Τουλάχιστον 3 στους 4 νοσούν από τον ιό HPV, από το πιο κοινό σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, μολυσμένων δακτύλων, μολυσμένα sex toys και πιθανότατα από άλλα αντικείμενα όπως πετσέτες κ.λπ., και δεν το γνωρίζουν.
“Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) χαρακτηρίζεται και ως ο «ιός των σχέσεων», με τα κονδυλώματα ως ‘’θορυβώδη’’ έκφραση λοίμωξης από αυτόν, με το κύριο εκλυτικό αίτιο τους να είναι οι σεξουαλικές σχέσεις, ακόμα και με την μη ολοκληρωμένη επαφή, με τη χρήση προφυλακτικού να μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως.”
Αυτό υπογραμμίζει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τις συχνές αναφορές του τελευταίου καιρού στον HPV και τις επιπτώσεις του στην υγεία, επισημαίνοντας συγχρόνως πως «θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του θεράποντα ιατρού που θα συστήσει τις θεραπευτικές λύσεις που σαφώς και υπάρχουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κονδυλωμάτων, γνωρίζοντας βέβαια πως από τη στιγμή που κολλήσει κάποιος τον ιό θα παραμείνει πάντα φορέας του».
Διάβασε σχετικά: Κονδυλώματα: Υπάρχει θεραπεία;
Τα κονδυλώματα αποτελούν το πιο διαδεδομένο και σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα προερχόμενο από ορισμένους τύπους του HPV ο οποίος σημειωτέον «διαθέτει» περισσότερους από 200, με κάποιους να είναι χαμηλού κινδύνου και κάποιους άλλους, αυξημένου. Η σεξουαλική επαφή, ακόμη και η μη ολοκληρωμένη, αποτελεί τον κύριο παράγοντα μετάδοσής τους, μιας και «κολλάνε» εύκολα με την τριβή του δέρματος ή των βλεννογόνων, ακόμα και με το στοματικό σεξ, οπότε αν έχει κονδυλώματα ο ένας ερωτικός σύντροφος, εύκολα αυτά να μεταδίδονται στον άλλον.
«Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν την μόνη ‘’έκφραση’’ του ιού», προσθέτει ο Δρ. Σκαρτάδος, «τη στιγμή που κάποιοι τύποι του επονομαζόμενου υψηλού κινδύνου, ευθύνονται για την ανάπτυξη κάτω από ειδικές συνθήκες για πολύ σοβαρότερες καταστάσεις, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα».
Που εμφανίζονται τα κονδυλώματα;
Στους άντρες εμφανίζεται στην ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών (Διάβασε σχετικά: Πρόβλημα στο πέος; Ποια σημάδια οδηγούν στον γιατρό). Στις γυναίκες στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, αλλά και την περινεϊκή, περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Επίσης, αν και σπανιότερα, εντοπίζεται και στα χείλη του στόματος, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα. Δες τι πρέπει να κάνεις.
Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνεις
Οι εξετάσεις που μπορεί να σου συστήσει ο γιατρός είναι οι εξής:
Αν είσαι γυναίκα:
- Κλινική εξέταση σε γυναικολόγο
- Τεστ Παπανικολάου
- Κολποσκόπηση
- Βιοψία
- Μοριακά τεστ για αναζήτηση του DNA των HPV, του mRNA και άλλα μοριακά τεστ (όπως p16, Ki-67 κλπ).
Αν είσαι άντρας:
- Κλινική εξέταση σε δερματολόγο – αφροδισιολόγο
- Βιοψία για μοριακή ανάλυση και απομόνωση ολικού DNA και RNA. Η ακριβής τυποποίηση του ιού HPV είναι σημαντική, καθώς ορισμένοι από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες.