ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 συμπληρώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό των αθλητών

Αν γυμνάζεσαι πολύ ίσως να είσαι επιρρεπής στις λοιμώξεις και τις ιώσεις.

 

 

Η υπερβολική άσκηση προκαλεί στον οργανισμό αποτέλεσμα παρόμοιο με το στρες. Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως η κορτιζόλη) και έτσι μεταβάλλεται η λειτουργία των ανοσοκυττάρων. Ακόμη και αν υπάρχει αύξηση του αριθμού των ανοσοκυττάρων, η λειτουργία τους είναι κατεσταλμένη. Εκτός από την ξεκούραση, την καλή διατροφή, τον επαρκή ύπνο και τη μείωση του στρες αυτά τα 3 συμπληρώματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό των αθλητών και τους βοηθούν να παραμείνουν σε κορυφαία φυσική κατάσταση.

 

1 Βιταμίνες Α και Ε

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό, με σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και τη διατήρηση της ομαλής διαφοροποίησης των επιθηλιακών κυττάρων ενώ η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των πνευμόνων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη για την πρόληψη των ασθενειών, ιδιαίτερα αυτών που περιέχουν βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή λευκοκυττάρων. Πολλοί αθλητές λαμβάνουν επίσης συμπληρώματα βιταμινών για την περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Προσπάθησε να καταναλώνεις ικανές ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα οποία δεν περιέχουν απλώς βιταμίνες αλλά χιλιάδες άλλα συστατικά τα οποία ονομάζονται φυτοχημικά και ασκούν μια σειρά ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό. 

Διάβασε σχετικά: Ολυμπιακοί αγώνες: Τι συμπληρώματα παίρνουν οι επαγγελματίες αθλητές;

2 Κερσετίνη

Η κερσετίνη είναι ένα φυσικό φλαβονοειδές που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρεμμύδι, οι πιπεριές, τα μήλα, το καλαμπόκι και η κάπαρη (σύμφωνα με το περιοδικό Natural Medical Journal). Είναι μια σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία που βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών και ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με το ιχθυέλαιο ή το πράσινο τσάι. Η κερσετίνη και άλλα συμπληρώματα ενέργειας, όπως η καφεΐνη, φαίνεται ότι δίνουν ώθηση στην ενέργεια κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενώ έχει προστατευτική δράση στο ανοσοποιητικό.

3 Προβιοτικά

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά από ένα υγιές έντερο. Τα προβιοτικά, τα φιλικά αυτά βακτήρια είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εντερική χλωρίδα ανταγωνίζεται με τα κακά μικρόβια για τροφή και ζωτικό χώρο. Επίσης απελευθερώνει αντιμικροβιακά συστατικά και επικοινωνεί με το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που μόλις τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε. Επομένως η καταστροφή της εντερικής χλωρίδας σε καθιστά επιρρεπή σε λοιμώξεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να θρέφεις τα φιλικά βακτήρια. Αυτός είναι ο στόχος των προβιοτικών, γιαουρτιών που έχουν σχεδιαστεί για να αυξάνουν τους αριθμούς των καλών βακτηρίων. Όταν το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει και να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά επηρεάζει το ανοσοποιητικό και την υγεία σου. Τα προβιοτικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους αθλητές αντοχής, καθώς βελτιώνουν την απόδοση, ισορροπώντας τα επίπεδα άγχους που μπορεί να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ευάλωτο ενώ βοηθούν και στην ταχύτερη ανάκαμψη. Διάβασε σχετικά: Τα προβιοτικά είναι οι νέες βιταμίνες!