ΥΓΕΙΑ

Πάτησες αχινό; Τί να κάνεις για τον αφαιρέσεις

]Οι αχινοί σε μια παραλία είναι ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας και σε καμμία περίπτωση δεν πέφτουν… καταπάνω σου! Πιθανότατα εσύ πέρασες τα βραχάκια για να βουτήξεις στα κρυστάλλινα νερά και τσουπ! Τον πάτησες τον αχινό! Τα αγκάθια του εισχώρησαν στο δέρμα σου και τώρα πονάς. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα ή φλεγμονή. Τον πάτησες, αλλά μην ανησυχείς, δεν την πάτησες! Δες τι να κάνεις και ακολούθησε αυτά τα 5 απλά πράγματα για τον αφαιρέσεις.

 

 

 

 

1 Καθάρισε το πέλμα σου με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγεις οποιαδήποτε μόλυνση. 

2  Αφαίρεσε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο καλό είναι να έχεις αποστειρώσει με οινόπνευμα ή φωτιά.

3 Καθάρισε με σαπούνι και νερό  τα πόδια σου και βεβαίωσου ότι έχεις αφαιρέσει όλα τα αγκαθάκια.

3 Αν κάποια αγκαθάκια έχουν εισχωρήσει πιο βαθιά, ζέστανε λαδάκι, εμπότισε μία γάζα με αυτό και βάλτη στην περιοχή. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος διαρκεί 1-2 ημέρες, αν ωστόσο δεν υποχωρήσει, μερικά ποδόλουτρα με ζεστό νερό μπορεί να σε ανακουφίσουν. Ρίξε άλατα Epsom ή άλλη ένωση θειικού μαγνησίου στο νερό για να βοηθήσεις τα υπόλοιπα αγκαθάκια να διαλυθούν. Επανέλαβε το ποδόλουτρο όταν εμφανιστεί πόνος.

4 Εάν δεν μπορείς να αφαιρέσεις τα αγκαθάκια του, μην περιμένεις να βγουν μόνα τους. Απευθύνσου σε ένα γιατρό, για να αποφύγεις τη δημιουρ­γία αποστήματος. 

5 Μην καλύπτεις με επίδεσμους την περιοχή.

Για να μην τον ξαναπατήσεις

Εάν κολυμπάς σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι έχει αχινούς, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις κάποια παπούτσια κατάδυσης. Επίσης, οι αχινοί δεν κρύβονται μόνον στα βραχάκια αλλά είναι θαμμένοι και στην άμμο. Τέλος, προσοχή στο instagram! Τα περισσότερα πατήματα αχινού συμβαίνουν όταν δεν προσέχει κάποιος και κυνηγά την τέλεια φωτογραφία.