Fitness

Μήπως οι διακοπές δεν κάνουν καλό στην άσκησή σου;

Ήρθε ο καιρός να πας διακοπές. Και πολύ καλά θα κάνεις. Κλείστα όλα, κινητά, tablet, σπίτι. Φύγε. Οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία σου και την ψυχική σου διάθεση. Όμως κάνουν και ένα κακό: στην άσκησή σου. Μάθε γιατί πρέπει να χαλαρώσεις από την καθημερινότητα και τα επαγγελματικά αλλά όχι από την άσκησή σου.

 

 

Οι διακοπές κάνουν καλό στην υγεία σου

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που πραγματικά πηγαίνουν διακοπές, τρεις στους πέντε παραδέχονται ότι δεν χαλαρώνουν εντελώς και κάνουν κάποια δουλειά, το ένα τέταρτο έρχεται σε επαφή με κάποιον συνεργάτη ενώ το 25% όσων είναι σε διακοπές είναι συνδεδεμένοι με το laptop και το κινητό για κάποιο θέμα που σχετίζεται με τη δουλειά. Η χαλάρωση και η απομάκρυνση από τα επαγγελματικά και την καθημερινότητά σου μειώνουν το άγχος, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, κάτι που με τη σειρά τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χρόνιων ασθενειών που προκαλούνται από το στρες. 

Διάβασε σχετικά: Το τρίπτυχο που θα σε κρατήσει fit και στις διακοπές

Οι διακοπές σε κάνουν πιο παραγωγικό

Ο καθένας έχει τα όριά του κι όταν εσύ ξεπερνάς τα όριά σου αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Σχεδόν 500 υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού έχουν να σου πουν ότι το 90% των εργαζομένων είναι πάντα πιο παραγωγικό μετά τις διακοπές. Επιπλέον, οι διακοπές επαναφέρουν την έμπνευσή σου (και ίσως δημιουργούν και κάποιες νέες ιδέες).

Οι διακοπές σε κάνουν ευτυχισμένο

Το ταξίδι σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα, βελτιώνει τη σχέση σου με τον εαυτό σου αλλά και τις σχέσεις σου με τους άλλους μακροπρόθεσμα.

Στις διακοπές μπορείς να κάνεις διακοπές από την άσκηση;

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπολογίσεις τα εξής: Πόσο χρόνο θα κάνεις διακοπές; Εάν πρόκειται να πας για έναν μήνα έχε υπόψη σου ότι ο μεταβολισμός σου θα αλλάξει λιγάκι. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσεις να καις λίπος και να το αποθηκεύεις. Επιπλέον, εάν τρέχεις και σταματήσεις εντελώς για έναν μήνα, οι χρόνοι σου δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα αλλά η αντοχή σου μπορεί να παρουσιάσει σημαντική μείωση σε μόλις δύο εβδομάδες. Ακόμη και ένας προχωρημένος ασκούμενος, μπορεί να χάσει έως και το 12% της δύναμής του, αν δεν σηκώσει βάρη για περισσότερο από ένα μήνα! Οπότε βρες λίγο χρόνο να γυμνάζεσαι στις διακοπές σου και χαλάρωσε τις υπόλοιπες ώρες:

Διάβασε σχετικά: 5 κυκλικά προγράμματα προπόνησης που θα κάνεις παντού. Ναι, και στις διακοπές!

  • Κάνε σύντομες αλλά έντονες προπονήσεις Εάν έκανες προπόνηση έξι ημέρες την εβδομάδα για παράδειγμα, στις διακοπές κάνε δύο έως τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα. Το μυστικό δεν είναι πόσο συχνά ή πόσο πολύ γυμνάζεσαι, αλλά πόσο έντονα γυμνάζεσαι. Έτσι θα αποτρέψεις πιθανές απώλειες στην αντοχή σου κάνοντας σύντομες αλλά έντονες προπονήσεις.
  • Κάνε cross training Είναι καλό για το σώμα και για τον εγκέφαλο! O μεταβολισμός παίρνει φωτιά, η διάθεση ανεβαίνει, οι μύες «ζωντανεύουν» και το σώμα παραμένει σε φόρμα. Αυτό το είδος προπόνησης τα συνδυάζει όλα: μυϊκή ενδυνάμωση, καρδιοαναπνευστική τόνωση, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, αλλά και με βάρη.

Εάν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ μιας αερόβιας προπόνησης και μιας προπόνησης δύναμης ενώ είσαι σε διακοπές, διάλεξε την πρώτη. Θυμήσου ότι η αερόβια ικανότητά σου μειώνεται πιο γρήγορα από τη δύναμή σου. Ασκήσου για 20 έως 40 λεπτά, με μέτρια ένταση στο 60 έως 70& του μέγιστου καρδιακού σου ρυθμού και θα είσαι εντάξει.