ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 οφέλη που έχει η κολοκύθα για τους αθλητές

Πλούσια σε καροτένιο και βιταμίνες C, Α και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, όπως και σε πολλές φυτικές πρωτεΐνες (που δίνει στον οργανισμό τη βάση για να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες) η κολοκύθα έχει πολλά οφέλη για τους αθλητές. Δες και τα 7 οφέλη και βάλε από σήμερα κιόλας την κολοκύθα στη διατροφή σου.

 

 

 

 

Η ΚΟΛΟΚΥΘΑ:

1 Μειώνει τις μυικές κράμπες

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κολοκύθα μπορεί να αποδώσει μέχρι και 560 mg κάλιο, περισσότερο δηλαδή από μία μέτρια μπανάνα. Αυτό την καθιστά κατάλληλη για να μειώσει τις μυϊκές κράμπες μετά την άσκηση.

2 Διατηρεί τις αρθρώσεις σου γερές

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγγάνιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της αρθρικής υγείας και δρα ως αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικό για όλους τους αθλητές, ειδικά σε δρομείς.

3 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο και ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό μέταλλο για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Όσες λιγότερες ιώσεις κολλήσεις τόσο περισσότερο χρόνο θα περάσεις στα γήπεδα και στο γυμναστήριο. Ενώ ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στους κολοκυθόσπορους είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί επειδή περιέχει φυτικό οξύ, αυτό μπορεί εύκολα να διορθωθεί με εμβάπτιση των σπόρων σε ζεστό νερό, αφήνοντάς τους όλη νύχτα.

4 Μειώνει το στρες

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, το οποίο καλμάρει τους πονεμένους μυς και βοηθά στην σύνθεση του ATP, του αποθηκευμένου μορίου ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας στην άσκηση. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο μπορεί επίσης να μειώσει και το στρες στους αθλητές.

5 Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα πριν από έναν αγώνα. Επειδή η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σε κάνει να νιώθεις καλά, μπορεί να βελτιώσει και τη διάθεσή σου.

6 Βοηθά στην αποκατάσταση

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από ό,τι θα μπορούσες να φανταστείς. Μια μερίδα σπόρων κολοκύθας έχει 1,5 φορές ποσόστητα πρωτεΐνης από άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως π.χ. τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια και το σουσάμι. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα τέλειο σνακ για μεγάλες αποστάσεις.

7 Προστατεύει την όρασή σου

Μια διατροφή υψηλή σε βιταμίνη Α και βιοφλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην κολοκύθα (συγκεκριμένα ζεαξανθίνη και λουτείνη) βοηθούν στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η κατανάλωση κολοκύθας θα σε βοηθήσει να κρατήσεις την όραση σου δυνατή.

 Φίλια Μητρομάρα