«Αισιόδοξη, δημιουργική, ενεργητική, χαμηλών τόνων, φιλική και πειθαρχημένη». Αυτές ήταν οι μονολεκτικές περιγραφές που έδωσε για τον εαυτό της όταν της ζήτησα να μου πει κάτι για εκείνη με λίγα λόγια. Εάν όμως δεις τη Στεφανία Τσέρτου να χορεύει τότε οι περιγραφές περιττεύουν. Η φινέτσα ενώνεται με την άρτια τεχνική και το σώμα επικοινωνεί με άλλον τρόπο ό,τι νιώθει και αισθάνεται, με τον χορό. Τη μεγάλη αγάπη της Στεφανίας που για χάρη του άφησε πίσω της το μέλλον που θα τις προσέφεραν οι σπουδές της στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για να ακολουθήσει τ’ όνειρό της.
Η Στεφανία ξεκίνησε με κλασικό χορό στην ηλικία των 4 ετών και είναι κάτοχος του διπλώματος Vaganova. Στην εφηβεία ξεκίνησε μοντέρνο χορό, αυτό όμως που τη γοήτευσε ήταν οι Latin χοροί. Έχει κατακτήσει τον τίτλο πρωταθλήτριας και κυπελλούχου Ελλάδος στο WDC το 2012, 2013 και το 2015. Είναι μέλος του IDTA (International Dance Teacher's Association) με δίπλωμα διδασκαλίας στους latin χορούς και κριτής στο WDC (World Dance Council). Έχει συμμετάσχει στους μεγαλύτερους λάτιν διαγωνισμούς ανά τον κόσμο και έχει αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό λάτιν διαγωνισμό.
Η εξέλιξή της όμως στο χορό δεν σταματά εδώ. Συνεχίζει μαθήματα με ξένους, κορυφαίους προπονητές και παρακολουθεί συνεχώς σεμινάρια, με σκοπό αφενός να κερδίσει ακόμα περισσότερες διακρίσεις στο εξωτερικό και αφετέρου να μεταφέρει όλη αυτή τη γνώση στους μαθητές της και η σχολή της JS DANCESCHOOL να είναι συνώνυμη με την ποιότητα.
Η τρεις φορές πρωταθλήτρια χορού και κυπελλούχος Ελλάδος στο WDC μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για το πάθος της, το χορό, που της δίνει το ρυθμό στη ζωή της. Εξάλλου και η ίδια πιστεύει ότι «όλα στο σύμπαν έχουν έναν ρυθμό, αρκεί να αφεθείς και να τον βρεις!»
Στεφανία ξεκίνησες από 4 ετών με μπαλέτο, πώς ασχολείσαι τώρα πια με τους λάτιν χορούς;
Είχα βρεθεί σε κάποια εκδήλωση, όταν ήμουν στην εφηβεία, και είδα για πρώτη φορά λάτιν χορούς. Ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά! Και από τότε ήξερα πως δεν υπήρχε επιστροφή στο μπαλέτο. Γενικά το λάτιν μου δίνει περισσότερη ελευθερία, έχει πειθαρχία αλλά έχει περισσότερη ελευθερία εκφρασης.
Σπούδασες στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αλλά σήμερα διδάσκεις λάτιν χορούς. Ακολούθησες τ’ όνειρό σου ή ήταν τυχαίο;
Είχα δουλέψει για ένα διάστημα σε εταιρία με χρηματοοικονομικά και παράλληλα έκανα χορό. Όμως με κέρδισε ο χορός. Δεν ήταν τυχαίο, αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρό μου. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο σε κάποιους να αφήνεις «τέτοιες δουλειές» αλλά ο χορός σου δίνει και τόσα πολλά πράγματα. Ο χορός για μένα είναι ζωή. Μου προσφέρει χαρά, ελευθερία έκφρασης, εκτόνωση από τα προβλήματα της καθημερινότητας, γενικά μου προσφέρει ψυχική ηρεμία.
Από πότε μπορεί να ξεκινήσει κάποιος το χορό;
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος να χορεύει. Μπορεί και από πολύ μικρός, από 4 έτών αλλά και από 50 ετών. Χορό μπορεί να ξεκινήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση. Στους λάτιν και στους ευρωπαϊκούς χορούς η διδασκαλία ξεκινάει από το μηδέν, και μόλις μάθουν τον ρυθμό και τα βήματα, περνούν σταδιακά σε γρηγορότερους ρυθμούς.
Τι χορούς επιλέγουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επίδοξοι χορευτές;
Κυρίως λάτιν χορούς, τάνγκο, σάλσα κ.λπ. Οι μεγαλύτεροι επιλέγουν αυτούς του χορούς είτε σε κοινωνικό επίπεδο είτε σε αθλητικό.
Τι είναι ο αθλητικός χορός;
Είναι οι λάτιν χοροί που χορεύονται σε διαγωνισμούς. Χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης και πολύ συγκεκριμένη τεχνική.
Ένας χορευτής γυμνάζεται μόνον με το χορό;
Όχι μόνον. Μπορεί ο χορός να είναι αερόβια άσκηση αλλά σίγουρα χρειάζεται στρέτσινγκ όπως γιόγκα, βοηθάει επίσης και το πιλάτες για ενδυνάμωση και καλή στάση του σώματος, το τρέξιμο, τα βάρη.
Πώς είναι η ζωή ενός χορευτή; Τι διατροφή κάνει;
Το καλό με τον χορό είναι ότι ένας χορευτής αντιλαμβάνεται κάποιες ανάγκες που έχει το σώμα του κι έτσι καταναλώνει τροφές που του δίνουν ενέγεια και δύναμη. Χρειαζόμαστε μία καλή ισορροπία πρωτεϊνών και υδατανθράκων, αρκετές βιταμίνες και πολύ νερό. Ο χορός αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού και βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι 90″ χορογραφίας διαγωνιστικού τύπου (υψηλού δηλαδή επιπέδου) ισοδυναμεί με 800 μέτρα σπριντ!
Ο χορός απαιτεί θυσίες;
Βεβαίως. Αν θέλεις να εξελιχθείς σε αυτό οι θυσίες είναι μέσα στο πρόγραμμα επειδή απαιτεί χρόνο, πειθαρχία και αφοσίωση. Στο χορό δίνεις πολλή ενέργεια από τον εαυτό σου, η οποία βέβαια κάποια στιγμή σου επιστρέφεται.
Ποια είναι η απόψή σου για τα reality shows. Αναδεικνύουν τελικά το χορό;
Θεωρώ ότι τον αναδεικνύουν, με το κοινό να μαθαίνει για τα είδη του, να του αρέσει αυτό που βλέπει και να θέλει να μάθει χορό και το ίδιο.
Από τους χορούς που διδάσκεις ποιος είναι ο αγαπημένος σου;
Από τους λάτιν χορούς ο αγαπημένος είναι η ρούμπα γιατί ο χορός είναι φτιαγμένος πάντα για δύο. Βέβαια είναι φτιαγμένος και για περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν με αυτόν τον τρόπο τη χαρά της επαφής και της ομάδας.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα ήθελε να μάθει να χορεύει;
Όσοι είναι έξω από τον χορό μπορούν να μπουν και… μέσα! Οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να χορεύει, δεν υπάρχει αυτό που λένε ότι «δεν μπορώ να χορέψω». Όλοι αργά ή γρήγορα μαθαίνουν.
Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η χορευτής ή χορεύτρια;
Η Yulia Zagoruychenko (Σ.Σ.: παγκόσμια πρωταθλήτρια χορού).
Θέλεις να παίξουμε ένα παιχνίδι; (γνέφει καταφατικά ναι). Θα σου λέω κάποια είδη χορού και εσύ θα περιγράφεις τι σου θυμίζει ο κάθενάς από αυτούς.
Σάμπα: Ενέργεια, χαρά, καρναβάλι.
Cha cha: Τσαχπίνικος, πικάντικος και flirting.
Ρούμπα: Αισθησιακός, ερωτισμός, ρομαντικός, ο χορός της αγάπης.
Paso Dople: Ένταση, πάθος, ταυρομαχία.
Mambo: Χαρά, ταχύτητα.
Jive: Ταχύτητα, ενέργεια, γρήγορα πόδια, ζωντανή μουσική.
Τάνγκο: Το αργεντίνικο τάγνκο είναι μια κατηγροία από μόνο του, είναι εντελώς διαφορετικό από το ballroom και είναι μοναδικό και φλογερό.