ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Ποιο σνακ μειώνει τις λιγούρες σου για γλυκά και junk food;

Όταν σε πιάνουν λιγούρες και είσαι έτοιμος να ανοίξεις το κουτί του παγωτού ή των κρουασάν με σοκολάτα κάνε αυτό: φάε μία χούφτα καρύδια. Η κατανάλωση καρυδιών μπορεί πραγματικά να καταπολεμήσει τις λιγούρες σου για πρόχειρο φαγητό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, Obesity, and Metabolism.

 

 

 

 

Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν πως οι πολυφαινόλες των καρυδιών αναστέλλουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, διαδικασίας που αποτελεί πρωταρχικό στάδιο της αθηροσκλήρωσης. Παράλληλα μισή χούφτα καρύδια ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, οδηγεί σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του ενδοθηλίου των αγγείων.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ερεύνησαν 10 παχύσαρκους ενήλικες για 5 ημέρες, δυο φορές την ημέρα. Τη μία φορά οι συμμετέχοντες έπιναν καθημερινά ένα smoothie που περιείχε 48 γραμμάρια καρύδια. Τη δεύτερη φορά έπιναν ένα smoothie χωρίς καρύδια με συγκρίσιμη θρεπτική αξία με το πρώτο.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, όταν έπιναν το smoothie καρυδιών, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι. Βέβαια και προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαίωσει ότι τα καρύδια είναι ένα σνακ που μειώνει την όρεξη και αυξάνει τον κορεσμό. Όμως, οι ερευνητές έκαναν και κάτι άλλο: έδειχναν στους συμμετέχοντες εικόνες επιθυμητών φαγητών όπως τα μπέργκερ και τα γλυκά κάνοντάς τους μαγνητικές απεικονίσεις. Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι όταν έπιναν το smoothie καρυδιών φαινόταν ενεργοποιημένη μία περιοχή στο δεξί μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται νησιωτικός φλοιός (insula, τμήμα του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων που βρίσκεται βαθιά στην πλάγια αύλακα, μεταξύ του κροταφικού και του μετωπιαίου λοβού), η οποία συνδέεται με την αντίληψη, τον έλεγχο της κίνησης, την αυτογνωσία, τη γνωσιακή λειτουργία ενώ ελέγχει την πείνα και τις λιγούρες. Αυτή η ενεργοποίηση στην περιοχή αυτή βοηθούσε τους συμμετέχοντες να είναι πιο προσεκτικοί στις επιλογές των τροφίμων, να επιλέγουν πιο υγιεινές τροφές και λιγότερο ποθητές τροφές όπως το junk food.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν μια διαφορετική δοσολογία καρυδιών – η ποσότητα που χρησιμοποίησαν των 48 γραμμαρίων αντιστοιχεί σε 314 θερμίδες – για να δουν εάν οι μικρότερες ποσότητες θα είναι αποτελεσματικές στην ενεργοποίηση αυτής της περιοχής ή όχι. Σχεδιάζουν επίσης να εξετάσουν πώς άλλες ενώσεις στα τρόφιμα επηρεάζουν αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της παχυσαρκίας.