μητρομάρα